מ"יחידה 65" לאבטחת בית נתניהו ועד ליס"מ מפלצתי בדרום: התוכניות החדשות של המשטרה
מ"יחידה 65" לאבטחת בית נתניהו ועד ליס"מ מפלצתי בדרום: התוכניות החדשות של המשטרה
המשרד לביטחון לאומי דרש להכפיל את תקציבו ב-2025 ולקבל תוספת של לא פחות מ-20 מיליארד שקל, בעיקר לטובת המשטרה. זאת, בלי כל תכנון רציני או היתכנות תקציבית. על הפרק: יחידת אבטחה נוספת לביתו הפרטי של ראש הממשלה, יחידת ענק לפשיעה במגזר הערבי (במקום חיזוק הקיימת), מאות תקנים ובעיקר מילים ריקות. המשטרה: "מן הראוי לברך על התוכנית המבצעית ההתקפית". משרד הבט"ל: "המפכ"ל וצוותו שותפים מלאים לדיונים הכלכליים". חשיפת שומרים
במסגרת הדיונים על תקציב המדינה לשנת 2025 שנערכו בשבועות האחרונים, דרש המשרד לביטחון לאומי תוספת אדירה של לא פחות מ-20 מיליארד שקל עבור הגופים שעליהם הוא אחראי ובראשם המשטרה. מדובר בתוספת לתקציב הארגון שעמד בשנת 2024 על 17 מיליארד שקל, מתוך 23 מיליארד שקל של המשרד. האוצר דחה את הדרישה החריגה ובתקציב שאושר בסופו של דבר בממשלה המשרד לביטחון לאומי קיבל תוספת של 4 מיליארד שקל "בלבד". בעקבות זאת הצביע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (ושרים נוספים) נגד התקציב.
תקציב המשטרה ל-2025 הוא הראשון שעימו יעבוד המפכ"ל החדש, דני לוי. למפכ"ל החדש, שהתקדם במהירות בדרגות בשנים האחרונות ונכנס לתפקיד ממש לאחרונה, הייתה דריסת רגל מזערית בניסוח יעדי תוספת התקציב שביקשה המשטרה.
אין ספק כי אחרי שנים של הזנחה המשטרה סובלת ממחסור משמעותי בכוח אדם וזקוקה בדחיפות למשאבים נוספים, בין היתר על רקע המלחמה המתמשכת וריבוי המשימות הביטחוניות. אך לאחר ניתוח התוספת שביקשה המשטרה אי אפשר שלא להתרשם, וכך גם התרשמו במשרד האוצר, שמדובר בסכום מנופח שנזרק ללא תכנון מקיף וללא עבודת מטה מספקת - הפירוט בהמשך.
חרף העובדה שהממשלה לא אישרה את התוספת המבוקשת גורמים המעורים בנושא טוענים בשיחה עם שומרים כי חלק ניכר מפרטי מהתוכנית עדיין נמצאים על השולחן וקיימת סבירות גבוהה שיאושרו במסגרת ה"סחר-מכר" הפוליטי שיתנהל לפני ההצבעות בכנסת. "בן גביר יודע לשחק צ'יקן. נתניהו, כבר ראינו, נבהל ממנו", אומר גורם משטרתי. "אל תתפלאי אם הרבה מהדרישות המופרכות שהיו בדרישות התקציב יהיו שוב על השולחן".
האם התוכנית משקפת את הצרכים האמיתיים של המשטרה בעת הזו ולאן יילך הכסף? בדקנו.
הכירו את "יחידה 65" לאבטחת בית נתניהו
במאי האחרון העלה לוי, אז עדיין מפקד מחוז חוף, דרישה בפני המפכ"ל הקודם יעקב שבתאי להקים יחידה מיוחדת לאבטחת ביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה. העיתונאי אמנון אברמוביץ' חשף בזמנו בערוץ 12 כי הכוונה היא לגייס כ-30 שוטרים ליחידה. בשב"כ, לפי הדיווח, התנגדו. שבתאי שקל את הרעיון, אך בעקבות הביקורת הציבורית שעורר הפרסום, החליט לגנוז אותו.
