פרשנותהאינפלציה מתרחבת? זה יחכה לאחרי רפיח
פרשנות
האינפלציה מתרחבת? זה יחכה לאחרי רפיח
לא זו בלבד שהאינפלציה הפתיעה לרעה, אלא גם התפשטה על סעיפים רבים. ומה עושה הממשלה? מאיימת על חברות המזון באיומי סרק, מפזרת את כספיה לכל עבר וזורקת עוד ועוד קיסמים למדורה האינפלציונית
מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל הפתיע לרעה, ובתקופה שבה גם ככה מצפים לעלייה באינפלציה - זה בכי רע. לא רק זה, אלא שמדובר גם בפעם השלישית בה נרשמת עלייה באינפלציה השנתית. לכך יש להוסיף את העובדה כי כל הסעיפים החשובים במדד עלו, ובכלל זה התחבורה (3.4%), ההלבשה (2.3%) התרבות והבידור (1.6%), הדיור (0.6%), תחזוקת הדירה (0.3%) והמזון (0.3%) - כלומר, מדובר בעליית מחירים רוחבים ולא כזו שמתרכזת בסעיפים בודדים.
אינפלציה אינה גזירת גורל ואפשר להילחם בה. מי שעושה זאת בהצלחה לא מבוטלת הוא בנק ישראל באמצעות כלי הריבית. כעת, הנגיד אמיר ירון וחבריו כבר לא מעלים ריבית (לעת עתה), אבל בחודשים האחרונים, למרות הלחצים ומצב המלחמה, הם נמנעים מלהפחית אותה - מהלך חיוני להתאוששות המשק שסובל ממלחמה זה 8 חודשים. הכלים של בנק ישראל מוגבלים, ולכן נדרשת מדיניות ממשלתית ברורה ונחושה. היה ניתן לצפות כי הממשלה הנוכחית תנקוט באחת כזו, שכן היא עלתה לכס השלטון על בסיס "טיקט" יוקר המחיה והסרטונים של ראש הממשלה שהסביר לאומה "עד כמה יקר פה". אבל אין מדיניות בנדון כי זה לא מעניין אף אחד. או ליתר דיוק - יש הפקרות מכוונת של הממשלה הנוכחית שלא עושה דבר ומסתכלת כאילו הדבר אינו קשור אליה בכלל.
הדברים מקוממים במיוחד בכל הקשור למזון – וזה לא רק בגלל הבטחות סרק של נתניהו וסמוטריץ', אלא כי משקל המזון בסל הצריכה של השכבות החלשות ביותר גבוה פי כמה מאשר בעשירונים הגבוהים. כלומר, נתח גדול יותר מההכנסה של העניים מיועד למזון יחסית להכנסה של העשירים ביותר. ישראל ניצבת היום במקום הרביעי הכי גבוה באינפלציית מזון במערב אחרי נורווגיה, קוריאה ואיסלנד, עם שיעור שנתי של 5.35%, כאשר הממוצע ב-OECD הוא של 4.8% ובאירופה 1.5%. הדברים מקוממים במיוחד כאשר מבינים כי רק לפני שנה, באפריל 2023, ישראל רשמה את שיעור אינפלציית המזון השנתי הנמוך ביותר במערב.
אז מה עשתה ממשלת החידלון? איימה, הצהירה הצהרות והדביקה מדבקות. אוזלת היד של הממשלה רק דרבנה את החברות, היצרניות ורשתות השיווק - ששמות פס על הממשלה ועל שרי הכלכלה והאוצר - להמשיך לעשות את מה שעולה על רוחן. מה עוד עשתה ממשלת מחדל ה-7 באוקטובר? היא פיזרה "כסף חם" לכל עבר (מבלי לבצע קיצוצים איפה שהיה ניתן לקצץ) - מהלך אינפלציוני במהותו (שכן היא לא ניתבה את זה להשקעות אלא צריכה ממשלתית), ועל הדרך גם הזניקה את הגירעון הממשלתי לרמות מפלצתיות (ללא קשר להוצאות המלחמה הנדרשות), ובכך זרקה עוד כסף למדורה האינפלציונית.
לפי נתוני החשב הכללי באוצר מתחילת השבוע, הגידול בהוצאות המשרדים מתחילת השנה (ינואר-אפריל) זינק לכ-35% לעומת גידול מתוכנן של כ-13% בכל שנת 2024. אך הבעיה החמורה היא כי בנטרול מוחלט של הוצאות המלחמה עדיין נרשם גידול של כ-12% לעומת קצב של כ-5% המתוכנן בתקציב (שזה קצב גבוה מאוד).
על ההפקרות הפושעת הזו אנו משלמים לא רק בסופר על בסיס יומי, אלא גם באי הורדת ריבית שהיתה מוזילה את המשכנתא וההלוואות והיתה מקלה על משקי בית במקצת. הבעיה הגדולה היא ששר האוצר כבר הודיע שהוא יטפל בבעיה הזו "רק אחרי רפיח", וכל עוד נותנים לאינפלציה להתפתח ולטפוח - היא רק מתחזקת ומתרחבת עוד ועוד. גם בתחום הזה חוסר המעש והיכולת של הממשלה הזו זורקת לפח את ההישגים של הדרג המקצועי בחודשים האחרונים.