סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ראש אגף התקציבים הזהיר מפגיעה בביטחון האנרגטי (צילום: עמית שאבי)

פרשנות
הגדלת ייצוא הגז לאירופה? ההודעה הפזיזה של סמוטריץ' עלולה לעלות לכולנו ביוקר

לאחר הדו"ח החמור של מודי'ס על כלכלת ישראל מיהר שר האוצר להודיע על כך שתעשיית הגז תגדיל את הייצוא לאירופה - אף שהבקשות של תמר ולווייתן בנושא עדיין נדונות. החשש: כדי ליצור מצג שווא של כלכלה משגשגת הוא ונתניהו יקבלו החלטות חסרות אחריות על ייצוא גז שיפגעו בציבור

"תעשיית הגז מגדילה את הייצוא לאירופה", כך נכתב בין השאר בהודעה התמוהה ששיגרו השבוע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו ביחס לדו"ח של חברת הדירוג מודי'ס. זאת, בעוד שבמשרד האנרגיה דנים בימים אלה בבקשות מאגר הגז לוויתן ומאגר הגז תמר להגדלת הייצוא.
החשש העולה מן הדברים הוא שהלחץ לייצר מצג שווא שבו הכלכלה הישראלית לא נפגעת מההפיכה המשטרית, עלול להוביל להחלטות חסרות אחריות בתחום ייצוא הגז שיפגעו בציבור הישראלי בטווח הארוך. זאת, תוך התעלמות מאזהרות משרד האוצר, חברת ניהול מערכת החשמל נגה וחברת החשמל.
בימים אלה נידונות במשרד האנרגיה שתי בקשות להגדלת התפוקה של הגז הטבעי - הראשונה של מאגר תמר להגדלת התפוקה בהיקף של כ-4 BCM בשנה. כיום, מאגר תמר הוא בעל יכולת הפקה של כ-10 BCM בשנה, ובימים אלה יש עבודות להרחבת הייצור ב-2 BCM נוספים.
הבקשה המשמעותית הנוספת להגדלת התפוקה היא של מאגר לווייתן, שם רוצים להקים מתקן הנזלה ימי (FLNG) שיאפשר לייצא גז טבעי ישירות מישראל לאירופה, היכן שמחירי האנרגיה והגז גבוהים בהרבה מבישראל. כיום, מכיוון שאין צינור גז בין ישראל לאירופה, מאגרי הגז מוכרים את הגז למתקני הנזלה במצרים ומשם הוא נמכר למצרים. ליצרניות הגז מותר לייצא עד כחצי מסך הגז שבמאגר.

אזהרות שהגדלת הייצוא תבוא על חשבון השוק המקומי

בשנים האחרונות מתגברות האזהרות בשוק האנרגיה המקומי שהגדלת ייצוא הגז הטבעי תבוא על חשבון השוק המקומי, גם בקרב גורמים מתוך הממשלה עצמה. את הביקורת המשמעותית ביותר בנושא השמיע ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס בחודש שעבר.
לדבריו, "התחייבות לקצב ייצוא מואץ מדי של גז טבעי עלולה לסכן את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל". גורדוס הדגיש כי כבר תוך 15 שנים עלולה ישראל להגיע למצב שאספקת הגז הטבעי שלה – המשמש לייצור 67% מהחשמל בישראל - תהיה תלויה במדינות אחרות.
החשש שעולה מהגדלת הייצוא, על פי גורמים בשוק האנרגיה, הוא של התייקרות מחירי החשמל בישראל הנמוכים בכ-25% מהממוצע באיחוד האירופי, והפיכת ישראל להיות תלויה במדינות אחרות לאספקת הגז הטבעי שלה.
רק בשבוע שעבר פנה שר האוצר לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה לבצע עבודת מטה מסודרת טרם ההחלטה על הייצוא. אתמול, ההודעה של השר כבר בישרה בגאווה על הגדלת הייצוא. כלומר, סמוטריץ' מבין את חוסר האחריות הגדול בקבלת החלטות מהירות בתחום ייצוא הגז ובכל זאת בחר להצהיר על הגדלת הייצוא.
הייצוא של הגז הטבעי אינו בהכרח רע. במידה מסוימת הוא הכרחי כדי להבטיח החזר השקעה לתעשיית הגז המקומית. עם זאת, מדובר במשאב של כולנו, ועל הממשלה להיות זהירה במיוחד בכל הנוגע לטיפול בו – ולא להיות מושפעת מהצורך לייצר מצג שווא שהכלכלה הישראלית לא נפגעת מניסיון ההפיכה.