סגור
חיילים כוחות צה"ל ב לבנון 25.11.24 2
כוחות צה"ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)

פיץ': ״הפסקת האש עשויה להפחית את הלחץ על דירוג האשראי של ישראל״

על פי הודעת העדכון שהוציאה סוכנות הדירוג, "הפסקת האש עם חיזבאללה, תפחית את הסיכונים התקציביים". עם זאת, בפיץ' לא מאותתים על שינוי דירוג. בסוכנות לא מאמינים שהממשלה תסיים את 2025 עם גרעון של פחות מ-5% תמ"ג וצופים שהחוב יזנק ל-72% תמ"ג

חברת דירוג האשראי Fitch Rating פרסמה היום (ה׳) הודעת עדכון על פרופיל דירוג האשראי של ישראל. "הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להפחית את הלחץ על דירוג האשראי של מדינת ישראל", נמסר. חשוב להבהיר כי אין מדובר בפעולה דירוגית אלא ב"הערת מנפיק", שנכתבת בדרך כלל כאשר חל עדכון מידע ואין מדובר בפעולת דירוג רשמית. כלומר, היא משמשת כדי לספק תובנות או תחזיות על מצב שעלול להשפיע על דירוג או פרופיל אשראי.
בדומה להודעה של סיטי אתמול, גם בסוכנות הדירוג פיץ' סבורים כי חתימה על ההסדרה מול חיזבאללה "עשויה להפחית את העומס על הוצאות הממשלה בישראל". עם זאת, גם פיץ' מסייגת ומדגישה כי מדובר ב"הפסקת אש שברירית" כאשר "הסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך". קרי, בחברה מדגישים את שאר הזירות המהווות סיכון גיאו-פוליטי על ישראל ומכבידות על הדירוג.
בפיץ' מסבירים מדוע הם ראו לנכון להוציא את הערה: "כאשר פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ישראל באוגוסט 2024 לרמה של 'A' עם תחזית שלילית, היא הודיעה כי גורמים נוספים שעלולים להוריד אף יותר את דירוג האשראי של ישראל הם התארכות הסכסוכים הצבאיים שיכבידו על הכלכלה ועל הוצאות הממשלה".
לדבריהם, "ההסלמה בסכסוך עם חיזבאללה הפעילה לחץ על המדדים התקציביים של ישראל לנוכח העלות של תמרון כוחות מילואים בגבול הצפון, שימוש באספקה צבאית, פיצויים לתושבים שנפגעו וירידה בפעילות הכלכלית. הגיוס המשויך לכניסה ללבנון מאז אוקטובר 2024, הגיע רק לשבריר משיא הגיוס בעזה, אך מלחמה ממושכת בלבנון עדיין עלולה לעכב את ליכולתה של ישראל לרסן את הגירעון התקציבי".
לפיכך, מסבירים היום בפיץ', "הפסקת האש עם חיזבאללה, ככל שתתקיים, תפחית את הסיכונים התקציביים". כאמור, שם מדגישים כי החזית בעזה ובאיראן "עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול התקציבי והכלכלי של ישראל" ומדגישים כי "החברה מאמינה שהמלחמה בעזה תימשך לתוך שנת 2025, אם כי ברמות אינטנסיביות שונות. הדבר מרמז על המשך הוצאות גבוהות בשל צרכים צבאיים מיידיים, והפרעה לייצור באזורי הגבול, כמו גם לתיירות ולבנייה". יתכן כי זו הסיבה מדוע בפיץ' לא מאותתים על שינוי דירוג ואפילו לא שינו את תחזית הדירוג שהיא עדיין שלילית (הכוונה היא כי החברה עדיין שוקלת להוריד את דירוג אשראי בטווח של שנה עד שנה וחצי). יתרה מזו, בפיץ' מציינים כי ממילא "ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היוותה חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט (מועד הורדת הדירוג- א.פ.)".
לא בכדי, הסוכנות עדכנה כלפי מעלה את תחזית הגירעון לשנה הבאה מ-4.6% תמ"ג ל-5.2% תמ"ג, קרי, שם לא מאמינים כי הממשלה תצליח לעמוד ביעד שקבעה לעצמה. נזכיר כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' דיבר על תקרת גרעון של 4% תמ"ג, קבע תקרה "גמישה" מ-4.3% שיכלה להגיע ל-4.8% תמ"ג (אם יש מלחמה) והשבוע כבר עדכן שוב את הגבול התחתון של התקרה ל-4.4% תמ"ג.
לא פלא שגם בפיץ' מעריכים כי הממשלה לא תעמוד באף אחת מהתקרות. "הצעת חוק התקציב לשנת 2025 שואפת לגירעון של 4.3% מהתמ"ג, אבל תרחיש הבסיס של החברה כולל הוצאות צבאיות גבוהות יותר לעומת הנחות הממשלה", נכתב.
בחברה אף מנפיקים תחזית חוב: "יחס חוב-תוצר יעלה לכ-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022" ומוסיפים כי "הערכה זו שמה את ישראל מעל החציון למדינות בקטגוריית 'A', העומד על 58%". בדברי ההסבר נכתב,"הצעדים של ישראל לטווח הבינוני נותרו כפופים לרמה גבוהה של אי ודאות. קיים סיכון שהגירעון התקציבי יוכל להישאר מעל רמה מייצבת של חוב ב-2026 ואילך, תלוי אם ההוצאות הצבאיות יוותרו ברמות הגבוהות שהיו לאחרונה; סדרי עדיפויות קואליציוניים; וצורת ההתאוששות הכלכלית של ישראל".
עוד נכתב בסקירה כי "במידה והפסקת האש תימשך, היא תסיר גורם פוטנציאלי מרכזי שהשפיע על הסכסוך בין ישראל לאיראן, בעלת ברית קרובה של חיזבאללה. עם זאת, הסיכון להסלמה אזורית רחבה המערבת את איראן נותר משמעותי, וליחס של ממשל טראמפ החדש לאיראן עשויה להיות השפעה על ישראל ומדיניותה האזורית".