פיתוח ביטחוני משותף ראשון לישראל ולאיחוד האמירויות - כלי שיט בלתי מאויש
פיתוח ביטחוני משותף ראשון לישראל ולאיחוד האמירויות - כלי שיט בלתי מאויש
תע"א וחברה אמירותית חשפו פיתוח משותף של כשב"ם שמטרתו בין היתר זיהוי מוקשים ימיים וצוללות, איסוף מודיעין וירי מקלעים מדויק שנשלט מרחוק; הדגמת כלי השיט נעשתה בתערוכה ביטחונית שנפתחה היום באבו-דאבי
פיתוח ביטחוני משותף ראשון לישראל ולאיחוד האמירויות: התעשייה האווירית והמספנה האמירותית ADSB חשפו היום (ב') כלי שיט בלתי מאויש (כשב"ם) שפיתחו במשותף במטרה לשפר יכולות בתחום הלוחמה הימית.
גודלו של הכשב"ם החדש הוא כ-17 מטר והוא מיועד לפעול במגוון מתארי קרב, תוך זיהוי של מוקשים ימיים וצוללות, יכולות תצפית, מעקב, איסוף מודיעין ואף ירי מקלעים מדויק שנשלט מרחוק לעבר מטרות שונות.
הדגמת היכולות של כלי השיט החדש נעשתה במסגרת התערוכה הביטחונית NAVDEX שנפתחה היום באבו-דאבי. כלי השיט תוכנן ועוצב בידי ADSB ועל סיפונו מותקנות מערכות גילוי וחישה פרי פיתוחה של התע"א.
בתע"א לא מספקים בשלב זה הערכות לגבי הפוטנציאל העסקי של כלי השיט החדש, אך לדברי ראש מטה ים בחברה, אל"מ (במיל') אורן גוטר, תע"א ו- ADSB צפויות לפעול במשותף לשיווקו בעולם. זאת על רקע התמודדותן של מדינות רבות עם איומים גוברים במרחב הימי הכוללים מוקשים שמאיימים על נמלים ונתיבי שיט, פגיעה בנכסים ימיים באמצעות מל"טים וטילי חוף – ים ועוד.
לפי מנכ"ל ADSB, דיוויד מאסי, כלי השיט החדש ימזער סיכונים אליהם חשופים אנשי צוות בכלי שיט מאוישים במסגרת פעילות ביטחונית שוטפת, מה גם שהכשב"ם ניתן לייצור בלוחות זמנים קצרים ובעלויות כספיות נמוכות.
מנכ"ל תע"א, בועז לוי, השוהה באבו-דאבי במסגרת התערוכה, הגדיר את חשיפת הכלי החדש "היסטורית". לדבריו "הטכנולוגיה המתקדמת שהטמענו בכלי תאפשר לנו למנף הזדמנויות עסקיות שיבטיחו את צמיחתן של שתי החברות אל מול לקוחות רבים בעולם".
לצד תערוכת NAVDEX שעוסקת במערכות ימיות, מתקיימת בימים אלה באבו-דאבי גם התערוכה IDEX למערכות לחימה יבשתיות ואוויריות. בשתיהן משתתפות יותר מ-30 חברות ישראליות שמציגות מגוון מערכות נשק במסגרת דוכן שהקים עבורן האגף ליצוא ביטחוני שבמשרד הביטחון.
כך, החברה הממשלתית רפאל פתחה שלוחה באבו-דאבי, שתהווה עוגן לשיתופי פעולה בינה לבין חברות מקומיות ועם מדינות במפרץ. את השלוחה החדשה חנך מנכ"ל החברה, יואב הר אבן.
במסגרת התערוכות רפאל מציגה את מערכות ההגנה האווירית שמתוצרתה, והמערכת שהיא מפתחת "מגן אור" המיועדת ליירוט רקטות וטילים באמצעות לייזר רב-עצמה זוכה לסקרנות רבה.
אלביט מערכות, שכבר מחזיקה בשלוחה באבו-דאבי באמצעות החברה הבת המקומית שהקימה, מציגה בתערוכה מגוון של טילים, חימושים משוטטים מתקדמים, מערכות שיגור של רקטות, מל"טים ועוד. נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס, אמר כי אלביט פועלת לפיתוח שיתופי פעולה ארוכי טווח במפרץ, תוך התאמת פתרונות טכנולוגיים לצרכיהן המתהווים של מדינות האזור.
פירמת הייעוץ הבינלאומית PwC דירגה את ישראל במקום החמישי בעולם במדד האטרקטיביות של מערכות נשק אוויריות מתוצרתה לשנת 2022 וזאת לעומת המקום ה-18 שבו היתה במדד האטרקטיביות לשנת 2021.
בדוח שפרסמה לאחרונה פירמת הייעוץ, התעשיות הביטחוניות הישראליות הן המרוויחות הגדולות מהסכמי אברהם, כשברקע עסקאות בהיקף כולל של כ־800 מיליון דולר שנעשו במהלך השנה האחרונה בין חברות מישראל למרוקו, איחוד האמירויות ובחריין. היקף העסקאות הביטחוניות שצפויות להיכנס לישראל בעקבות הסכמי אברהם צפוי להתרחבות נוספת במהלך 2023.