המשולש המנצח להחזיר את הצפון לגדולתו – זו הציונות החדשה
המשולש המנצח להחזיר את הצפון לגדולתו – זו הציונות החדשה
כשתסתיים המלחמה, יוצבו בפני הממשלה אתגרים חדשים ואחד מביניהם הוא החזרת הצפון לזוהרו. איש לא מבטיח ששקט ביטחוני בלבד יספיק. לפי סקר שערכו עמותת 121 ומיזם 710, 70% ממפוני הצפון שוקלים לא לחזור ליישובים שאותם נאלצו לעזוב, 32% מהמפונים לא עובדים כלל ו–68% טוענים שלא קיבלו סיוע מספק מהמדינה. לכן, על המדינה לפעול במספר אפיקים על מנת להוכיח לציבור, ובראש ובראשונה לתושבי הצפון כי חבל ארץ זה בראש מעייניה.
אני, כבעלת עסק, אחזור לצפון וכמוני עוד עשרות אלפי בעלי עסקים אחרים. אך מה נעשה אם אנחנו נשוב וציבור רחב מאוד של תושבים שהיו שותפים לכלכלת הצפון – עובדים, קונים, נותני שירותים ואחרים לא ישובו? איך משכנעים גם אתם לשוב ולעבוד אחרי ששנה היו מפונים ובנו לעצמם חיים אחרים? בלי עובדים, עסקים רבים אחרים לא יוכלו לחזור לפעילות ולתפוקה מלאה.
אחד הענפים הללו הוא ענף התיירות. ענף זה הוא אחד המובילים בצפון ודורש אלפי ידיים עובדות. יש לבחון מתן מענקים לתושבים שיחזרו וכן לעודד צעירים, משוחררי צבא, שיבואו לצפון ויקימו בו בית חדש כדי להחזיר אט אט את הכלכלה למסלולה. אך גם זה לא מספיק. על הממשלה להשקיע בצפון גם באתרים התיירותיים השונים ולהשמיש אותם כך שתיירות הפנים תוכל לחזור ובהמוניה – לרמת הגולן, לחרמון, לחופי הכנרת, לצימרים, למסעדות. תיירות הפנים תחזור הרבה יותר מהר מתיירות החוץ ולכן יש לפעול במהירות כדי שכל אתרי הטבע, הפארקים והחופים יהיו שמישים ומוכנים לפעילות.
אולם, אם נודה על האמת, האחריות לא רק על הממשלה. כמי שמחוברת לעשייה ולחיים בצפון, הימים האלו ממחישים לי עד כמה גדולה האחריות מונחת על כתפינו, היזמים המקומיים. כמנהלת מלונות ומיזמים כאן, ההחלטה לעצור את הפעילות השוטפת בשל המצב לא הייתה פשוטה, אבל האמונה בעתיד הצפון לא התערערה ולו לרגע. אני רואה את השיקום והחזרה של הצפון כמטרה משותפת לנו – יזמים, תושבים וממשלה – וההצלחה תגיע רק אם כל אחד מהצדדים ייקח חלק ויישא באחריות.
על כולנו לפעול יחד כדי להחזיר את החיים לשגרה וליצור כאן בסיס כלכלי וקהילתי חזק ויציב. הציפייה מהממשלה לסייע היא מוצדקת; הממשלה צריכה לתמוך בהקמת תשתיות ולעודד תיירות, חינוך ורפואה בצפון. אבל המדינה לבדה לא תצליח להחזיר את הצפון למסלול של צמיחה אמיתית, וזה בדיוק המקום שבו יזמות ואחריות חברתית נכנסים לתמונה.
הדרך להצלחתנו כיזמים תלויה גם ביכולת שלנו לתמוך אחד בשני. יש בכל רחבי הארץ לא מעט מפגשים לא פורמליים של ארגונים כמו EO Israel, BNI, מעברים וכדומה, יוזמות עסקיות ושיתופי ידע המאפשרים להתמודד יחד עם אתגרים משותפים, וגם לראות את ההזדמנויות שמעבר למשבר. הצטרפות לארגונים כאלו, כמו גם בניית רשת של יזמים שפועלים יחד, מחזקים את היכולת שלנו להצליח ולצמוח גם במצבים המורכבים ביותר.
אני מאמינה שעלינו, היזמים, אנשי העסקים, לקחת חלק אקטיבי בפתרון – לא רק לחכות, אלא להקים, ליזום ולהיות חלק מתנועת צמיחה מחודשת. יזמות בצפון היא הרבה יותר ממקצוע, היא שליחות. כל עסק שנפתח, כל מקום עבודה שנוצר, מחזקים את המרקם החברתי והכלכלי כאן ומהווים קרקע לצמיחה ארוכת טווח. אנחנו צריכים להסתכל מעבר לענפי התיירות והחקלאות המסורתיים, ולפעול ליצירת מקומות עבודה חדשים בתחומי הייטק, חדשנות ותעשיות מתקדמות.
בת חן ישועה, יזמית, חברת ארגון EO Israel, בעלים ומנכ”לית מלונות מטיילים