כעת נראה כי ההצעה להקים יחידה מיוחדת שתפעל בקיסריה חזרה לחיים. בהצעה לתקצוב המשטרה, הפעם תחת פיקודו של לוי, מופיעה יחידה המכונה "יחידה 65" שבניגוד למקובל תכלית פעילותה לא מלווה בדברי הסבר. בדיקת שומרים מעלה כי היחידה כוללת לא פחות מ-40 תקנים חדשים והיא תוכפף למרחב מנשה במחוז חוף, וככל הנראה תתמקם בנקודת המשטרה של פרדס חנה. לפי התוכנית, עלות הקמת היחידה תעמוד על 25 מיליון שקל.
גורמים המעורים בנושא טוענים כי על פניו יחידה 65 היא יחידת יס"מ מיוחדת שלכאורה אמורה להתמקד בטיפול בהפרות סדר באזור ואדי ערה. אלא שבפועל, למרחב מנשה יש כבר יחידת יס"מ גדולה ולא ברור מדוע דווקא הוא זקוק לכוח נוסף בעל ייעוד דומה. למעשה, אף מרחב משטרתי, כולל באזורים מוכי פשיעה, אינו "נהנה" מסדר כוחות שכזה.
סימני השאלה סביב תכלית פעילותה של יחידה 65 מטרידים גורמים במשטרה. בשיחה עם שומרים הם אומרים כי לא יופתעו אם מדובר ב"כיסוי" עבור יחידה שמטרתה הוא שיטור סמוך לביתו הפרטי של נתניהו בקיסריה. יודגש בהקשר זה כי לוי, כמפקד מחוז חוף, היה אחראי עד לאחרונה על טיפול המשטרה בהפגנות במקום, תחילה נגד המהפכה המשטרית ובהמשך בקריאה לשחרור החטופים, ונודע כמי שהפעיל יד קשה נגד המפגינים.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי שמה של היחידה החדשה יהיה רומ"ח וכי "מדובר ביחידה מרחבית שנותנת מענה מבצעי לכל טריטוריית המרחב לרבות בנימינה, פרדס חנה וכרכור, כמו גם יישובי ואדי ערה זאת למען המאבק בפשיעה במרחב הציבורי עבור ביטחון תושבי האזור".
חידה 65 היא יחידת יס"מ מיוחדת שלכאורה אמורה להתמקד בטיפול בהפרות סדר באזור ואדי ערה. אלא שבפועל, למרחב מנשה יש כבר יחידת יס"מ גדולה ולא ברור מדוע דווקא הוא זקוק לכוח נוסף בעל ייעוד דומה
במשטרה הוסיפו שדווקא מרחב זה מקבל יס"מ נוסף בשל גודלו הגיאוגרפי, אולם בהקשר זה יצויין כי מרחב מנשה הוא מרחב בינוני שבראשו קצין בדרגת נצ"מ, בעוד שישנם מרחבים בראשות תנ"צ שהם גדולים יותר, מורכבים לא פחות מבחינה מבצעית, שאינם נהנים משתי יחידות יס"מ.
1,200 תקנים ללא עבודת מטה
כשברקע ביקורת ציבורית קשה על הכישלון המהדהד של המשטרה בטיפול בפשיעה בחברה הערבית, הוכנסה לדרישת התקציב המשטרתית הצעה להקמת יחידה חדשה שתעסוק בנושא בסדר גודל בלתי נתפש של כ-1,200 תקנים. לשם השוואה יחידת החקירות להב 433 מונה כאלף תקנים.
בראש היחידה החדשה, לפי התוכנית, אמור לעמוד קצין בדרגת ניצב (תקן חדש) ומתחתיו ימונו קצין בדרגת תת-ניצב, ארבעה ניצבי משנה ומ-20 סגני ניצבים. הקמת היחידה, ששמה הזמני הוא "חאמי אל-קאנון" (החוק, בערבית), דורשת עלויות יוצאות דופן - 1.1 מיליארד שקל עבור ההקמה בלבד, ועלות שנתית של יותר מחצי מיליארד שקל לתפעול השוטף.
