החלפת גזים והכשרת מתקינים: הדרך הארוכה לפתיחת שוק המזגנים
החלפת גזים והכשרת מתקינים: הדרך הארוכה לפתיחת שוק המזגנים
היום תדון ועדת התקינה בהסרת התקן למניעת שריפות, שמקשה על פתיחת השוק לתחרות. פרוטקול הדיון שנחשף בכלכליסט מגלה שחברי הוועדה מבקשים להתנות את ביטולו בקידום חוק שיסדיר הכשרת מתקינים
בתחילת יולי נכנסה לתוקף ההתחייבות של ישראל להפחית שימוש בגז חממה במערכות קירור ומיזוג אוויר. מדובר בהתחייבות ששורשיה כבר ב־2016, שבה הוחלט על "תיקון קיגאלי לאמנת מונטריאול" - אמנה שישראל הצטרפה אליה לפני יותר משלושה עשורים. התיקון קיגאלי נכנסה לתוקף ב־2019, אבל למרות שההתחייבות היתה ידועה מראש, ממשלת ישראל גררה רגליים כהרגלה עד לרגע האחרון ואפילו קצת אחריו. גרירת הרגליים הזו עשויה להביא לעליית מחירים, לאי עמידה בהתחייבות הבינלאומיות, ואולי להשארת התקינה הישראלית הייחודית על המזגנים בסוגיית כיבוי האש.
הפסקת השימוש בגזי חממה שאינם ידידותיים לסביבה ופוגעים באוזון, היא דבר מבורך משתי סיבות עיקריות. הראשונה - הפחתה של פליטות גזי החממה. השנייה - הגזים החדשים, המכונים גם R32, הם בעלי יעילות אנרגטית גבוהה ולכן המעבר אליהם צפוי להוזיל את עלות השימוש במזגנים. אבל לכל דבר יש מחיר - גז R32 הוא דליק, נפיץ ורעיל.
המעבר לשימוש בגז כזה מחייב אסדרה ורישוי של מתקיני המזגנים, כדי להבטיח שהתקנת המזגן תעשה על ידי אנשי שירות מקצועיים. הצורך באסדרת המקצוע עולה בקנה אחד עם המלצות ועדת התקינה במכון התקנים, שקבעה כי האיסור על שימוש בגז R32 יוסר רק אם ההתקנה והאחזקה של מזגנים ביתיים תבוצע על ידי בעל מקצוע שעבר הכשרה והסמכה מתאימה. הצורך בחקיקה ידוע זה מכבר והעבודה על החוק התחילה כבר ב־2018, תזכיר החוק פורסם פעמיים להערות הציבור, לאחר עבודה מקיפה ומאומצת. אך הכאוס הפוליטי הביא לכך שהחקיקה לא עברה. בזרוע העבודה אומרים כי מי שעיכב את החוק היה המשרד לביטחון פנים, שסירב להחיל אכיפה פלילית על מי שיעסוק בלי רישיון. ובמשרד לביטחון פנים אומרים שהמשטרה עומדת מאחורי ההתנגדות. ההאשמות ההדדיות הללו רחוקות מלהסביר למה החוק לא קודם. נראה כי גם הפעם הסיבה האמיתית לאי קידומו של החוק היא שאת הפוליטיקאים בישראל מה ש"לא ביבי - לא מעניין".
כך או כך, המגבלה על השימוש בגז הישן, המכונה 410A, נכנסה לתוקף כבר עכשיו אך השוק רחוק מלהיות מוכן. מתחילת יולי נדרשים יבואני ויצרני המזגנים לצמצם את כמות גז החממה במזגנים בהיקפים של 10% ביחס ל־2021. זאת, בזמן שעדיין אי אפשר להתחיל לעבוד עם המזגנים החדשים של R32. ההשלכה של המצב הזה – ביקוש שהולך וגדל למזגנים והיצע מזגנים קטן יותר – ברורה לכל.
אך ייתכן שהרשלנות הממשלתית באסדרת העיסוק קשורה גם לדיון שיתקיים היום בוועידת התקינה, שתדון בתקן ישראלי ייחודי שמקשה על יבוא מזגנים מטעמי בטיחות, והוא מחייב את היצרנים בחו"ל לפתוח פס ייצור נפרד למזגנים שמיובאים לישראל. בדיון האחרון השמיעו חברי הוועדה טיעון חדש, שלדעתם מחייב את השארת התקן הישראלי הייחודי.
בפרוטוקול שנחשף אתמול ב"כלכליסט" נאמר, כי "חברי הוועדה הביעו נכונות להסיר את הסעיף אך רק לאחר הסדרת המתקינים ולאחר שהוועדה תוודא שהסדרת המתקינים נאכפת – כשנה לאחר ההסדרה". כלומר, חברי הוועדה טוענים כי לא ניתן לבטל את תקן בטיחות 944 כל עוד לא מטפלים בנושא של הסדרת המתקינים, ולא מכשירים אנשי מקצוע לעבוד עם הגז הדליק. ל"כלכליסט" נודע כי מאחורי הטיעון הזה עומדות שתי חברות המזגנים הגדולות, תדיראן ואלקטרה מוצרי צריכה, למרות שחברת אלקטרה מוצרי צריכה הצביעה בראשית יולי בעד ביטול התקן הייחודי לישראל.
דני וקנין, משנה למנכ"ל תדיראן, אמר: " יש קשר בין התקינה המיוחדת לישראל לבין אסדרת המתקינים. לפני עשור, כשהתלקחו מזגנים, למדנו מקארייר שבארה"ב יש תקינה אמריקאית שמחייבת מעטפת אש. מאז נולד התקן הזה שמחייב לשים מעטפת אש מסביב לפיקוד המזגן שמונעים התלקחות". לדבריו, "יש פה לא מעט שחקנים מהעולם כמו האייר, סמסונג, הייסנס ואחרות וכולם מוכרים פה מזגנים, אז כנראה שהן עומדות בתקן הישראלי. זה לא מנע תחרות".
גם בחברת מזגנים נוספת אמרו לכלכלכליסט: "רוצים לבטל את תקן הבטיחות ולאמץ נהלים אירופים, אבל אם מאמצים תקן אירופי בואו נאמץ את כל הספר - שזה כולל גם הסדרת המתקינים, גם רשיון עבודה בגז R32 וגם רשיון עבודה בגובה".
במשרד הכלכלה רואים בטענה זו 'תירוץ' ואמרו: "עמדת משרד הכלכלה היא כי אין להתנות את הסדרת התוספת הלאומית לעניין מגן האש בהסדרת המקצוע, ועל אחת כמה וכמה אין לדחות את הסרת הסעיף לשנה מיום הסדרת המקצוע". בזרוע העבודה של משרד הכלכלה אמרו כי: "החלנו בקידום אסדרת המקצוע כבר ב־2018, ופעלנו מול כלל הרגולטורים הרלוונטיים לעניין וכי המשרד לביטחון פנים התנגד לקדם אכיפה פלילית נגד מי שיעסוק בתחום ללא הסמכה או רישיון".