סגור
קריית שמונה זירה נפילה פגיעה רקטה ירי מ לבנון
בית שנפגע בקריית שמונה (ארכיון) (צילום: Amir Levy/Getty Images)

בעלות של מיליארד שקל: המדינה נערכת להמשך פינוי תושבי הצפון לפחות עד סוף פברואר

משרד האוצר יביא לאישור הממשלה הצעה להמשך מימון שהיית המפונים במלונות ודירות שכורות עד סוף פברואר. צה"ל מעריך כי המניעה הביטחונית לחזרת התושבים תימשך לפחות עד אז. לא מסתמן בקרוב מינוי של פרויקטור חדש לשיקום הצפון

כחודש אחרי עצירת הלחימה בחזית הצפונית הממשלה מתכוונת להאריך בחודשיים נוספים את משך פינוים מבתיהם של יותר מ־60 אלף תושבי הגליל שפונו מהם עם תחילת המלחמה לפני כ־15 חודשים. לפי הצעת החלטה שיביא משרד האוצר לאישור הממשלה, פינוים על חשבון המדינה של התושבים שפונו מעשרות יישובים הסמוכים לגבול עם לבנון יימשך עד סוף פברואר 2025 וזאת בעלות של כמיליארד שקל.
ההצעה תובא לממשלה בישיבתה הקרובה או לפני כן, במסגרת משאל טלפוני שייערך בקרב השרים. היא החלה להתגבש אתמול, כשמערכת הביטחון הגישה למשרד האוצר את חוות הדעת שלה בקשר למועד האפשרי לחזרתם של תושבי הצפון לבתיהם.
לפי תנאי הפסקת האש שהחלה לפני כחודש, צה"ל רשאי להמשיך לפעול נגד תשתיות חזבאללה בדרום לבנון למניעת התבססותו המחודשת מעבר לגבול וזאת לתקופה של חודשיים. במהלך תקופה זו הממשלה ממילא לא התכוונה ליזום חזרה של תושבים לבתיהם, ואף שצה"ל לא הכריז על כך באופן רשמי, 1 במרץ היה המועד המשוער של משרדי הממשלה שבו תחל התוכנית להשבת התושבים המפונים. עמידה ביעד זה תהיה טעונה בהערכות מצב נוספות שייעשו במהלך פברואר.
מתחילת המלחמה הממשלה האריכה כמה פעמים את משך תקופת הפינוי של תושבי הצפון, לרוב ברגע האחרון תוך יצירת אי־ודאות בקרב המפונים. הפעם האחרונה שהממשלה האריכה את פינוי התושבים היתה בסוף אוגוסט ותוקף ההחלטה אמור לפקוע בסוף השנה. בבתי מלון ברחבי הארץ משוכנים על חשבון המדינה כ־15 אלף מתושבי הצפון ועוד כ־50 אלף מתושביו גרים בדירות ששכרו בהתבסס על מענקי אכלוס של 200 שקל ליום למבוגר ו־100 שקל ליום לילד.
בסביבתו של השר במשרד האוצר זאב אלקין, שאמון על מינהלות השיקום בדרום ובצפון, אמרו לכלכליסט כי הארכת משך הפינוי תתבסס על תקציב מ"קופסת החירום" של משרד האוצר ולא מתוך התקציב הייעודי למינהלת השיקום לצפון שעומד על כ־15 מיליארד שקל במתווה רב־שנתי.
המתווה הסופי לתחילת החזרה של תושבי הצפון לבתיהם עדיין נמצא בשלבי גיבוש ועל פי הערכות של המעורבים בנושא יושלם בשבועיים הקרובים. עם זאת, עקרונות המתווה אמורים להתבסס על זה שהוחל בדרום כשהממשלה עודדה את תושבי עוטף עזה שפונו מבתיהם בעקבות טבח 7 באוקטובר באמצעות מענקי חזרה בסכומים שבין כ־30 ל־60 אלף שקל למשפחה. סכום המענק משתנה בהתאם למספר הנפשות בכל משפחה ובמועד שובה לביתה.
בשונה ממתווה החזרה של תושבים לבתיהם בעוטף עזה, שהוצע לרוב המפונים כמה חודשים אחרי הטבח, המתווה המסתמן בצפון יהיה נדיב יותר ויכלול תוספת של כמה עשרות אלפי שקלים לכל משפחה כדי לכסות עלויות תיקון נזקים שנגרמו לבתי התושבים בשל הזנחתם לפרק זמן ממושך. בסביבתו של השר אלקין אמרו כי מדובר בנזקים שאינם קשורים במישרין למלחמה, כמו פגיעת רקטות וטילים או שריפה, אלא בטיפול בנזקי צנרת, בעיות תברואה, תיקון או חידוש מוצרי חשמל ועוד.
המתווה המתגבש אמור לקחת בחשבון גם משפחות שיבקשו להאריך את שהייתן במקומות שאליהם התפנו עד סוף שנת הלימודים הנוכחית או עד מועד פקיעת חוזי שכר הדירה שלהן. עם זאת, משפחות שישהו את שובן לבתיהן יהיו זכאיות למענקי חזרה פחותים מאלה שיוצעו למשפחות שיקדימו את חזרתן.
בשבוע הבא יסיים הפרויקטור לצפון אליעזר (צ'ייני) מרום את תפקידו, לאחר שהתפטר ממנו בשבוע שעבר וזאת כחמישה חודשים בלבד מאז שמונה. לפי שעה, אין באופק מינוי של פרויקטור חדש שיחליף אותו וינהל את המשימה המורכבת לשיקום הצפון, שספג נזקים כבדים במהלך המלחמה הממושכת.
בסביבתו של אלקין אמרו היום לכלכליסט כי המינוי המתעכב של נציב שירות המדינה לא מאפשר לפי שעה אפשרות למנות פרויקטור חדש, וכי בשל מצב זה נבחנים מנגנונים חלופיים לניהול והפעלת המינהלת לצפון.
בדיון של ועדת הכלכלה של הכנסת שהתקיים היום אמרה מנהלת אגף התכנון והאסטרטגיה במינהלת הצפונית, ליאת כהן, כי ב־2025 עיקר הפעילות של המינהלת יתמקד בשיקום. נציג רשות ההשקעות סיפר על הקצאה של 30 מיליון שקל למפעלים ועסקים שפעילותם ניזוקה בעקבות המלחמה, כשאל מול היקפי התוכנית מספר הבקשות להיכלל בה היה גבוה משמעותית.
ראש מועצת כפר ורדים ויו"ר פורום יישובי קו העימות בצפון לשעבר וכיום מנכ"ל חממה טכנולוגית שפועלת בצפון, סיוון יחיאלי, הגיב כי "30 מיליון שקל הם לעג לרש ולא משקפים מאמץ מיוחד מצד המדינה. רבים מאנשי הצפון כבר בחרו לעבור לגור במרכז. האוכלוסיות שבחרו לעזוב הן בעיקר החזקות שיצרו פעילות כלכלית באזור והאתגר הגדול כרגע הוא לאפשר את חזרתן".