בלתי נתפס לגלות כי למרות שאל-קאנון אמורה להיות יחידה ענקית, ועל אף שהיא מופיעה בתוכנית לתקצוב המשטרה, קשה למצוא בארגון מישהו שמכיר את הפרטים. גורמים במשטרה טוענים כי חוסר ההיכרות נובע מכך שתוכנית ההקמה הגיעה למשטרה מהמשרד לביטחון לאומי, אולם גם גורמים שונים במשרד לא הכירו את התוכנית ולהפך: הם הביעו פליאה על הרצון להקים יחידה חדשה בשעה שבמשטרה פועל אגף סי"ף (האגף לסיכול פשיעה בחברה הערבית).
מאז הקמתו ב-2021, עוד לפני כניסתו של בן גביר למשרד לביטחון לאומי, מתקשה סי"ף לתפקד ופעילותו רק הלכה והצטמצמה. "אנשים קמים בבוקר ואין להם מה לעשות כאן, כולם מבינים שאין פה שום תכלית אבל יושבים על משכורות ותקנים", אמר לשומרים גורם המכיר את האגף מקרוב. לדבריו, על אף שלס"יף כ-80 תקנים בתפקידים שונים – לשוטרים אין קשר עם השטח, אין כללים ברורים לסיווג תיקים ואין קשר עם היחידות המרכזיות. בהיעדר מודיעין ויכולת מבצעית, הלכה למעשה אגף סי"ף מתקשה לפעול.
זו לא הבעיה היחידה בכל הקשור לאופן ניהול המנגנון שאמור להיאבק בפשיעה בחברה הערבית. בחודש שעבר הודיע ניצב יורם סופר למפכ"ל לוי על כוונתו לעזוב את תפקידו כפרויקטור לטיפול בנושא במשרד לביטחון לאומי. סופר, לשעבר מפקד מחוז דרום, החזיק בתפקיד במשך כשנה וחצי. הדבר נכון גם ביחס לסגנו, תת-ניצב יוסי גולן שהגיע ממחוז ש"י לתפקיד חדש. בשיחות פנימיות אישרו השניים בתסכול כי הם חסרי מעש ונטולי סמכויות. לתפקיד הפרויקטור במקום סופר מונה תת-ניצב יואב תלם, שהבין עד מהרה את הבעייתיות שבתפקיד נעדר סמכויות. תלם, שהיה מעורב בחקירות ראש הממשלה, בחר לאחרונה לפרוש מהמשטרה.
תוכנית המשטרה, שכאמור נדחתה על-ידי האוצר, אינה כוללת את ביטול אגף סי"ף על אף חוסר תפקודו. "העיקר שיהיו עוד תפקידים לתת לניצבי משנה ולסגני ניצבים, שיהיו ראשי לשכות ושיהיה ניפוח של עוד תפקידים", סיכם זאת קצין במשטרה.
המשטרה בתגובתה אישרה כי דרישת התקציב כללה את הקמת היחידה אך הוסיפה כי מדובר בחלק מתוכנית גדולה יותר: "במסגרת דיוני תקציב 2025 המשטרה והמשרד לביטחון לאומי הציגו לאוצר תוכנית תקיפה חדשנית ומשמעותית לטיפול שורש באלימות והפשיעה החמורה בחברה הערבית בסימן של תפיסת הפעלה רב ממדית. עלות יישום התכנית כ-5.5 מיליארד שקל (חד פעמי) בשנה הקרובה ועוד כ-3 מיליארד שקל שוטף לתפעול בכל שנה - אותם לצערנו מסרב האוצר להקצות, זאת על אף שעבריינים המשתייכים לחברה הערבית המהווה רק חמישית מאזרחי המדינה - מייצרים כ-50% מהפשיעה בישראל, 70% ויותר ממקרי הרצח, מרבית עבירות הפע״ר, וכ-95% מעבירות הנשק.
