סגור
דיון ועדת הכספים 6.3.24
הדיון בוועדת הכספים, היום (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

בלעדי
הממשלה מנסה להכניס עוד 2.8 מיליארד שקל כספים קואליציוניים לתקציב - אך נתקלת בקשיים

ממסמך שהפיץ האוצר לחברי ועדת הכספים עולה כי הכספים עדיין לא הוכנסו לבסיס התקציב מאחר שטרם התקבלו לגביהם חוות דעת משפטיות. חברי הקואליציה לוחצים על משרדי הממשלה להעביר את חוות הדעת עד הלילה - המועד שנקבע להצבעות בוועדת הכספים לאישור התקציב. בתוך כך, הממונה על התקציבים קרא לחברי הוועדה לאשר את הצעדים המאזנים

אחרי שכבר הצליחה להכניס כ-2 מיליארד שקל מהכספים הקואליציוניים לבסיס התקציב המעודכן ל-2024, הממשלה מנסה להכניס עוד 2.8 מיליארד שקל נוספים מתוך 5.7 מיליארד שקל של כספים קואליציוניים - אך נתקלת בקשיים.
ממסמך שהפיץ האוצר לחברי ועדת הכספים עולה כי כספים קואליציוניים בגובה 2.206 מיליארד שקל לא הוכנסו עדיין לתקציב המדינה המעודכן לשנת 2024, מאחר שטרם התקבלו לגביהם חוות דעת משפטיות המאפשרות את העברתם. בנוסף, 590 מיליון שקל המיועדים לתוספות אופק חדש לשכר המורות החרדיות תקועים אצל היועמ"שית.
בין הכספים שתקועים בשלב זה נכללים 348 מיליון שקל לחינוך העצמאי המקורב ליהדות התורה, 192 מיליון שקל למעיין החינוך התורני של ש"ס, 172 מיליון שקל לרשות לפיתוח הגליל, 88 מיליון שקל למינהל החינוך הדתי, 78 מיליון שקל למשרד ירושלים ומסורת, 75 מיליון שקל למשרד ההתיישבות, 50 מיליון שקל להוצאות ביטחוניות ומענקים אזוריים בשטחים, 4.3 מיליון שקל למשרד המורשת, 19.4 מיליון שקל ללשכת סגן שר התחבורה אורי מקלב, 45 מיליון שקל לעידוד תעסוקת חרדים, 20.5 מיליון שקל לתרבות יהודית, 39.5 מיליון שקל למועצות הדתיות, 18 מיליון שקל למינהל התרבות, 12.68 מיליון שקל לשירותי דת, 11 מיליון שקל לרשות העתיקות, 1.793 מיליון שקל לבתי עלמין ו-4.9 מיליון שקל למינהלת השירות הלאומי.
לפי הנחיה שהתקבלה בעבר על הידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, כל העברה של כסף לקואליציוני ליעדו מחייבת קבלת חוות דעת משפטית של המשרד הנוגע בדבר. הכספים הקואליציוניים שטרם הוכנסו לתקציב, בהיעדר חוות דעת משפטית, נמצאים בסעיפי הרזרבה במשרדים הללו.
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ונציגי ש"ס, הציונות הדתית ועוצמה יהודית לוחצים על משרדי הממשלה להעביר את חוות הדעת המשפטיות עד הלילה - המועד שנקבע להצבעות בוועדת הכספים לאישור התקציב. בימים האחרונים השהה גפני את ההצבעות על חלק מסעיפי התקציב, בתקווה שעד להצבעה הסופית יועברו חוות הדעת המשפטיות. אם ההצבעות בוועדה יסתיימו לפני קבלתן, אזי חוות הדעת יגיעו רק אחרי אישור התקציב במליאה, מה שעשוי לעכב את העברת הכספים.
בינתיים בוועדת הכספים מתקיים דיון סוער בתקציב. במהלך הדיון ביקשה ח"כ נעמה לזימי (העבודה) לקבל תשובות על הקיצוץ בתקציבי בית בן גוריון, מרכז רבין ומרכז בגין, שלפי בדיקה שלה נמצא שקוצצו בהם 10 מיליון שקל בשנתיים. "הקיצוץ האחרון בגובה 3 מיליון שקל שנמצא בתקציב הזה הוא גזר דין מוות לאותם מרכזים", אמרה." למרות שהובטח לנו על ידי משרד ראש הממשלה שיימצא פתרון לעניין - אנחנו שומעים שהעניין עדיין לא נפתר. זו המורשת של הממשלה הזו - נותנים תוספות למרכז הנצחה לגנדי, ובמקביל מקצצים קיצוץ עמוק בתקציבי מרכזי בגין, רבין ובן גוריון. זו ממשלה שאיבדה את ערכיה ומוכרת אותם לטובת תפנוקים פוליטיים לשותפים הקיצוניים ביותר. לא ניתן לזה לעבור".
ללזימי הובטח כי הדיון בסעיף יידחה עד לקבלת תשובות, אך למרות זאת בסופו של דבר התקיימה הצבעה על הסעיף. "אם לא מצליחים להסביר את הביזה והקיצוצים אז פשוט דורסים ומפרים התחייבות לפרוטוקול מהדיון", אמרה לזימי. "אפעל לביטול ההצבעה הלא חוקית והפסולה הזו בהקדם האפשרי". בתגובה הבטיחה היועצת המשפטית של הכנסת שהקיצוץ יבוטל דרך השלמה מהאוצר ומשרד ראש הממשלה.
הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, קרא לחברי הוועדה לאשר את הצעדים המאזנים בתקציב שיכניסו לקופת המדינה כ-6 מיליארד שקל: "יש צורך לאשר את הסך הכולל במלואו של הצעדים, כדי שנראה שניתן לאזן את התקציב". בכלל זה התייחס גרדוס לביטול הפטור ממס על סיגריות בדיוטי פרי, מס הפחמן, המיסוי על בעלי דירות ועוד.
גרדוס התייחס במענה לשאלתה של ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) לחוק הגיוס ואמר כי "אם יעבור במתכונתו, תהיה לו השפעה דרמטית על המשק".