רשות המסים מודה: יבואנים מצליחים להכניס סיגריות אלקטרוניות בלי לשלם מס
רשות המסים מודה: יבואנים מצליחים להכניס סיגריות אלקטרוניות בלי לשלם מס
חברי הכנסת דורשים להשוות את המיסוי על סיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות, ונציג האוצר בוועדת הכספים אמר כי השר הביע הסכמה עקרונית לכך. רשות המסים: השוואה כזו מעלה קשיים טכניים
ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (ה') דיון בסוגיית מיסוי סיגריות אלקטרוניות לעומת המיסוי על סיגריות רגילות. בפתח הדיון תהו חברי הוועדה מדוע לא מוטל מס בגובה זהה על סיגריות אלקטרוניות. חברי הכנסת הביעו התנגדות להוצאת הסיגריות האלקטרוניות מצווי המס, זאת בהשוואה לשיעורי המס הגבוהים המוטלים על סיגריות רגילות. נכון להיום, הצווים מחריגים את הסיגריות האלקטרוניות מהצו הכללי שאמור להיכנס לתקציב המדינה לשנת 2024.
נציג האוצר ציין בדיון כי סמוטריץ' אינו מתנגד להשוואת המיסוי על סיגריות אלקטרוניות למיסוי על סיגריות רגילות. אבל ההתנגדות למהלך הגיעה דווקא מכיוון לא צפוי - רשות המסים. נציגי הרשות הסבירו כי ההשוואה מעלה קשיים בגבייה.
לכאורה, הסיבה להחרגה נובעת מהעובדה שסיגריות אלקטרוניות מורכבות מכמה חלקים (המכשיר, המילוי וכו') ולכן הגבייה הופכת למשימה קשה במיוחד (אין מדובר במוצר אחיד כמו סיגריות רגילות). נציגי רשות המסים הודו כי דה פקטו, יבואנים מצליחים להכניס סיגריות אלקטרוניות לישראל בלי שהם משלמים מס. גם גורמים באוצר מסרו ל"כלכליסט" שאכיפת הגבייה לא מתבצעת בשטח בגלל קשיים אלו.
עם זאת, הח"כים לא קיבלו את העמדה של רשות המסים ודרשו להכניס את הסיגריות האלקטרוניות לתוך הצו, זאת אחרי לחצים כבדים של נציגי משרד הבריאות שהציגו נתונים המראים כי סיגריות אלקטרוניות הן פתח כניסה לעולם העישון עבור צעירים.
עישון סיגריות מוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמית כ"מגיפה המהווה את אחד מאיומי בריאות הציבור הגדולים ביותר". לפי משרד הבריאות, בישראל שיעור המעשנים עומד על כ-20.1% מהאוכלוסייה מעל גיל 15, נתון הגבוה מהממוצע ב-OECD (כ-16%). "המצב בו הסיגריות האלקטרוניות זולות בכ-50% מהסיגריות הרגילות יוצר מצב אבסורדי בו המדינה דוחפת את הצעירים שלה לעשן סיגריות אלקטרוניות שמזיקות קשות לבריאות", טענה ח''כ נעמה לזימי (עבודה) שבירכה על החלטת חברי הכנסת.
לאחר שהתברר כי רשות המסים אינה יודעת בשלב זה לגבות את המס, עלתה השאלה האם להכיל זאת באופן מלא ומיידי על הסיגריות האלקטרוניות או באופן הדרגתי, שיצמצם את הפערים במיסוי עד להשוואה מלאה. בסופו של דבר, למרות התמיכה במהלך מצד הקואלציה והאופוזיציה, טרם התקבלו החלטות והדיון בסוגייה יימשך.
הסוגיה השנייה שעלתה לדיון, היא החרגת מכירת סיגריות בדיוטי פרי, תחת רשות שדות התעופה. נציג רשות שדות התעופה הביעו את התנגדותם הנחרצת למהלך והסבירו כי כמעט 50% מהרווחים שלהם מגיעים מהסיגריות. חברי הכנסת הציעו לפצות את הרשות בגובה מלא או חלקי של הפגיעה שתיגרם. השאלה הגדולה כעת היא מה יהיה גודל הפיצוי. חשוב להבין שכיום ניתן לרכוש סיגריות בדיוטי פרי בהנחה של כ-40%, לעומת שאר המדינה. גם בנושא זה הסוגיה טרם הוכרעה.