סגור
ברק עילם מנכל נייס על רקע הפגנת מחאת ההייטקיסטים נגד המהפכה המשפטית
ברק עילם מנכל נייס על רקע הפגנת מחאת ההייטקיסטים נגד המהפכה המשפטית (צילום: אולפן כלכליסט, שאול גולן)

דעה
הממשלה הכריזה מלחמה על תעשיית ההייטק

ממשלת נתניהו החליטה לזרוק את ההייטק מתחת לגלגלי האוטובוס כדי להצדיק מהלכים שאין להם אח ורע בעולם השפוי והמודרני. ישראל של 2023 הפכה למקום היחיד בעולם בו אנו לא רצויים על ידי הממשלה

בסוף שנת 2022 קמה ממשלה חדשה בישראל והביאה איתה בשורה משמחת לכולנו – חזרתה של היציבות למערכת הפוליטית בישראל לאחר שנתיים וקצת של כאוס פוליטי. היום, פחות מחודשיים לאחר הקמתה, התחלפה התקווה ליציבות ברוחות מלחמה. הממשלה החדשה סימנה מלחמה באויב חדש – ההייטק הישראלי.
זוהי אמירה קשה אך אין דרך אחרת להסביר את מכלול ההחלטות והמעשים של הממשלה מאז יום הקמתה: חקיקה שמבטלת את עצמאות מערכת המשפט ומובילה את ישראל למצב שבו אין הגנה לדבר (Nothing is Protected). חקיקה שלאחריה מנכ"לים ודירקטוריונים יהיו חסרי אחריות כלפי המשקיעים שלהם אם יחליטו לאגד חברות ולהחזיק קניין רוחני בישראל.
החלטת הממשלה ללכת "על מלא־מלא" ולהיות המדינה היחידה בעולם שמונעת מכרבע מילדיה גישה ללימודי חשבון ואנגלית - יסודות הידע עבור דור העתיד של תעשיית ההייטק בישראל.
החלטות שונות ומשונות של ביטול, עצירה, חזרה לאחור והסטת משאבים מקידום תשתיות בתחומי תחבורה, תקשורת וחינוך. יוזמות שהיו חיוניות להמשך תדלוק וקידום תעשיית ההייטק בישראל בעשור הקרוב.
ומעל הכל, הסתה הולכת וגוברת בשבועות האחרונים של שרים וחברי כנסת תוך שימוש בשפה אלימה, מכוערת וגזענית המסמנת את ההייטקיסטים כמקור כל הרע בישראל.
כל זאת ועוד מביאים אותי למסקנה הבלתי נמנעת שממשלת ישראל החדשה החליטה לזרוק את ההייטק הישראלי מתחת לגלגלי האוטובוס כדי להצדיק מהלכים שאין להם אח ורע בעולם השפוי והמודרני.
מתוקף תפקידי, כמי שמופקד מזה עשור על חברה המונה מעל ל־8,500 עובדים ברחבי העולם, אני נוהג לבקר את המשרדים השונים שלנו ביותר מ־35 מדינות. בכל מקום אליו הגעתי אני תמיד מוצף בפניות של גורמי ממשל מקומיים המעוניינים להיפגש, ומתכבד בקבלת פנים שאומרת "How can we help?". אולם בישראל לא רק שאף אחד מגורמי הממשל לא עסוק בשאלה איך אפשר לעזור, אלא שישראל של שנת 2023 היא המקום היחיד בעולם בו אנו מרגישים לא רצויים על ידי הממשלה.
תעשיית ההייטק היא אחת המורכבות, המהירות והתחרותיות ביותר בעולם. זאת תעשייה הדורשת להקדיש את כל שעות היממה והמשאבים שלך לחדשנות, יצירתיות ותגובה מהירה למהלכי השוק הדינמיים, YOU SNOOZE YOU LOSE, ולכן המסר של המשקיעים הגלובליים אל מנהלי חברות ההייטק הישראלי הוא ברור - אין לכם את הפריווילגיה לפעול בסביבה שבה משהו מסיט את תשומת הלב שלכם מהמטרה וההצלחה העסקית.
ורגע לפני שאותם פוליטיקאים ייקחו את המאמר הזה וייחסו לי ולחבריי שמות תואר שונים, אני מציע שיבדקו טוב את המרקם האנושי בחברת NICE ובשאר חברות ההייטק בישראל. אני מאמין שהם יגלו שזו סביבה הטרוגנית שמגיעה למצוינות דווקא כי היא מתעלמת משיקולי דת, לאום, גזע ומין, ומתרכזת ביכולות ובפוטנציאל של עובדיה.
לישראל אתגרים רבים, ולתעשיית ההייטק בישראל אתגרים גלובליים רבים, ולמרות שאני מעריך שכבר מאוחר מדי, אני פונה לממשלה החדשה - עשו חשבון נפש עמוק וסיבוב פרסה חזק למען מדינת ישראל. ברק עילם הוא מנכ"ל NICE