למרות ההכרזה של שר האנרגיה על דחייה: תעריף המים צפוי לעלות ביולי
למרות ההכרזה של שר האנרגיה על דחייה: תעריף המים צפוי לעלות ביולי
ברשות המים מתכוונים לערוך כבר מחר דיון בנושא העלאת התעריף בעד 5%; זאת למרות דברי אלי כהן בשבוע שעבר כי ביקש לדחות את ההעלאה; הכרזתו גם כך היתה תמוהה מכיוון שלשר האנרגיה אין סמכות להתערב בשיקולי קביעת תעריפי המים והחשמל, הנקבעים על ידי רשויות המים והחשמל
שר האנרגיה אלי כהן התגאה בשבוע שעבר בכך שביקש לדחות את העלייה בתעריף המים בחודש יולי בשיעור של 7.7%. אך ברשות המים מתכוונים לערוך דיון בנושא העלאת התעריף כבר מחר. תיתכן גם העלאה חלקית בעד 5%.
יש לציין כי ההצהרה של כהן הייתה תמוהה, שכן לשר האנרגיה אין סמכות להתערב בשיקולי קביעת תעריפי המים והחשמל (הנקבעים על ידי רשות המים ורשות החשמל). נכון להיום, מחיר החשמל עומד על 141.5 שקל בממוצע למשק בית, כאשר לאחר העלייה – במידה ותתקיים במלואה, יעמוד המחיר על 152.4 שקל בחודש למשק בית – עלייה של 10.9 שקל בחודש למשק בית.
תעריף המים מתעדכן פעמיים בשנה (ינואר ויולי), על בסיס סל מדדים שכולל את מדד המחירים לצרכן (האינפלציה 85%), שכר העבודה (10%) ומחיר החשמל (5%). בנוסף לעדכון המדדים, בינואר בוחנים ברשות המים עלויות נוספות של תפעול משק המים – כמו למשל העלייה בשיעור המים המותפלים. השנה, ולאור המלחמה, החליטו ברשות המים שלא להתחשב בשינויים הדרושים לעדכון התעריף בינואר, והעלו בהתאם לסל המדדים. את העלייה, דחו לעדכון התעריף ביולי.
על אף שלשר האנרגיה אסור להתערב בתעריפים, בשבוע שעבר הצהיר אלי כהן כי ביקש מרשות המים לדחות את הדיון בתעריף המים שתוכנן לאותו שבוע, במטרה לדחות את העלייה. הדיון נדחה, אך מחר יתקיים שוב.
אי המעורבות של השר בקביעת התעריף חשובה למשק המים (ולמשק החשמל, מסיבה זהה). שני אלו נחשבים למשקים סגורים – כלומר שכל ההכנסות, או לפחות מרביתן, מושקעות חזרה במשק לפיתוח התשתיות והתחזוקה.
מהצד השני, שווקים אלו אינם מסובסדים מתקציב המדינה. זאת בשל החשש שמעורבות פוליטית בקביעת התעריף, בעיקר מניעת העלאות תעריף, בשל לחץ פוליטי של השרים שלא רוצים עליית מחירים בתקופת כהונתם, תוביל לתת-השקעה במשק המים, מה שיוביל לשיבושים ואף עלייה בתעריפים בטווח הארוך בשל תחזוקה לקויה.
מרשות המים נמסר כי "נושא עדכון תעריף המים נמצא בדיונים מקצועיים".