דעההליכודניקים שמוכיחים שהעם יכול להיות חכם ממנהיגיו
דעה
הליכודניקים שמוכיחים שהעם יכול להיות חכם ממנהיגיו
ראש הממשלה שבוי בידי מצבו, משפחתו ושותפיו לקואליציה, לא מממש את תפקידו כראש ממשלה של כל העם ולמעשה של כל היהודים בעולם. יש לעצור את מרוץ החקיקה, עבור שמירת שלמות העם
ביום שישי ה-17 בפברואר, רפרפתי בעיתוני סוף השבוע. עיינתי בכתבתו של עודד שלום "בדרכים" וגיליתי אוצר. הכתבה כללה סדרת ראיונות עם אנשי ליכוד ביחס לרפורמה המשפטית של הממשלה ולקרע שנוצר בעם כתוצאה מכך. מדבריהם עולה תבונת העם, המעוניין ברפורמה, אך מעדיף אחדות על פני מימוש חד צדדי שלה.
כליף איפרגן ושלומי מדר מקרית שמונה, אביה צרפתי, שגיב סוויסה ואבי חזן מחצור הגלילית, אבי ראם מבית שאן, ליאור אזולאי עיוש אלמליח, שי טובלי ולאה טיבי מאילת ויוחאי בן חמו מדימונה. אלו הם אנשים אותנטיים ממחנה הליכוד. גם אם הם מיעוט קטן, הם אור גדול.
בדבריהם בולטים מספר דברים: הם אנשי ליכוד מובהקים, רוצים בשינוי מערכת המשפט, מרגישים פגועים מהמצב הקיים, אך אינם מעוניינים במשבר ובקרע בעם. חלקם אף כועסים על מנהיגי הליכוד שדוחפים למהפכה משטרית מהירה, במחיר פיצול העם.
אני רוצה לחבק כל אחד מהם. אני מבין שחלק מדעותיהם שונות מדעותי, אך כמוני כמוהם אנו מאוחדים באהבת העם על כל חלקיו וברצון להימנע מקרע עמוק. אחרי שקראתי את דבריהם, אני חש שעוד לא אבדה תקוותנו. קיים ויכוח נוקב בעם, הדעות חלוקות. אבל, הרצון להימנע ממשבר חברתי-לאומי, כנראה גדול יותר.
השר לוין, שלא מעונין להוריד את הרגל מדוושת גז החקיקה, נוהג כמי שכפאו שד. הוא אינו מבטא את דעת רוב בוחריו. שמחה רוטמן, שנוהג ככלב רוטווילר, שאינו מסוגל להניח את שיניו מטרף החקיקה, אינו מבטא את רצון כל הקואליציה. המסקנה העולה מכך היא שיש לעצור את מרוץ החקיקה, עבור שמירת שלמות העם.
ראש הממשלה ששבוי בידי מצבו, משפחתו ושותפיו לקואליציה, לא מממש את תפקידו כראש ממשלה של כל העם ולמעשה של כל היהודים בעולם.
עלינו לנהל את הויכוח בתוך העם ולמנוע את פיצולו. עלינו למצוא פשרות ולהבין טוב יותר זה את זה. קיימת מחלוקת גדולה בעם על נושאים שונים, המהפכה המשפטית היא רק אחד הנושאים. חלק גדול בעם, מרגיש מקופח ופגוע ושאינו מיוצג כראוי בבית המשפט העליון. מההבנה ההדדית, צריכה לצמוח אמפטיה ורצון לתקן את הדרוש לשם שמירה על אחדות העם וחוסנו. גדלתי בשכונות הדרומיות של תל אביב למשפחה ממעמד העובדים, לאב אשכנזי ולאם ממוצא מזרחי. הוריי היו אנשי ימין על מלא. אמי היתה חברה באצ"ל, אחיה - דודי היה חבר בלח"י ואבי שהיה נער פרטיזן, שמר על נאמנותו לבית"ר עד יומו האחרון. אני מבין את הכאב ואת הפגיעה של אנשי הימין מהליכוד ומזדהה עם רבים מהם. אני מתנגד לניצול הזול של רגשות הפגיעה הקיימים, על ידי חלק ממנהיגי הימין, המקפידים לשסות אותנו איש ברעהו.
אני מאמין שצריך לשנות דברים במערכת המשפט, כמו גם במערכות שלטון אחרות. צריך ואפשר לשנות את אופן מינוי שופטי בית המשפט העליון. הדרך תתחלק לשני שלבים. בשלב הראשון, תמונה על ידי הכנסת ועדה פריטטית (קואליציה ואופוזיציה) מקצועית, שאינה כוללת פוליטיקאים. הוועדה תאתר מועמדים ראויים לבית המשפט העליון. הקריטריונים יהיו: מצוינות מקצועית, יכולת שיפוטית, תכונות טרומיות כמו יושר והגינות, תוך הקפדה על גיוון חברתי. המועמדים לשיפוט יהיו תמיד המספר הנדרש לאיוש ועוד שלושה. המועמדים לשיפוט יאושרו על ידי רוב של שני שלישים מחברי הכנסת ובתנאי שיצטרפו לאישור שישה חברי כנסת מהאופוזיציה. פסקת ההתגברות תידחה עד ליום שתאושר חוקה בישראל. זכות העמידה בבג"ץ תצומצם, בית המשפט העליון יוכל לפסול חוקי יסוד וכן כל חוק הנוגד את חוקי היסוד. תגובש חוקה מצומצמת. כשהעם חכם ממנהיגיו, יתכבדו מנהיגיו ויקשיבו לקול העם.
עו"ד דוד חודק שותף במשרד גרוס ושות', גולדפברב, זליגמן