בלעדיהמבוקש המקסיקני מצא מסתור אצל איש העסקים מקבוצת רייזון
בלעדי
המבוקש המקסיקני מצא מסתור אצל איש העסקים מקבוצת רייזון
תומס זרון, לשעבר בכיר ב־FBI המקסיקני, מבוקש בארצו בחשד לעינויים והטיית חקירת ההיעלמות והרצח של 43 סטודנטים. כיום מתגורר במגדל נווה צדק בתל אביב בשותפות עם דוד אביטל, בעל מניות בחברה־בת של רייזון, שיש לה פעילות במקסיקו
ספק אם מי מהשכנים במגדל נווה צדק בן 44 הקומות, שמשקיף על השכונה היוקרתית והוותיקה בדרום תל אביב, יודע מיהו האדם שמברך אותו לעתים בנימוס בשעה שהוא ממתין למעליות בלובי המרווח והממוזג.
הידיעה שהאיש שיעמוד לידך עוד רגע בחלל הקטן והצפוף במעלית מבוקש במקסיקו בחשד לעינויים ובידוי ראיות והטיית חקירה בנושא חטיפתם, רציחתם והיעלמותם של 43 סטודנטים מבית הספר לחינוך בעיר איגואלה בדרום־מערב המדינה בשנת 2014, כנראה היתה הופכת את המפגש החטוף הזה לפחות נעים.
האיש החביב עם האנגלית המצוחצחת, ששוכני המגדל פוגשים לעתים בדרך הביתה, הוא תומס זרון דה לוסיו (Tomas Zeron De Lucio). זרון שימש בשנים 2016-2014 כראש יחידת החקירות הפליליות (AIC) בפרקליטות הפדרלית המקסיקנית, המקבילה ל־FBI האמריקאי, בזמן שלטונו של הנשיא לשעבר אנריקו פניה נייטו.
זה חודשים רבים, כך נחשף לראשונה, מסתתר תומס זרון בדירה במגדל המגורים שברחוב אילת בתל אביב. מה שלא פחות מפתיע הוא ששותפו לדירה ומי שדואג ומסייע לו, כך עולה מהקלטות ומסמכים שבידי "כלכליסט", הוא איש העסקים הישראלי דוד אביטל, מבעלי המניות (31%) בחברת M.T.R.X טכנולוגיות מקבוצת המודיעין והסייבר הישראלית רייזון (Rayzone). לרייזון, כך נחשף בעבר בתחקיר "כלכליסט", ישנה פעילות במקסיקו.
M.T.R.X, שנמצאת בשליטת (57%) קבוצת רייזון מאז מרץ 2015, פיתחה מערכת לאיכון טלפונים סלולריים שאותה היא מוכרת למשטרות ולגופי ביון, בין היתר לרשויות במקסיקו. על פי מצגת של רייזון למשקיעים, המוצר של החברה, שנקרא geoMatrix, הוא "פתרון ייחודי המאפשר לרשויות מודיעין ואכיפת חוק את היכולת לאתר, לעקוב ולתפעל כל מנוי באופן סמוי כמעט בכל מקום בעולם, והכל בזמן אמת תוך שימוש בממשק ידידותי מאוד ומפות נתמכות גרפיות".
על פי רשם החברות שבמשרד המשפטים, שניים מבעלי השליטה ברייזון, יוחאי בר זכאי סגן מפקד 8200 לשעבר וערן רשף, משמשים כדירקטורים ב־M.T.R.X מאז מרץ 2015. כהונתו של אביטל עצמו כדירקטור בחברה הופסקה במאי 2021, כך לפי הדיווח האחרון לרשם החברות, אולם הוא כאמור בעל מניות (31%) באמצעות חברת IDR שבשליטתו המלאה.
ממסמכי בית המשפט שהוצגו בעבר בתחקיר "כלכליסט" על פעילות רייזון, עולה כי החברה פועלת במקסיקו. כך, למשל, עלה מהמסמכים, כי במרץ 2018 קיבלה רייזון מחברה ישראלית אחרת, סנפאי, תשלום של 50 אלף דולר עבור שירותים שנתנה במקסיקו.
היכרות ארוכת שנים
בין זרון לבין אביטל ישנה היכרות מוקדמת מפעילותו של אביטל במקסיקו. אביטל הוא הבעלים (100%) של חברת IDR שלה מפעל במקסיקו. IDR, שבאמצעותה מחזיק אביטל גם במניות ב־M.T.R.X, מייצרת כלי האזנת סתר לטווחים קצרים שאותו משווקת קבוצת רייזון בשם פיראנה (Piranha). פיראנה זוהי מערכת ללכידת IMSI - מספר זיהוי ייחודי של כל משתמש ברשת הסלולר המשמש את חברות הטלקום. מוצרים מסוג זה נמצאים בשימוש אצל גופי שיטור ומודיעין שמבקשים ליירט ולנטר תקשורת סלולרית, כולל ציתות לשיחות.
לפי הודעה רשמית של שר החוץ בממשלת מקסיקו מינואר 2021, זרון נמלט לישראל שאין לה הסכם הסגרה עם מקסיקו וביקש בה מקלט מדיני.
