חוק ההסדרים: האם האוצר קיבל רגליים קרות מול משרד הביטחון?
חוק ההסדרים: האם האוצר קיבל רגליים קרות מול משרד הביטחון?
בין סעיפי טיוטת החוק שהוצגה בשבוע שעבר בנושא הגברת הפיקוח על תקציב הביטחון הופיע אחד העוסק ב"מינוי נציג החשב הכללי באגף תשלומי השכר והגמלאות"; מתברר שזה הצעד שהכי מטריד את מערכת הביטחון - ועדות לכך היא שבטיוטה המלאה של החוק לא היה ניתן למצוא אותו. משרד האוצר: "מדובר בטיוטות בלבד, ממליצים לכולם להמתין"
במסגרת טיוטת חוק ההסדרים הציג בשבוע שעבר משרד האוצר שורה של צעדים שנועדו להגביר את הפיקוח של הממשלה והכנסת על תקציב הביטחון. מרבית הצעדים נגעו להגברת הפיקוח על העברות תקציביות, על הכמויות שיש לצה"ל ועל תקציבי הרכש. אך בין הצעדים היה אחד נוסף: "מינוי נציג החשב הכללי באגף תשלומי השכר והגמלאות".
מתברר כי מתוך כלל צעדי הפיקוח זהו הצעד שהכי מטריד את מערכת הביטחון, שם פועלים במרץ להסירו מחוק ההסדרים הקרוב. ביטוי לכך ניתן למצוא בעובדה שבטיוטה המלאה של חוק ההסדרים שפורסמה אתמול לא היה ניתן למצוא את הסעיף המדובר, אף שכל יתר הסעיפים העוסקים בהגברת השקיפות והבקרה בנוגע לרכש הביטחוני, לתקציב הביטחון ולמידע על הכמויות שבידי צה"ל - הופיעו בטיוטה.
גורמים המעורים בנושא העריכו אתמול כי בסופו של דבר גם הסעיף הזה יוכנס לחוק ההסדרים הקרוב. מכל מקום, היעדרו של הסעיף מהגרסה הנוכחית של חוק ההסדרים מלמדת כי מערכת הביטחון מתנגדת לפיקוח על השכר והגמלאות יותר מאשר לפיקוח על הרכש הביטחוני והמבצעי.
יש לציין כי לצד המגמה הממשלתית להגביר את הפיקוח על תקציב מערכת הביטחון, ישנה גם מגמה פרלמנטרית כזו. רק לפני שבוע ח"כ מוסי רז (מרצ) הגיש הצעת חוק המבקשת לחייב בחקיקה את נציגי מערכת הביטחון להגיע לדיונים בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, לאפשר לוועדה להוציא צו הבאה למוזמן שלא התייצב לישיבות, ולעגן את הסמכות של הוועדה לבצע ביקורי פתע במתקני מערכת הביטחון. בכנסת ה-19 קודמה הצעת חוק דומה על ידי שר האוצר כיום אביגדור ליברמן.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המצגת שהוצאנו והטיוטות שמסתובבות בחוץ אינן סופיות, ואי אפשר להסיק מהן מה יהיה בחוק ההסדרים ומה יהיה בחוץ. אנו מציעים להמתין".