סגור

דעה
גילוי מרצון - על ההליך להיות פשוט כדי שאנשים יסדירו חובותיהם

רשות המסים מתכוונת להמשיך בקרוב את מבצע "גילוי מרצון", במסגרתו פנו ישראלים רבים מיוזמתם והסדירו את חובות המס בגין נכסים שהוסתרו מהרשות. הצלחת המהלך תלויה בעיקר ברמת הוודאות שיעניק הנוהל למי ששוקל לדווח - לכן הכנו רשימה שיכולה לעזור בכך

רשות המסים מתכוונת להמשיך בקרוב את רצף המבצעים של "גילוי מרצון". המבצע האחרון נמשך עד לסוף שנת 2019 וסיים תקופה ממושכת שבה הפעילה רשות המסים הליך גילוי מרצון, במסגרתו פנו ישראלים רבים והסדירו את חובות המס בגין נכסים שהוסתרו מהרשות. החל מינואר 2020 רשות המסים נקטה גישה מצמצמת שבה אפשרה להגיש דיווח מאוחר או מתקן על נכסים והכנסות שלא דווחו בדיווח המקורי, ללא הבטחה לחסיון פלילי. כך, נישומים רבים נותרו עבריינים למרות רצונם לתקן את מחדליהם ולשלם את המס כחוק.
אחד מיעדיה העיקרים של הרשות הוא להביא לכך שציבור הנישומים ידווח דיווחים מלאים. לכן, עמדתה כי אין לקלוט תיקוני דו"חות או לנקוט בהליך גילוי מרצון יזום על ידי הנישום חותרת תחת תכליתה ותפקידה, מנוגדת להצהרה לשאיפה למס אמת ומותירה את הנישום ללא אפשרות לתקן את שגיאתו. בנוסף, הקושי שיוצרת הרשות בגישתה מוביל לכך שזו מעדיפה להשקיע משאבים גדולים בחקירות, שומה, מודיעין ופעולות רבות ויקרות נוספות, בכדי להגיע לתוצאת מס שאליה היא יכולה להגיע ביוזמתו של הנישום, המגלה מרצון.
ההבדל היחיד בין גילוי מרצון ובין ביקורת מס הוא זהות יוזם ההליך, מאחר והליך הגילוי מרצון מאפשר לנישומים שטעו ולא דיווחו על מלוא הכנסותיהם ונכסיהם בדו"חות המס שהגישו לפקיד השומה, לתקן פעולותיהם ולשלם את המס המתחייב מכך. הליך זה דומה במהותו להליכים שנוקטים פקידי השומה בשגרת עבודתם, כשהם מבצעים ביקורת לגבי דיווחי הנישומים.
1 צפייה בגלריה
רו"ח שמואל אלגרנטי שמוליק אלגרנטי
רו"ח שמואל אלגרנטי שמוליק אלגרנטי
רו"ח שמוליק אלגרנטי
(צילום: Studio R)
אנו מברכים על יוזמת הרשות שתביא לכך שנישומים יפעלו לדווח מרצון על הון ועל הכנסות לא מוצהרות, מהלך זה יביא לגביית מס בסכומי עתק עוד בשנת התקציב הזו ויגדיל את מקורות ההכנסה של המדינה בשנים הבאות.
נקיטת מהלך זה תהווה הוכחה ניצחת לכך שרשות המסים יצרה הרתעה מספקת, שכן נישומים מבקשים מיוזמתם לתקן את דיווחיהם ולא ממתינים לכך שהרשות תערוך ביקורת או בדיקה.
בחינת המהלכים של גילוי מרצון שבוצעו על ידי רשות המסים בעשור הקודם, מראה שהצלחת המהלך תלויה בעיקר ברמת הוודאות שיעניק הנוהל לאדם ששוקל לפנות בהליך זה וכן לפשטות שגלומה ביישום ההליך. הליך שכולל בתוכו אי וודאות ברמה גבוהה ייצור חשש אצל השוקלים לפנות ויישום מורכב ומסובך יביא לחיכוך רב עם הרשות ודחייה של גביית המס המצופה מההליך. על כן אנו מציעים רשימה לא סגורה של רכיבים אשר יישצו את עקרון הוודאות והפשטות ביישום:
• יוטל מס בשיעור 15% על הכנסות מהשכרת מקרקעין ומס בשיעור 25% על הכנסות פיננסיות שצמחו משנת 2013 ועד 2022.
• יוטל קנס או כופר בשיעור 10% על עלות רכישת הון שלא דווח בתמורה לכך שלא יינקטו כנגד הפונה הליכים פליליים.
• לאפשר גילוי מרצון אנונימי.
• קביעת מסלול מהיר ירוק לכספים שהיו בבעלות הנישום ובני משפחתו לפחות מ-2013 עד לסך של חצי מיליון שקל. במקרה זה הנישום ימלא טופס וישולם מס על פי הטופס בשיעור אחיד של 15%.
• קביעת מנהלת מצומצמת של מספר אנשי מקצוע ברשות המסים אשר יטפלו בפניות לגילוי מרצון, מה שיביא לטיפול מהיר, ברור ואחיד בדיווחים במסגרת המהלך ולקביעה מהירה של חבות המס הסופית בגינו.
• הסכם עם מנהלי הבנקים המסחריים והאחראים על הציות, על מתכונת מובנת ומאושרת של מסמכים ואישורים מרואי החשבון או רשות המסים שיהוו מסמך מספק לשם קבלת הכספים שדווחו במסגרת הליך הגילוי מרצון.
• תשלומי המס הנובעים מהמהלך ישולמו לקופת המדינה עוד במהלך שנת המס הנוכחית.
• הטלת הגבלות שונות כדי למנוע החלת המהלך על כספים שמקורם בפשיעה חמורה - פשע מאורגן, סמים, טרור וכיוצא באלו.
רו"ח שמוליק אלגרנטי, שותף במשרד רו"ח ויטה-אלגרנטי
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.