סגור

פרסום ראשון
מוקי גרידינגר: "היינו רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם. הכל קרס"

גרידינגר הורשע במסגרת הסדר טיעון לאחר שהודה שחברת הפצת הסרטים שבבעלותו, הנשלטת על ידי ענקית הקולנוע הבינלאומית סינוורלד, הפרה תנאי מיזוג בכך שלא העבירה למתחרה, רשת לב, 8 סרטים. הוא צפוי לקנס כספי ולמאסר על תנאי. במהלך הדיון התייחס למצבה העגום של סינוורלד

איל הקולנוע מוקי גרידינגר, בעל השליטה בחברת הפצת הסרטים פורום פילם הנשלטת על ידי ענקית הקולנוע הבינלאומית סינוורלד, הורשע היום (ג') במסגרת הסדר טיעון בעבירות על חוק התחרות הכלכלית (אחריות נושא משרה ואי קיום תנאי מיזוג), לאחר שהודה בסירוב לספק שמונה סרטי ילדים לבית קולנוע לב דיזנגוף ת"א – המתחרה של רשת הקולנוע רב חן שבבעלות גרידנגר.
במהלך הדיון סיפק גרידינגר הצצה למצבה של סינוורלד ואמר כי "היינו סיפור הצלחה ללא תקדים, אני לא חושב שיש הרבה חברות ישראליות שהגיעו להיות רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם. אבל לפני שנתיים וחצי מפעל חיינו קרס. אני בשנתיים וחצי האחרונות נלחם כל יום כדי להציל את מה שעשינו, בגלל הקורונה, אני מקווה שנצליח, זה לא בטוח. החוב של החברה גדל בגלל הקורונה, מחיר המניה שלנו ירד ב-93%, ואנחנו מקווים לטוב לעתיד הקבוצה".
על פי ההסדר על גרידינגר יוטלו קנס כספי ומאסר על תנאי, שייקבעו על ידי בית המשפט. במסגרת ההסדר נמחקו מכתב האישום שתי נושאות משרה בחברת פורום, אילנה נוזיק-עזר ואילת ניר-שטייר.
"זוהי דחיקת המתחרה העיקרי של הנאשמת בת"א בדיזינגוף", אמרה בדיון בפני השופט עמי קובו התובעת מטעם רשות התחרות, עו"ד שרית רייך אבניאל, שביקשה להטיל על גרידינגר וחברת פורום קנס של 1.5 מיליון שקל.
"על פי עובדות כתב האישום קולנוע לב ת"א ממוקם יחסית סמוך לקולנוע רב חן שנמצא בבעלות הנאשמת (רשת פורום שהורשעה גם במסגרת ההסדר, ת.ג)", טענה. "לא מדובר במקריות שדווקא בית הקולנוע הזה 'זוכה' לסירובים. היה פוטנציאל להשפיע על הרשת כולה שהיא מתחרה קטנה מאוד יחסית. פורום מוחזקת 100% על ידי חברת סינוורלד, שהיא מהחברות הגדולות בעולם לפי מספר מסכים ובתי קולנוע. לכן נזק שחברה כזו יכולה לגרום לא דומה לנזק שיכולה לגרום לחברה מקומית".
"צריך להכניס את התיק לפרופורציות הראויות", אמרו בדיון סנגוריו של גרידינגר המיוצג על ידי עו"ד נתי שמחוני, יואב סננס ואלקיס יגרמן, כמו גם עו"ד טליה סולומון ממשרד הרצוג, פוקס נאמן. "בישראל הופצו כ-2,500 סרטים משנת 2010 - שנת אישור המיזוג עם א.ד מטלון - כאשר חברת פורום הפיצה 600 סרטים. אנחנו מדברים על שמונה סרטים בלבד".


1 צפייה בגלריה
מוקי גרידינגר בעל השליטה ב פורום פילם
מוקי גרידינגר בעל השליטה ב פורום פילם
מוקי גרידינגר
(צילום: אביגיל עוזי)

"זה רגע קשה בשבילי", אמר בדיון גרידינגר שהעונש שיוטל עליו ייקבע לאחר החגים. "הרשעה פלילית זה לא דבר שציפיתי לו. לא חשבתי שאגיע לדבר הזה אחרי כל כך הרבה שנים. בת"א יש ארבעה מסכים לקולנוע לב וארבעה מסכים לרב חן", הוסיף. "גם אם רצו, לא יכלו להציג את הסרטים בכל בתי הקולנוע שבישראל. החשש היה על התחרות בשוק בין סינמה סיטי לבינינו לבין קבוצת גלובוס שהיום היא קבוצת אלקטרה, כי כאשר יש לך 20 מסכים במקום אחד או 15 מסכים אתה חייב את כל הסחורה".
רשת הקולנוע של גרידינגר נולדה בשנות השלושים של המאה הקודמת. סבו, משה גרידינגר, קנה בית קולנוע בחיפה ב־1930 ובנה את קולנוע ארמון המפואר ב־1935. בהמשך ניהול החברה, "תיאטראות ישראל", התרחב לתל אביב עם רכישת קולנוע חן בכיכר דיזנגוף. ב־1967 החברה התרחבה להפצת סרטים באמצעות חברת פורום פילם, וחתמה על חוזה הפצה עם דיסני. מוקי הצטרף לניהול העסק ב־1976, והיה מי שהפך אותו מרשת צנועה של בתי קולנוע מקומיים לאימפריה בינלאומית. כבר ב־1982 עשה היסטוריה מקומית, כמי שהביא את אמריקה לישראל ובנה את מולטיפלקס הקולנוע הראשון בארץ - קולנוע "רב חן".
ב־1997 פרץ גרידינגר את גבולות ישראל והתרחב למזרח אירופה, שם הקים שורה של מגהפלקסים (מתחמים עם יותר מ־15 מסכים), תחילה בהונגריה, ואז בפולין, רומניה וצ'כיה, תחת המותג "סינמה סיטי אינטרנשיונל". הרשת נהפכה לגדולה ביותר במזרח אירופה, וב־2014 נהפכה לשנייה בגודלה בכל אירופה, כשחתמה על מיזוג ענקי עם רשת בתי הקולנוע הבריטית סינוורלד. סינוורלד, שנסחרת בבורסת לונדון, שילמה כחצי מיליארד ליש"ט על העסקה, שהפכה את האחים גרידינגר לבעלי המניות הגדולים בחברה החדשה (כ20%), ואת מוקי למנכ"ל שלה. ב־2018 סינוורלד רכשה את רשת "ריגל" האמריקאית בכ־3.6 מיליארד דולר, עסקת ענק שהפכה את סינוורלד לרשת הקולנוע השנייה בגודלה בעולם (אחרי AMC), עם 9,500 אולמות. בתחילת 2020 ניסה גרינדינגר לקנות את רשת בתי הקולנוע הקנדית סינפלקס בכ־1.65 מיליארד דולר, מהלך שהיה הופך את סינוורלד לרשת הגדולה בעולם. אולם מגפת הקורונה טרפה את הקלפים, מניית סינוורלד צללה והחברה נאלצה לבטל את העסקה.