"התוכנית כוללת שלושה נדבכים מרכזיים: הקמת 32 מרכזי שיטור רב מימדי ב-32 יישובים של החברה הערבית ברחבי הארץ המונים כ-10,000 תושבים כל אחד, בהם אין תחנות משטרה - במטרה להנגיש לתושבים שירותי משטרה ולייצר סביבה בטוחה באמצעות נוכחות ובולטות של שוטרים. הקמת יחידה חדשה למלחמה מקיפה בפשיעה בחברה הערבית - ״חאמי אל קאנון״- שבדומה ליחידה להב 433 - תפעל באופן מתמיד ושיטתי לשחיקת ארגוני הפשיעה בכל רמות הפשיעה, לחימה בארגוני פשיעה באמצעים, כלים, כוחות שיטור ועוד, תוך שימוש בכלי אכיפה חדשניים בכלל העבירות. עיבוי הגנת הגבולות כהמשך ליישום תכנית המשמר הלאומי הכולל עיבוי הגנת הגבולות, מב"סים להפעלת כיתות כוננות ושדרוג המעברים מיו"ש. ללא הקצאת משאבים ותקציב הנדרשים מחוייבי המציאות, לא ניתן יהיה לטפל בצורה משמעותית בפשיעה בחברה הערבית ולא ניתן יהיה להוביל לשינוי אמיתי ועמוק".
יס"מ מפלצתי בדרום
מרבית תוכניות המשטרה שמופיעות בהצעת התקציב גובשו בתקופת כהונתו של המפכ"ל הקודם יעקב שבתאי. אחת התוכניות היא הקמת יחידה חדשה במחוז דרום. היחידה, סה"ר שמה, הופיעה עוד בתקציב הקודם ועל הקמתה הוכרז ביוני האחרון. כלומר, היא נכללה בתקציב 2024 אך עיקר גיוס כוח האדם וההצטיידות מתוקצבים רק ב-2025.
לפי סמל היחידה החדשה סה"ר היא יחידת "סדר ציבורי, הגנה וריבונות", ולצד שמה מופיע ציטוט מהתנ"ך. היא צפויה לכלול בעצם את שתי יחידות היס"מ הקיימות של מחוז דרום – היחידה המחוזית ויחידת "יואב", שעוסקת בעיקר במאבק בפשיעה הבדואית - וכן גורמי מקצוע נוספים.
לכל אלה, כך לפי תוכנית המשטרה, יצטרפו כ-100 תקנים של שוטרים חדשים. בצד הפיקוד נדרש תקן חדש של ניצב משנה במחוז דרום ומספר תקנים של סגני ניצב. הדבר מעלה תהיות רבות: האם מחוז דרום זקוק ליחידה גדולה יותר מיחידות במחוזות תל אביב, מרכז, או צפון – שבהם מתרחשת עיקר הפשיעה החמורה בחברה הערבית?
זאת ועוד: הגדרת סה"ר דומה מאוד לתיאור יחידת הזרוע הדרומית של המשמר הלאומי, אותו מבקש בן גביר להקים. האם סה"ר היא למעשה "אבן הפינה" למשמר הלאומי? התשובה לא ברורה, אך תהיות בעניין עלו במשטרה.
במחוז דרום דורשת המשטרה להקים גם יחידה מרכזית (ימ"ר) נוספת, שלישית במספר. כיום, לכל מחוז במשטרה יש יחידה מרכזית אחת, ורק למחוז דרום יש שתיים – לכיש ונגב - וזאת בגלל שטחו הגיאוגרפי הגדול של המחוז. בכוונת המשטרה להקים ימ"ר נוסף, מחוזי, שיאגד תחתיו את שתי היחידות הקיימות, מה שבפועל ייצר עוד תקנים, בעיקר לדרגות בכירות ושוטרי מטה.
