סגור

הביוב ממשיך לזרום לים - ובארגון צלול דורשים דיון דחוף בכנסת: "אין אכיפה"

כל החופים מבת ים ועד הרצליה נסגרו לארבעה ימים בשבוע שעבר בגלל מים מזוהמים שמוזרמים לים בזמן שיורד גשם; מחר צפוי הגשם לחזור - והזרימה תחל שוב. "יש חוק, תקנות והנחיות, אך המשרד להגנת הסביבה והרשויות לא אוכפים אותן", טוענים בארגון "צלול", שמבקש מוועדת הפנים של הכנסת לכנס דיון דחוף בנושא

כמו בכל שנה, כך גם השנה - עם תחילת עונת הגשמים מתחילה גם הזרמת שפכים, מי נגר מזוהם ועודפי קולחים (שפכים מטופלים) אל הים. בשבוע האחרון חופי הרחצה בגוש דן הוכרזו כאסורים לרחצה, וזאת למשך ארבעה ימים, בשל הזיהום מנגר מזוהם וביוב שזרמו לים.
בהודעה שפרסם משרד הבריאות בתחילת החודש הוא הצהיר על כך במפורש, כשכתב כי בעקבות ירידת גשמים במרחב גוש דן, נאסרת הרחצה בכל החופים בתל אביב, הרצליה ובת ים, בשל חשש לזרימת מי נקז מזוהמים ועד לקבלת תוצאות מי ים תקינות. סגירת החופים נמשכה עד שלשום, וכעת - עם התחזית לגשם הצפוי בימים הקרובים - התופעה צפויה לחזור על עצמה.
הארגון הסביבתי "צלול" פנה אתמול לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בבקשה לקיים דיון דחוף בזיהום הים, החופים והנחלים במי נגר מזוהם בביוב. בפנייה, שעליה חתום ד"ר יובל ארבל, רכז ים וקשרי ממשל בצלול, נטען כי הבעיה איננה רק בגוש דן, אלא "בכל ערי החוף וכמעט בכל הנחלים הזורמים אל הים: מנחל הבשור בדרום ועד נחל נעמן בצפון יש הזרמות שפכים וקולחים מטופלים באיכות ירודה, ובפתחי הניקוז העירוני לים בערי החוף זורם לאחר גשמים עזים נגר עירוני מזוהם, בזוהמת הרחובות ובשפכים".
2 צפייה בגלריה
תל אביב חוף הים טיילת
תל אביב חוף הים טיילת
חוף הים של ת"א
(צילום: בלומברג)
"זה לא יכול להימשך במדינה מתוקנת במאה ה-21", טוען ד"ר ארבל. "אנו פוגעים באיכות החיים ובבריאות של התושבים החיים בסמוך לנחלים, ושל שחיינים וגולשים שממשיכים בספורט עממי גם בימי החורף ועונות המעבר".
בשנים האחרונות חל גידול במספר הימים שבהם החופים סגורים בשל זיהום או חשש לזיהום, ומדובר בעשרות ימים בשנה. כך, מנתונים שאסף הארגון עלה כי בעונת הרחצה 2021 החופים נסגרו ל-112 יום, בשל הזרמת עודפי קולחים לנחלים ולים. הנתונים התייחסו רק לעונת הרחצה, ולא לעונת החורף.
בפנייה לח"כ ווליד טאהא, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, מבקש הארגון לכנס דיון עם כל הגורמים הנוגעים בדבר על מנת לטפל בבעיה. בין היתר, כך לפי צלול, על הרשויות המקומיות ותאגידי המים לבחון ולתקן את תשתיות הביוב והניקוז, כך שלא יהיו חיבורי כלאיים ביניהם. חיבורי מרזבים וניקוזי מי גשמים למערכת הולכת הביוב הם שגורמים לעודפי זרימה, גלישות ביוב ברחובות והצפת מתקני הטיפול בשפכים - או שלחלופין וכצעד מניעה, מבוצעת הזרמה יזומה לאפיקי הנחלים והים.
2 צפייה בגלריה
הזרמת ביוב לחוף הים ים בתל אביב זיהום
הזרמת ביוב לחוף הים ים בתל אביב זיהום
הזרמת ביוב לים בת"א
(שאול גולן)
"כך נוהג השפד"ן בהזרמה מניעתית לירקון, ולמוצא רידינג לים, אך הבעיה קיימת גם בערים אחרות כמו הרצליה, חיפה וירושלים", טוען ארבל. "יש חוק, תקנות והנחיות של רשות המים ושל המשרד להגנת הסביבה האוסרים את החיבורים הנ"ל, אך המשרד להגנת הסביבה והרשויות לא אוכפים את התקנות".
בנוסף נטען בפנייה כי על הרשויות המקומיות לנקות את קולטני הגשמים ותעלות הניקוז לפני הגשמים, להציב בפתחי תעלות הניקוז בחופים רשתות ולתחזק אותן, על מנת שלא יגרמו להצפות. בסוף אוגוסט האחרון המשרד להגנת הסביבה פרסם הודעה לעיתונות שבה הכריז כי הוא קורא לרשויות המקומיות לבצע ניקוי ותחזוקה של מערכות הניקוז העירוניות לפני החורף, וזאת כדי למנוע זיהום של הקרקע, הנחלים, הים והסביבה.