פרשנותמי יהיו נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים: שלושה תרחישים אפשריים
פרשנות
מי יהיו נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים: שלושה תרחישים אפשריים
הליכוד והאופוזיציה יתמקחו עד ליום רביעי הקרוב - המועד האחרון בו ניתן להגיש מועמדים לוועדה. האופוזיציה דורשת ליישם את הנוהג לפיו אחד המקומות יהיה לנציג קואליציה והשני לנציג אופוזיציה. האם זה בכלל אפשרי הפעם?
בקואליציה ובאופוזציה "הולכים ראש בראש" על איוש 2 המקומות שמוקצים לכנסת בוועדה לבחירת שופטים. מהודעת הליכוד עולה כי בכוונת הקואליציה להציג מועמדות של 2 ח"כים. "טרם התקבלה כל החלטה לגבי הוועדה לבחירות שופטים. ההחלטה תתקבל רק בשבוע הבא", נמסר מהליכוד.
המועד האחרון להגשת המועמדים מטעם הכנסת הוא יום רביעי הקרוב –מחרתיים בשעה 18:00. הבחירות של 2 נציגי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים הן חשאיות ויתקיימו ביום רביעי ה-14 ביוני 2023.
האופוזיציה דורשת ליישם את הנוהג לפיו אחד המקומות של הכנסת בוועדה יינתן לנציג קואליציה והשני לנציג אופוזיציה.
כתוצאה מכך, קיימים 3 תרחישים להשתשלות הדברים:
התרחיש הראשון - בחירת 2 נציגי קואליציה ופיצוץ השיחות בבית הנשיא
אם לא תושג הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה על הנושאים הללו שכאמור שנויים במחלוקת, הקואליציה עשויה לנצל את הרוב האוטומטי של 64 ח"כים שיש לה בכנסת על מנת לבחור 2 נציגי קואליציה לוועדה לבחירת שופטים.
במצב בו ייבחרו שני ח"כים מהקואליציה לוועדה לבחירת שופטים, יסתום את הגולל על השיחות המתקיימות בבית הנשיא ויתניע את גלגלי המחאה הציבורית.
הסיכויים: לא גבוהים. ההערכה בכנסת שרה"מ בנימין נתניהו לא מעוניין בפיצוץ השיחות, מאחר שהדבר יתניע את המחאה הציבורית, עשוי לפגוע בדירוג האשראי של ישראל, ויימנע את הזמנתו לבית הלבן לפגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
יצויין שבהסכם הקואליציוני התחייב הליכוד לתמוך בח"כ שיוצג על ידי יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר. לתפקיד מוזכרת ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) או ח"כ יצחק קרויזר. עם זאת, ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) הגישה את מועמדותה לתפקיד בלא תיאום עם הקואליציה, וכך גם ניסים ואטורי שהגיש מועמדות.
בתוך כך, אם הקואליציה תציג שני מועמדים מטעמה לוועדה, אזי הסיכוי של האופוזיציה לבחור נציג משלה יקטן אם גם היא תגיש שני מועמדים מטעמה. לפיד מבקש שהאופוזיציה תתייצב סביב ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תומך במועמדותה של ח"כ פנינה תמנו שטה. יו"ר העבודה מירב מיכאלי תומכת במועמדותה של חברת סיעתה אפרת רייטן. בתוך כך, ביש עתיד מציעים רוטציה במסגרתה קארין אלהרר תכהן בשנה וחצי הראשונות בוועדה וח"כ תמנו שטה תכהן בשנה וחצי הראשונות בוועדה למינוי דיינים ובסיומה הן יתחלפו.
לעומת זאת, אם האופוזיציה תציג רק מועמד/ת אחד משלה, ותנסה לגייס סביבו או סביבה תמיכה בקרב ח"כים בבחירות החשאיות אזי היא עשויה לנצח ולזכות בתמיכתם של אלה מהקואליציה שלא יתמכו במועמד/ת של בן גביר.
ראוי לציין שעד לדקה ה-90 ניתן למשוך שמות של ח"כים מועמדים לתפקיד. כך שאם תושג הסכמה תמשוך הקואליציה את אחד השמות שתציג. לא מן הנמנע שגם האופוזיציה תגיש לפחות 2 מועמדים וברגע האחרון תחליט בהתאם להתפתחויות אם למשוך את אחד השמות או אם לאו.
התרחיש השני: הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה על מינוי נציג לכל צד
במקרה שכזה השיחות בבית הנשיא יימשכו, אבל, האופוזיציה תידרש להודיע על הסכמתה לחלק מסעיפי ההפיכה המשטרית.
הסיכוי: לא גבוה. הליכוד מתנה את תמיכתו בבחירת נציג אחד לקואליציה ואחד לאופוזיציה בכך, שהאופוזיציה תסכים לחקיקה בכנס הקיץ של "חוק היועמ"שים" שלפיו שרי הממשלה יוכלו להיעזר בייעוץ משפטי חיצוני (ולא ביועצת המשפטית לממשלה) בבג"ץ לגבי החלטות ממשלה בעניינם, ולחוקק "חוק פסקת התגברות" שיאפשר לקואליציה לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ. אלא שיש עתיד והמחנה הממלכתי מתנגדים לפי שעה לדרישת הליכוד להסכמה על החקיקה הזו.
יתירה מכך, יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד תובע ששר המשפטים יריב לוין המשמש כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים יכנסה עד לסוף חודש יוני 2023 על מנת שתחל בבחירת השופטים.
התרחיש השלישי: לוועדה לבחירת שופטים ייבחר נציג קואליציה ונציג אופוזיציה - בלי הסכמה בין שני הצדדים
המשמעות היא שהשיחות בבית הנשיא ימשכו. הסיכויים: לא ברור. מקורות בכנסת אומרים כי נתניהו יעדיף בלית ברירה את התרחיש הזה כדי למנוע הסלמה ופיצוץ בשיחות.