מספר שעות לפני תום התוקף: חברת החשמל ביקשה להפעיל את יחידות הייצור המזהמות באשדוד וסורבה
מספר שעות לפני תום התוקף: חברת החשמל ביקשה להפעיל את יחידות הייצור המזהמות באשדוד וסורבה
לאור הביקוש לחשמל אישר המשרד להגנת הסביבה להפעיל את היחידות המזהמות למשך 2,000 שעות. השעות הסתיימו אתמול ולכן מספר שעות לפני כן הוגשה הבקשה להאריך את ההיתר ל-2,500 שעות. המשרד להגנת הסביבה: "חברת החשמל יכלה להגיש את הבקשה מוקדם יותר"
המשרד להגנת הסביבה סירב אתמול (ד') בלילה לבקשת חברת החשמל לקבל היתר חירום נוסף להפעלת יחידות מזהמות לייצור חשמל בתחנת אשכול שבאשדוד. זאת לאחר שהאישור הקודם שנתן המשרד עומד לפוג בקרוב.
לאור הביקוש הרב לחשמל בימי הקיץ, כולל שיא הביקוש השנתי שנשבר השבוע, אישר המשרד להגנת הסביבה לחברת החשמל להפעיל את היחידות המזהמות למשך 2,000 שעות. 2,000 השעות הסתיימו אתמול בחצות ולכן מספר שעות לפני כן בשעות הצהריים הגישה חברת החשמל מכתב למשרד להגנת הסביבה בו ביקשה להאריך את ההיתר ל-2,500 שעות נוספות.
בתגובה סירב המשרד להאריך את ההיתר הנקודתי שניתן בחודש יולי להפעלת התחנות המזהמות בטענה שלא הוצגו ראיות מספיקות לכך שהפעלת התחנות המזהמות הכרחית. כמו כן ביקרו במשרד את דחיפות הבקשה, שכן חברת החשמל הייתה יכולה לשלוח את המכתב בשלב מוקדם יותר, ולא מספר שעות מועטות טרם פג התוקף של ההיתר הקודם. המשרד דורש זמן לבחון את הנתונים ולהוציא את הבקשה להתייחסויות הציבור טרם אישור נקודתי נוסף.
היחידות המדוברות הן יחידות 6-9 בתחנת אשכול שבאשדוד הפועלות בשיעור נצילות נמוך משל יחידות ייצור אחרות (כלומר, אחוז נמוך יותר מהאנרגיה שנכנסת ליחידה הופכת לאנרגיה חשמלית, בשל כך היחידה בזבזנית יותר). כמו כן, היחידות פולטות מזהמים רבים יותר לאוויר מיחידות ייצור אחרות, לכן המשרד להגנת הסביבה מאשר את הפעלתן במקרים חריגים בלבד.
מחברת החשמל נמסר: "חברת החשמל פנתה למשרד בעקבות בקשת חברת מנהל המערכת להפעלת היחידות על בסיס נתונים שחברת מנהל המערכת סיפקה. לחברת החשמל אין עמדה בנושא, אלא היא מהווה צינור להעברת בקשות למנהל המערכת למשרד להגנת הסביבה. החברה מבצעת את הנחיות הרגולטורים המפקחים עליה".
מחברת נגה נמסר: "היתר הפליטה הוא של בעל תחנת הכח. במקרה אשכול, הבעלים הם חח"י ולכן הם אלו שהעבירו את הבקשה. הנימוקים להוספת השעות מעבר להיתר הקיים הם של נגה ונובעים מהגורמים הבאים: שיקולי שרידות (מגבלות הולכה רזרבת ייצור); צמצום ייצור בפחם; הפחתת עלויות ייצור (במקרה זה עקב העלייה הדרמטית במחירי הפחם). לכך כמובן קיימת השפעה ישירה על עלות החשמל לצרכן; שיקולי איכות סביבה (מתן עדיפות להפעלה של יחידות פחות מזהמות).
"המשמעות של הדחייה היא שנגה תצטרך לתת מענה לאספקת החשמל בתמהיל ייצור שונה (יותר פחם וסולר) וככל שהעומסים יהיו גבוהים יותר גם הרזרבה תהיה נמוכה יותר על כל המשתמע".