מקשיבים ללב גם במלחמה
מקשיבים ללב גם במלחמה
ד"ר אבישי גרופר, מנהל היחידה לאי ספיקת לב, מרכז רפואי שמיר ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
הנטייה הטבעית בזמן חירום היא להפנות את מירב המשאבים להתמודדות עם הבעיה המרכזית, הן ברמה הלאומית והן ברמה האישית, אך המחיר של הגישה הזאת הוא הזנחה של כל שאר הנושאים שמקבלים עדיפות משנית עד פתרון הבעיה החריפה. חשוב לזכור שיש נושאים שלא ניתן להתעלם מהם גם בעתות חירום ובראשם הבריאות בכלל ובריאות הלב בפרט.
איזון של גורמי סיכון ומניעת התפתחות של מחלה הוא עדיין הטיפול היעיל ביותר גם בעידן הנוכחי של התקדמות משמעותית באפשרויות הטיפול במחלות לב. ברשימת גורמי הסיכון האלה נכללים רמות גבוהות של סוכר וכולסטרול ויתר לחץ דם, שהמשותף לכולם הוא היעדר תסמינים חשודים וצורך בבדיקות תקופתיות לאבחון הבעיה. דחייה של בדיקות רפואיות וביקורי מרפאה מתוכננים בזמן מלחמה עלולים לגרום לעיכוב בזיהוי הצורך לטיפול בגורמי הסיכון האלה ולהתפתחות של מחלת לב כתוצאה מכך.
המתח הנפשי המוגבר שהוא תוצאה בלתי נמנעת של מצב החירום מעלה את הדופק ולחץ הדם, ובנוסף, השינוי בשגרת החיים ובהרגלי התזונה עלולים לגרום לעליה ברמות הסוכר והכולסטרול בדם גם בקרב אנשים עם ערכים שהיו מאוזנים תחת טיפול תרופתי, ומחזקים את הצורך במעקב אחר המדדים האלה.
אחד הלקחים החשובים מתקופת הקורונה הוא העיכוב בזיהוי של התפתחות גורמי סיכון ובעיקר עלייה משמעותית באבחנה מאוחרת של מחלות לב. המחיר של עיכוב באבחנה עלול להיות חמור ולגרום לנזק בלתי הפיך ללב שניתן היה למנוע ע"י בדיקות מקדימות.
לכן, גם בתקופה הנוכחית, חשוב להקשיב ללב ולא להזניח את הבריאות, שחיונית גם להתמודדות עם הקשיים בזמן משבר וגם לתהליך המורכב של חזרה עתידית לשגרה.
מאת ד"ר אבישי גרופר, מנהל היחידה לאי ספיקת לב, מרכז רפואי שמיר ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
d&b – לדעת להחליט