"מופרכות ולא ישימות"
גורמים שמעורים בדרישת התקציב של המשטרה אומרים כי הוא כלל דרישות "מפורכות ולא ישימות" כמעט בכל היבט וכי היה קושי אפילו לבחון אותם. לדבריהם, המשטרה סירבה לחשוף בפני משרד האוצר נתונים סטטיסטים מסויימים שאותם ביקש כדי לבחון את ביצוע התקציב הקודם ולהשוות לדרישות החדשות.
אותם גורמים מצביעים על דרישות כוח האדם של המשטרה כאחת הדרישות הללו. כך למשל, לטענתם, המשטרה דרשה בתקציב הנוכחי 10,000 תקנים לשוטרים חדשים ועוד 3,000 תקנים לשב"ס. הדרישה נראית מנותקת מהמציאות לא רק כלכלית אלא גם משום שבמשטרה מתקשים לגייס אפילו את כוח אדם הנדרש לגיוסים ה"שוטפים". כך למשל, לאחר התקציב הקודם התגאה השר בן גביר בתוספות תקציביות של 9 מיליארד שקל, אולם גם באמצעותו לא הצליחה המשטרה לעמוד ביעדי הגיוס שנקבעו - ההערכות מדברות על כ-3,000 תקנים שרובם עברו למשמר הלאומי ולמג"ב ולא למשטרה הכחולה שנותרה עדיין בחסר. בדרישות המשטרה מופיעה גם הדרישה להקים 32 "מרכזים רב ממדיים", ביטוי מכובס לתחנות משטרה. גם כאן לא נעשתה עבודת מטה מסודרת למיפוי הצורך במרכזים כאלה וקביעת דרכים להקמתם כיוון שמתברר שבמרבית המקומות בהם המשטרה דורשת להקים את ה"מרכזים" אין בכלל קרקע מתאימה לבנייה. בנוסף נכתב כי מרכזי השיטור יכללו שירותים של משרד הרווחה, שכלל אינו מכיר את הנושא".
מהמשטרה נמסר בעניין זה: "מן הראוי היה לברך על התוכנית המבצעית ההתקפית שנועדה להילחם בפשיעה החמורה ולתת שירות מיטבי ובטחון לכלל אזרחי הדרום, תוך הרחבה ושיפור מגוון היכולות והאמצעים במטרה לתת מענה לתופעות פשיעה חמורות כמו סחיטת דמי חסות, פוליגמיה, טיפול במשפחות פשע ובסכסוכי דמים. הוספת תקנים ושוטרים חדשים והרחבת היכולות המבצעיות הינם תנאי הכרחי למתן ביטחון, הגנה ושירות לאזרחים".
מהמשרד לביטחון לאומי נמסר בתגובה: "בניגוד לדברים, המפכ"ל רנ"צ דני לוי וצוותו שותפים מלאים לדיונים הכלכליים. בנוסף, ישנה עלייה של למעלה מ-20 אחוזים בתפיסות אמל״ח משנת 2023, כאשר השנה טרם הסתיימה. כמו כן, ישנה עלייה באחוזים ניכרים בתפיסות כלי נשק בפרט.
"רנ"צ לוי השתתף בכל דיוני התקציב עם משרד האוצר והציג את צורכי הארגון השונים. במסגרת דרישות התקציב של המשרד לביטחון לאומי לשנת 2025 נכללת גם הקמתה של יחידה ייעודית ללחימה בפשיעה במגזר הערבי. אגף סיף, הוקם ותוקנן בשנת 2021 כאגף מטה מתכלל ולא כיחידה מבצעית חוקרת ומבצעת, כך שלא ברורה השאלה.
"עבודת המטה להקמת היחידה החדשה גובשה במשטרת ישראל ע"י אגף החקירות, לה"ב, הפרויקטור למלחמה בפשיעה הערבית, אגף מבצעים ואגף תכנון בשיתוף גורמי המקצוע הרלוונטיים במשרד לביטחון לאומי".