סגור
זירה פיגוע ירי נווה יעקב ירושלים ליד בית כנסת
זירת הפיגוע בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')

פרשנות
חמאס נותן רוח גבית לפיגועים בירושלים, ונהנה מכל העולמות

גם אם מדובר בפיגועי בודדים שאין מאחוריהם התארגנות גדולה, ארגון הטרור מלבה פעילות זו בהסתה בלתי פוסקת; בכך הוא מגשים את האסטרטגיה שלו: הבערת השטח בגדה המערבית ושמירה על השקט בעזה כדי להמשיך בהתעצמות הצבאית; הסלמה תדרדר את הכלכלה הפלסטינית שהתאוששה מעט מאז הקורונה, ותגביר את סיר הלחץ הביטחוני

המבצע של כוחות הביטחון בג'נין ביום חמישי בבוקר, הפיגוע הרצחני בליל שבת בנווה יעקב ובשבת בעיר דוד בירושלים מעלים את החשש להסלמה מחודשת בשטח בזירה הפלסטינית. מה שעוד מעורר את החשש הזה הוא התקרבות חודש רמדאן (צפוי להתחיל בסביבות 20 במרץ), שידוע משנים עברו כחודש בו פעילות הטרור רושמת עלייה.
במובנים מסוימים ההתרחשויות האחרונות הן התגשמות האסטרטגיה של חמאס, קרי הבערת השטח בגדה המערבית (וגם בתוך הקו הירוק) תוך ניצול חולשת הרשות הפלסטינית ושמירה על השקט היחסי ברצועת עזה כדי להמשיך בהתעצמות הצבאית. שלא יהיה ספק, גם אם מדובר בפיגועי בודדים ולא בהתארגנויות של תאים גדולים, חמאס מספק את הרוח הגבית לפעילות הזו, הן באמצעות מימון והן באמצעות הסתה בלתי פוסקת ברשתות. מצוקת הרשות הפלסטינית הולכת וגוברת. ההכרזה על הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל בעקבות הפעילות בג'נין, בה נהרגו 9 פלסטינים, נועדה בעיקר כדי להרגיע את הרחוב הפלסטיני שברובו מתנגד לתיאום עם ישראל. מצד שני, ברור כי הפסקת התיאום הזה תחליש עוד יותר את שליטתה הרופפת של הרשות ברחבי הגדה ותסייע לעליית כוחות המאתגרים את הרשות.
ההסלמה הצפויה תסכן גם את מעט ההישגים שרשמה הכלכלה הפלסטינית בשנה שעברה. לפי נתוני הרבעון השני של 2022, הפעילות הכלכלית רשמה צמיחה בתקופה הנידונה כתוצאה מהגידול בהוצאות על צריכה, בהשקעות מחוץ לענף הנדל"ן, מהשיפור בביצועי מגזרי החקלאות והתעשייה, ומהתאוששות בתיירות והחינוך. עם זאת, למרות ההתפתחויות החיוביות הללו, הכלכלה הפלסטינית עדיין לא הגיעה לרמות של שנת 2019 בטרם התפשטות נגיף קורונה, וזאת בין השאר בשל האטה בייצוא. התלות של המשק הפלסטיני בזה הישראלי עדיין גבוהה, ולכן צעדים ישראליים על רקע המצב הביטחוני יכולים להשפיע ישירות על פעילותו.
בכל אופן, ברבעון השני רשם התוצר המקומי הגולמי הפלסטיני צמיחה של כ-1% בהשוואה לרבעון הראשון עם שיעור צמיחה של 0.9% בגדה המערבית וכ-2% ברצועת עזה. משמעותית לא פחות היא המגמה בתחום התעסוקה. שיעור האבטלה במשק הפלסטיני ירד בכ-1.2% ברבעון השני של 2022 בהשוואה לרבעון הראשון של אותה שנה והגיע ל-24.2% (13.8% בגדה המערבית ו-44.1% ברצועת עזה). מגמה זו היא בעיקר תוצאה של פתיחת השוק הישראלי לעובדים ולסוחרים פלסטינים. לפי הערכות של המכון למחקרי ביטחון לאומי, הכנסות העובדים הפלסטינים מהגדה בשוק הישראלי מוערכות בלמעלה ממיליארד דולר המהווים כשליש מהתוצר בגדה.
ברור שלמצב הכלכלי אין השפעה על שיקולי המפגעים. עם זאת, הסלמה ביטחונית חריפה צפויה לדרדר את הפעילות הכלכלית הפלסטינית ולהגביר שם את סיר הלחץ הביטחוני.