סגור

דעה
חובה לטפל בנושרים מלימודים

משרד החינוך לא פרסם תוכנית אסטרטגית לאיתור הנושרים הגלויים והסמויים והחזרתם ללימודים. זהו מאבק על עתידם של אלפים רבים של בני נוער. בחברה הערבית זהו מאבק עם ארגוני הפשיעה על הנערים

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון הופיעה אתמול בפני ועדת החינוך של הכנסת לרגל פתיחת שנת הלימודים ואמרה בין היתר: "היו ילדים שזה לא מוגזם אם נאמר שהתרסקו, חלק מהילדים גם נפלטו מהמערכת והיתה הרבה מאוד נשירה שחלקה הגדול היתה נשירה סמויה". זו, ככל הידוע הפעם הראשונה שמשרד החינוך מודה בריש גלי באחת התוצאות הקשות ביותר של משבר הקורונה – הנשירה הגדולה.


על פי הערכות מומחים שפרסם כלכליסט הנשירה במשבר הקורונה נעה בין 5% בשכבות חזקות ליותר מ־10% בשכבות חלשות. פרופ' ענת זוהר מבית הספר לחינוך של האוניברסיטה העברית, ציטטה מחקר של ה־OECD שצופה נשירה ממוצעת של 10% במדינות הארגון. היא העריכה שבישראל המצב גרוע מהממוצע, "כי הפערים החברתיים והכלכליים גדולים במיוחד, ולכן יש אוכלוסיות שמועדות לפורענות".
1 צפייה בגלריה
בית ספר המשתלה תלמידים בעיר תל אביב
בית ספר המשתלה תלמידים בעיר תל אביב
בית ספר בתל אביב
(צילום: עמית שעל)
בולטת העובדה שבעוד משרד החינוך שמח לפרסם מידע יומי על היקף החולים והמבודדים הוא ממעט מאוד, אם בכלל, לפרסם מידע או הערכות על הנושרים. סביר שזה נבע בין היתר מכך שהמשרד לא רצה להודות בקיומה של התופעה. התוצאה היא שהמשרד גם לא פרסם עד היום תוכנית אסטרטגית לאיתור הנושרים הגלויים והסמויים והחזרתם ללימודים סדירים. מדובר פה במאבק על עתידם של אלפים רבים של בני נוער. במקרה של החברה הערבית מדובר במאבק עם ארגוני הפשיעה על בני הנוער האלה.
שאשא-ביטון לא אחראית למחדלים של קודמיה שהעדיפו לחפש מתחת לפנס ולטפל במי שנמצא בתוך המערכת ופחות במי שנפלט ממנה. אבל היא בהחלט תהיה אחראית אם המדיניות הזו תימשך. אחרי שהיא הפסיקה לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח, עכשיו הגיע הזמן גם להתחיל לטפל בה.