אפילו לא דירה בת"א: פחות מ-3 מיליון שקל חסרים להקמת מרכז חיזוי
אפילו לא דירה בת"א: פחות מ-3 מיליון שקל חסרים להקמת מרכז חיזוי
הקמת מרכז לחיזוי השפעות ההתחממות הגלובלית על ישראל, שעליה הכריזה הממשלה בחגיגיות לפני שנה, מתעכבת. בינתיים, תחזיות האקלים בארץ מתבססות על הדמיות מלפני עשור
2.7 מיליון שקל בלבד – זה הסכום שמונע את הקמת מרכז חישובים אקלימי לאומי, שעליה הכריזה בחודש יולי אשתקד הממשלה בחגיגיות. מרכז החישובים אמור לאפשר לחזות בצורה מפורטת את השפעת ההתחממות הגלובלית על האזור. עם זאת, שנה לאחר מכן השירות המטאורולוגי, שתחתיו אמור לקום המרכז, עדיין מתקשה לקושש את התקציב הנדרש להקמתו. מדובר ב־2.7 מיליון שקל, שטרם הועברו ממשרדי הממשלה השונים שהתחייבו להקצות כסף למימונו. בסך הכל, התחייבה הממשלה להקצות כ־20 מיליון שקל לטובת הנושא, בפריסה לחמש שנים.
היתרון במרכז החדש הוא אספקה של תחזיות ממוקדות לאזורים השונים ותרחישי אקלים מפורטים לטווח הארוך, שיהוו בסיס להתאמת צעדים להתמודדות עם משבר האקלים בכל מגזרי המשק. כיום ההערכות האקלימיות של ישראל מיושנות ולא מדויקות, בניגוד למדינות בעולם. לפי דו"ח ועדת ההיגוי של האקדמיה הישראלית למדעים להתמודדות עם משבר האקלים, המודלים האקלימיים של ישראל מתבססים על הדמיות כלל־עולמיות שבוצעו לפני כעשור, ומסתמכות על רזולוציות של כ־50 ק״מ לעומת 3-2 ק"מ במדינות מתקדמות. התוצאה היא קושי להציג בבירור השלכות של מגמות גשם, התחממות, בצורות ועוד על אזורים גיאוגרפיים מובחנים.
על כן אישרה בשנה שעברה הממשלה את הקמת מרכז החישובים האקלימי הלאומי. הממשלה החליטה לתקצבו מבסיס תקציבם של חמישה משרדים ורשות אחת: משרדי הגנת הסביבה, התחבורה, החדשנות והטכנולוגיה, האנרגיה והחקלאות; וכן רשות המים. עד עתה מתעכבת העברת הכספים מחלק מהמשרדים, בין היתר בשל המתנה להעברת עודפי התקציב מהשנה שעברה. נכון לחודש זה, הועברו למטרת תחילת הקמת הפרויקט ב־2023 רק 1.3 מיליון שקל על ידי שלושה משרדים וכאמור, 2.7 מיליון שקל עדיין חסרים. משמעות הדבר שאף על פי שהממשלה קבעה שעל השירות המטאורולוגי להקים עד ל־1 באוגוסט השנה את מרכז החישובים האקלימי, הקמתו עלולה להידחות בחודשים ארוכים.
בתוך כך, השבוע החלו משרדי החוץ והגנת הסביבה להיערך ליציאת המשלחת הישראלית לוועידת האקלים של האו״ם שתערך בדובאי בנובמבר. בכנס עתידות להשתתף כ-130 חברות ישראליות שיציגו לעולם את החדשנות הישראלית בתחום האקלים. שר החוץ אלי כהן, אמר השבוע כי ״ישראל היא מובילה עולמית בחדשנות אקלימית התורמת לעולם מהידע והניסיון שלה. השנה תצא המשלחת הישראלית הגדולה ביותר אי פעם לוועידת האקלים שתורכב מאנשי מקצוע וחברות מסחריות״.
ישראל אף תשקיע בהצבת ביתן לאומי בוועידה כדי למצב עצמה בתחום. בשנה שעברה עלות הביתן הישראלי הייתה כ-5 מיליון שקל. ישראל תגיע לוועידת האקלים לאחר שלא הצליחה בשנים האחרונות לעמוד ביעדים השונים שהציבה לעצמה בתחום, וללא תוכנית מתוקצבת וברורה להפחתת פליטות ולמעבר לאנרגיה מתחדשת. בימים אלו נעשים מאמצים להשלים את חקיקת חוק האקלים לקראת הוועידה העולמית.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "מדובר בעיכוב ביורוקרטי שנבע כתוצאה מאישור מאוחר של תקציב המדינה. ההערכה היא כי בתוך מספר שבועות, השירות המטאורולוגי יתקשר עם חברת אמזון לצורך התנעת התהליך והקמת המרכז".