יותר מ-500 אלף אובחנו כחיוביים בינואר: ארה"ב הזהירה מנסיעה לישראל
יותר מ-500 אלף אובחנו כחיוביים בינואר: ארה"ב הזהירה מנסיעה לישראל
לפי ארה"ב, ישראל נמצאת "ברמת הסיכון הגבוהה ביותר". כ-6.5% מתושבי המדינה אובחנו מתחילת החודש. לשם השוואה, בכל חודש ינואר 2021 - שהיה שיא המגפה עד כה - אובחנו 220,334 חיוביים לנגיף. בישראל מעריכים: מקדם ההדבקה ירד משמעותית בטווח של שבוע עד 10 ימים
ארצות הברית הזהירה הערב (יום שלישי) מנסיעה לישראל בעקבות התפשטות הקורונה בה. לפי הודעת המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC), ישראל נמצאת ברמה 4 והגבוהה ביותר של סיכון מקורונה - ואמריקנים צריכים להימנע מנסיעה אליה. לצד ישראל נוספו לרשימה 21 מדינות נוספות. ב-CDC הדגישו כי ההמלצה היא גורפת גם למחוסנים - אך אם מדובר בנסיעה חשובה, עדיף לטוס כשמחוסנים לנגיף.
ההערכה הרווחת בישראל היא שצפויה ירידה במקדם ההדבקה בטווח של שבוע עד 10 ימים. עם זאת, בינתיים ישראל מנפצת כל שיא מפרוץ המגפה - כשמתחילת החודש ועד יום שני אובחנו 532,777 לקורונה, ממוצע של 31,340 חיוביים מדי יום לנגיף. למעשה, מתחילת החודש ועד אתמול – אז נרשם שיא של יותר מ-65 אלף מאומתים ביממה אחת – כ-5.6% מתושבי המדינה אובחנו כחיוביים לקורונה. כלומר 1 מתוך כל 18 ישראלים קיבל הודעה שהוא חיובי לנגיף.
לשם השוואה, בחודש ינואר 2021 – שיא המגפה עד כה – אובחנו 220,234 חיוביים לנגיף בכל 31 הימים בחודש. בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2021 – שיא הגל הרביעי – אובחנו ביחד 409,371 ישראלים כחיוביים לנגיף.
לאחר הפסקה של קרוב ליומיים, עדכן משרד הבריאות כי בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 498 חולי קורונה במצב קשה, זאת לעומת 446 בעדכון האחרון ביום ראשון בערב. מדובר בעלייה של יותר מ-10%.
ממשרד הבריאות נמסר כי 100 חולים מחוברים למכונות הנשמה. בנוסף מאושפזים 907 חולים נוספים עם קורונה במצב קל ובינוני. יצוין שמשרד הבריאות הודה כי בספירת החולים נכללים גם חולים במחלות אחרות, שאובחנו בבתי החולים עם קורונה - אך באו מסיבות שונות. חלקם במצב קשה בגלל מחלה אחרת.
עוד לפני העדכון הערב דורגה ישראל במקום התשיעי בעולם במספר המאומתים למיליון תושבים, אחרי שמונה מדינות קטנות מאוד. מדובר בין היתר באיי פארו, אנדורה, גרינלנד, איי סיישל וסן מרינו. לא מן הנמנע כי לאחר העדכון הערב ישראל תעלה למקום השני בעולם בתחלואה בשבעת הימים האחרונים – אחרי איי פארו, מדינה שבה מתגוררים פחות מ-50 אלף בני אדם.
היערכות ליום שאחרי במערכת החינוך
בצל הביקורת על מדיניות הבידודים בבתי הספר ובגנים, ראש הממשלה נפתלי בנט יקיים בימים הקרובים דיונים עם שר הבריאות ובכירי משרדו על ההיערכות במערכת החינוך ליום שאחרי ההתמתנות במקדם ההדבקה. אחד המתווים שנשקלים הוא של תוכנית "בודקים ולומדים" - כלומר בדיקות רציפות של תלמידי ישראל תוך קיום לימודים מלאים. תוכנית "בודקים ולומדים" תחליף את מתווה הכיתה הירוקה שבוטל. בנט הנחה לבחון מספר מסלולים במטרה להקל על ההורים - ובין היתר האפשרות לבדיקות עצמיות באנטיגן, בדיקות PCR או שבדיקות אנטיגן ייעשו על-ידי נאמני הקורונה במערכת החינוך.
במשרד הבריאות מקיימים בימים האחרונים דיונים על ביטול התו הירוק, בצל קריאות מומחים שלפיהם הוא כבר אינו אפקטיבי מאחר שגם מחוסנים נדבקים באומיקרון. שר האוצר אביגדור ליברמן אמר היום כי הוא תומך בביטול התו הירוק, אך לפי שעה, בסביבת בנט אומרים שלא מתקיימים דיונים בנושא בממשלה.
התורים במתחמי הבדיקות מתמעטים
בינתיים, עקב הניסיונות המתמשכים של הממשלה ואולי גם בגלל מזג האוויר הקר, העומסים על מתחמי הבדיקות הולכים ומתמעטים. באצטדיון בפתח תקווה, מתחם שהיה עמוס למדי עד כה והבאים אליו דיווחו על תורים של שעות ארוכות, היה היום בשעות הערב מלא אך לא עמוס. עשרות רכבים המתינו בתור והתנועה לא הפסיקה, וניכר כי מספר הבודקים השתלטו היטב. למרות שמדובר במתחם PCR, רבים בתור לא היו בני 60 ומעלה - ונבדקו בכל זאת.
נעמי פרץ שהמתינה בתור סיפרה כי "הבאתי את הבן שלי לבדיקה. אני מחכה שבע דקות. בכניסה הבטיחו לי שזה ייקח רבע שעה. אז אני לוקחת את זה. יחסית לימים קודמים, ממה שהבן שלי סיפר לי, זה ארך הרבה יותר זמן". איילון, שהגיע עם בת זוגו, סיפר כי "חברה שלי יצאה חיובית בבדיקת אנטיגן ובאנו לבדוק אם גם ב-PCR. אנחנו ממתינים רבע שעה. פעם קודמת הייתי פה שעתיים".
יבגני שהגיע ברכב מלא שיתף: "הגעתי עם שלוש בנות ויש עוד בן קטן בבית יחד עם אשתי. כל החמישה יושבים יותר משבועיים בבית - פעם בגלל בידוד בבית ספר, פעם בגן, פעם מישהו חולה. אני היחיד שעובד במשפחה בימים האלו. זה קשה מאוד". יבגני הוסיף כי הוא "ממתין כחצי שעה. זה יחסית מהיר יותר מבדיקות האנטיגן".
במתחם הבדיקות של מד"א בסינמה סיטי בירושלים, שגם הוא היה עמוס לעייפה לאחרונה, ניכר שהלחץ לבדיקות אנטיגן ירד. במקום היה הערב תור קצר של 15 אנשים, ועמית עסיס סיפר ל-ynet כי "קבוצות הוואטסאפ השכונתיות מלאות בעדכונים ותזמונים לגבי איפה יש תור ואיפה אין. בדקנו לפני, שיערנו שיהיה ריק ויצא ממש טוב".
בהכנת הכתבה השתתפו: ירון דרוקמן, איתמר אייכנר, חיים גולדיטש, קורין אלבז אלוש, אילנה קוריאל, אדיר ינקו