הפרשה שבגללה הרשויות במקסיקו מנסות לשכנע את ישראל, ללא הצלחה עד עתה, להסגיר לידיהן את תומס זרון שביקש מקלט מדיני בארץ, היא פצע פתוח ומדמם בחריגותו אפילו במדינה הדרום־אמריקאית מוכת האלימות וטרור הקרטלים. העובדות שאינן במחלוקת הן שבספטמבר 2014 נחטפו 43 סטודנטים בעיר איגואלה שבמדינת גררו במקסיקו. הסטודנטים למדו הוראה במכללה כפרית למורים, ונסעו באותו יום לעיר כדי להשתתף בהפגנה נגד המדיניות הכלכלית של ממשלת מקסיקו. במהלך הנסיעה הם נעצרו על ידי המשטרה המקומית והתפתח עימות.
הפרטים על האירועים בזמן המעצר ועל מה שקרה אחריו אינם ברורים דיים. על פי ממצאי החקירה, הסטודנטים העצורים הועברו לידי ארגון הפשע Guerreros Unidos ("הלוחמים המאוחדים") ולאחר מכן כנראה נרצחו. גופותיהם לא נמצאו עד היום. בפגישה עם עיתונאים בנובמבר 2014 עדכן היועץ המשפטי לממשלת מקסיקו כי נמצאו בנהר הגררו שקיות שהכילו שרידי אדם שרופים שלפי החשד היו של סטודנטים שנרצחו.
תומס זרון שימש באותם ימים שבהם נעלמו הסטודנטים כראש יחידת החקירות הפליליות (AIC), כלומר בכיר מאוד במשרד המשפטים המקסיקני. לפי דיווחים בעיתונות העולמית ובמקסיקו, הוא היה אחראי על החקירה ועל גיבוש הדו"ח הרשמי על פרשת היעלמות הסטודנטים. אלא שהדו"ח הרשמי שחיבר זרון, כך נטען במקסיקו, טייח את מעורבותה של הממשלה באירוע. ועדת חקירה בינלאומית, שהוקמה בעקבות לחצים על הרשויות, דחתה את מסקנות הדו"ח של זרון, וכך גם ממשלתו של נשיא מקסיקו כיום אנדרס מנואל לופס אוברדור.
תומס זרון, כך לפי הדיווחים במקסיקו, חשש שייעצר. הוא ברח לקנדה ב־2019, ובספטמבר אותה שנה טס לישראל. בדצמבר 2020 פורסמה בעיתונות המקסיקנית תמונה של זרון — במטבח, לא מגולח ומחויך — ונטען כי היא צולמה בדירת המסתור שלו בישראל. היכן בדיוק צולמה התמונה ומה היה המיקום והתאריך לא היה ברור.
בינואר 2021, כך דיווח בעיתון "הארץ" עודד ירון, מקסיקו פנתה לישראל והגישה בקשה להסגרתו של תומס זרון בחשד למעורבות בהטיית חקירת החטיפה והרצח של 43 הסטודנטים ומעילה של 50 מיליון דולר.
"המערכת המושחתת תובעת אותו"
ביולי 2021 דיווח "הניו יורק טיימס" שישראל גוררת רגליים בנושא. על פי הדיווח, נכון לאותו מועד ישראל עדיין לא טיפלה בבקשת ההסגרה של מקסיקו, או בבקשתו של זרון עצמו לקבלת מקלט מדיני. גורם ישראלי שצוטט בכתבה טען כי הסחבת בטיפול בנושא היא מכוונת, ונועדה להתנקם במקסיקו על כך שנציגיה באו"ם תמכו בחקירת חשדות לפשעי מלחמה של ישראל נגד פלסטינים ב־2018.
במקסיקו הנושא ממשיך להעסיק את התקשורת המקומית בקדחתנות עד היום. בחודש שעבר דיווח העיתונאי סזאר מרטינס במגזין המקסיקני "רפורמה" כי בפברואר האחרון ביקרה בישראל משלחת מצומצמת של בעלי תפקידים בראשות תת השר לזכויות אדם, אלחנדרו אנסינאס. הביקור התקיים לפי הדיווח ביוזמת זרון עצמו, מפני שנציגי מקסיקו השתכנעו שהסיכויים להגיע איתו להסכם טובים יותר מהסיכויים שישראל תסכים להסגרתו למקסיקו.
בחודשים האחרונים, כאמור, מתגורר זרון במגדל נווה צדק, כאשר שותפו לדירה הוא איש העסקים דוד אביטל. על פי נסח הטאבו של הבניין, על שמו של אביטל רשומות זכויות בדירת קוטג' וכן מרפסת וחניה פרטית בשטח כולל של 70 מ"ר.
"תומס זרון זה אדם שתפס פעמיים, לא פעם אחת, את גדול הפושעים במקסיקו, ברון הסמים אל צ'אפו", אומר ל"כלכליסט" איש עסקים ישראלי בתחום הסייבר המקורב לזרון. "פתאום מקסיקו הפכה להיות הדמוקרטיה הנאורה בעולם? היא הדמוקרטיה ששופטת אותו? המערכת המושחתת הזאת שם והנשיא שנמצא שם, פתאום כולם סומכים עליהם? אם הם מגישים תביעה נגד תומס זרון על שוחד ועינויים, אז זאת האמת לאמיתה?".
במשרד המשפטים מוסרים לאורך השנים תגובה זהה לפניות של עיתונאים בנושא לפיה: "כעניין שבמדיניות, לא נוכל להתייחס לפניות מסוג זה".
מטעמו של איש העסקים דוד אביטל, בעל המניות ב־M.T.R.X מקבוצת רייזון, וממנכ"ל רייזון ערן רשף לא נמסרה תגובה.
את תגובתו של תומס זרון לא היה ניתן להשיג.