המהפכה של שאשא ביטון: מספר נציגי המכללות במל"ג גדל מ-4 ל-6
המהפכה של שאשא ביטון: מספר נציגי המכללות במל"ג גדל מ-4 ל-6
המכללות מקדמות אוכלוסיות חלשות, ואולם המהלך עלול לפגוע בתקציב האוניברסיטאות, המובילות את המחקר בישראל; שרת החינוך ויו"ר המל"ג: "תפקיד ההשכלה הגבוהה - לתרום לצמצום פערים"
שרת החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה יפעת שאשא ביטון הגדילה משמעותית את נציגות המכללות במועצה להשכלה גבוהה החדשה.
אם במועצה הקודמת היו 4 חברים המזוהים עם המכללות כולל היו"ר, השרה יפעת שאשא ביטון, הרי במועצה החדשה יש 6 כאלה, כולל שאשא ביטון ויו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג, פרופ' יוסי מקורי, שהיה נשיא המכללה האקדמית תל חי.
יחד עם הפרופ' למשפטים רונן קריטנשטיין מאוניברסיטת רייכמן שהייתה עד לאחרונה מכללה, מדובר בשבעה נציגים של ההשכלה הגבוהה החדשה. משמעות הדבר היא ירידה משמעותית בכוחן של אוניברסיטאות המחקר הוותיקות במל"ג וחיזוק כוחן של המכללות. זאת, בהמשך לכך ששאשא ביטון מינתה את איש המכללות מקורי ליו"ר ות"ת. יצוין שמספר הנשים במל"ג ירד מ-10 במועצה הקודמת ל-8 בלבד בנוכחית.
המכללות מזוהות עם הפריפריה ועם קידום אוכלוסיות חלשות, שני תחומים שנחשבים לדגלים של שאשא ביטון. עם זאת, לכך שהאוניברסיטאות הן שמובילות את המחקר בישראל קיימת חשיבות כלכלית אדירה. ואם המהלך של שאשא ביטון יביא לפגיעה בתקציבן הדבר עלול לגרום נזק ארוך טווח.
יצויןו שראש הממשלה נפתלי בנט הרבה לתקוף כשהיה שר חינוך ויו"ר המל"ג את מה שהוא כינה קרטל האוניברסיטאות. זאת על רקע ההתנגדות שלהן להקמת אוניברסיטת אריאל להקמת פקולטה לרפואה באריאל ולהפיכת המרכז הבינתחומי בהרצליה לאוניברסיטה. שאשא ביטון אינה יוצאת בהצהרות נגד באוניברסיטאות אבל מנצלת את סיום הקדנציה במל"ג ובות"ת כדי לשנות לגמרי את יחסי הכוחות.
מלבד שאשא ביטון ומקורי מזוהים עם המכללות גם פרופ' אבי בסר, לשעבר רקטור מכללת ספיר והיום ראש החוג להפרעות תקשורת במכללת הדסה, הפרופסור למדע המדינה אסף מידני ממכללת תל אביב יפו, הפרופסור לכלכלה שוש שהרבני מהמכללה האקדמית עמק יזרעאל ופרופ' דודי שוורץ שכיהן בעבר כרקטור הקריה האקדמית אונו וכיו"ר ועד המכללות הלא מתוקצבות. חלקם מונו על תקן של אנשי ציבור ולא כנציגי האקדמיה. בין המינויים החדשים למועצה בולט ח"כ לשעבר רועי פולקמן, שהיה יו"ר הסיעה של מפלגתה הקודמת של שאשא ביטון כולנו.
שאאש ביטון אמרה לכלכליסט: "אני רוצה מגוון וייצוג הולמים כמו שנכון וראוי שיהיה. זו מל"ג יפה ומגוונת שמייצגת את החברה הישראלית. יש מקום לכולם וצריך להפסיק לחשוב שאם נותנים מקום למישהו זה על חשבון מישהו אחר".
נשיא המדינה יצחק הרצוג אירח היום את טקס חילופי המועצה להשכלה גבוהה. שאשא ביטון הדגישה בנאומה בבית הנשיא שהמחקר יהיה במקום הראשון. עוד אמרה בבית הנשיא ש״תפקידה של מערכת ההשכלה הגבוהה לשמש עוגן לפיתוח וחיזוק ההון האנושי החיוני לשגשוג המדינה ולא פחות חשוב – לתרום לצמצום פערים".
לדבריה, "בעת הנוכחית תפקידים מכריעים עומדים בפנינו ואנו נחושים להצליח בהם במשמרת שלנו, בהם הקמת האוניברסיטה בגליל, חיזוק המכללות להוראה והכשרת מורים אשר מהווה לא פחות ממשימה לאומית, ושמירה על הרלוונטיות של האקדמיה לעולם התעסוקה, התעשייה והמשק".
יצוין שהקמת האוניברסיטה בגליל מתעכבת בשל התפטרות יו"ר הוועדה שהייתה אמורה להמליץ איך תוקם האוניברסיטה החדשה, פרופ' אהרון צ'חנובר מהטכניון. מינוי יו"ר חדש צפוי בימים הקרובים.