רובוט במקום רוקח? חוק ההסדרים רוצה לשנות את הדרך בה מנפיקים תרופות מרשם
רובוט במקום רוקח? חוק ההסדרים רוצה לשנות את הדרך בה מנפיקים תרופות מרשם
טיוטת חוק ההסדרים מדירה שינה מעיניהם של הרוקחים. בסעיף הפחתת רגולציה במערכת הבריאות, נכתב, כי הממשלה רוצה לאפשר מתן תרופות באופן אוטומטי על ידי רובוטים וכן להקטין את שטח בית המרקחת כך שיהיה קטן מ-30 מ"ר. יו"ר הסתדרות הרוקחים יוצא נגד הכוונה: "כמו שמוכרים מזון מהיר, ככה ימכרו תרופות?"
האם בקרוב רובוטים ינפיקו תרופות מרשם? טיוטת חוק ההסדרים שפורסמה לפני כשבוע וחצי מדירה שינה מעיניהם של הרוקחים. בסעיף הפחתת רגולציה במערכת הבריאות מבקשת הממשלה לתקן את פקודת הרוקחים ולאפשר ניפוק תרופות באופן אוטומטי על ידי רובוטים ולהקטין את שטח בתי המרקחת כך שיהיה קטן מ-30 מ"ר. שינוי נוסף בתקנות הרוקחים כפי שעולה מחוק ההסדרים מאפשר לבית מרקחת להקים "שלוחות ניידות" בגודל של בתי מרקחת. או כמו שמתארים זאת הרוקחים, יקימו "פוד טראקס" לממכר תרופות.
בטיוטת חוק ההסדרים החדש נכתב כי מהלכים אלה, כמו גם שינוי מבנה בית המרקחת, באים על מנת לייעל את ההוצאה הציבורית ולעודד חדשננות ודיגיטציה במערכת הבריאות. סעיפי הרפורמה כוללים בין היתר "ניפוק תכשיר או רעל רפואי יתאפשר גם באופן אוטומטי או על ידי אדם שאינו רוקח, וזאת בתנאים שיקבעו בתקנות". סעיף נוסף קובע כי "תבוטל הדרישה ששטחו של חדר תרופות לא יפחת משלושים מטרים רבועים", וכן יתאפשר לבתי המרקחת להקים שלוחות ניידות של בתי המרקחת בגודל הקטן מ-30 מטרים רבועים".
סעיפים אלו ברפורמה הקפיצו את ארגוני הרוקחים בישראל ואת נציגי הרוקחים ברשתות הפארם ורשתות בתי המרקחת, שחוששים לחיסולו של מקצוע הרוקחות. הסתדרות הרוקחים שיגרה לפני שלושה ימים מכתב לשר האוצר אביגדור ליברמן ולשר הבריאות ניצן הורוביץ, בו הם כותבים כי ההצעה לנפק תכשיר או רעל רפואי גם באופן אוטומטי "מהווה רעיון תקדימי ומסוכן! כולנו בעד התייעלות והקטנת ההוצאה הציבורית, אך לא על חשבון בטיחות הטיפול התרופתי תוך סיכון חיי אדם. מתן אישור לניפוק תרופות ללא מעורבות של הרוקח, שלא מתחשב בסיכון למטופל (תרופות מרשם, סם מסוכן, מטופל תשוש, ריבוי תרופות, וכד') הוא צעד לא שקול, צעד שמתעלם בצורה תמוהה ומסוכנת משיקולי איכות רפואה בטוחה ונאותה. הארגונים סבורים כי הכנסת אוטומציה לתהליכים לוגיסטיים של ניפוק אינה מייתרת את הצורך ברוקח – בשר ודם, נכון לעת הזאת, אין אף מדינה שפעלה באופן שבו הרוקח, גם בסיומו של תהליך אוטומטי או ממוכן, אינו חלק ממנו. ככל שיש כוונה להרחיב את הפעילות הממוכנת, הרי שיש לעגן את תפקיד הרוקח גם בשלוחות ניידות ככל שיאושרו... הרוקח חייב להיות דמות בלתי נפרדת מהאוטומציה".
על המכתב הארוך חתומים גם יו"ר ועד פעולה של רוקחי סופר פארם אמיר ג'ראסי, מנהל הוועדה המקצועית בארגון הרוקחות פרופ' איל שורצברג, יו"ר ארגון הרוקחים ד"ר אלינה אמיתי, נציג רוקחי בי"ח ממשלתיים זוהיר פראג, נציגי רוקחי קופות החולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית, נציג רוקחי בי"ח של הכללית זיו ברס, מזכ"ל איגוד הרוקחים שימי שמריהו הללי, ויו"ר הסתדרות הרוקחים דודו פפו.
יו"ר הסתדרות הרוקחים דוד פפו אמר ל"כלכליסט": "כמו שמוציאים קוקה קולה ממכונות אוטומטיות, ככה רוצים להנפיק תרופות מרשם. בלי רוקח. גם הדרישה שחדר התרופות בבית המרקחת עצמו יהיה קטן מ-30 מ"ר, זה סעיף שנועד לאפשר לבתי המרקחת לעשות 'בוטקה' שבה ישימו רובוטים, ויצטרכו חלל קטן בגודל הרובוט. והכי נורא זה שרוצים לאפשר לבתי מרקחת לפתוח ניידות של בית מרקחת. כמו פוד טראקס. כמו שמוכרים מזון מהיר, ככה ימכרו תרופות? אני בטוח שאנשים עלולים למות, ואחרים בריאותם תיפגע".
האוצר בתגובה: "בשנים האחרונות קיים קושי בגיוס רוקחים לאור שחיקה הנובעת מעבודת הדלפק. על מנת לתת מענה לצורך פינוי זמן הרוקח לעיסוק בתכנים קליניים על חשבון מטלות לוגיסטיות ועל מנת לשפר ולייעל את השירות הניתן בבתי המרקחת, מוצע להכניס אמצעי דיגיטציה אשר יסייעו לעבודת הרוקח. מטרת המהלך הינה לשפר את הטיפול התרופתי הניתן למטופלים ולהכניס אמצעים דיגיטליים באופן שישפר את הטיפול ולא יפגע בו. הנהלים הברורים לשימוש בדיגטציה ייכתבו על ידי משרד הבריאות".
מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: שילוב מערכות רובוטיות בעבודה הרוקחית נולד מתוך רצון לאפשר לרוקח להתמקד במתן ייעוץ רוקחי, המקצוע אליו הוא למד והוכשר, ולפנות אותו ממשימות פשוטות שיכולות להיות מבוצעות בקלות על ידי גורם רובוטי. השימוש ברובוט מאפשר אפס טעויות בליקוט ואספקת התרופות וניהול פגי תוקף בתרופות. במקביל להטמעת המערכות הרובוטיות, ויש לומר גם בזכותן, קופת חולים מאוחדת ממשיכה לקדם את תפקיד הרוקח ומאפשרת לו להתמקד בטיפול הרפואי ולא בצד הטכני של עבודת הרוקחות, ובימים אלה מקימה מערך ייעוץ רוקחי אישי למבוטחי הקופה. אנו רוכשים את מלוא הכבוד למקצוע הרוקחות, ולכן בכוונתנו להמשיך ולחזק את מעמדם כחלק מהצוות הרפואי המטפל.
ממכבי נמסר: מקצוע הרוקח הוא בעל חשיבות גדולה למטופלים ובעיקר לחולים הכרוניים. בשנים הקרובות חשיבות זו עוד תוסיף ותעלה. על מנת שיהיה לרוקחים זמן רב יותר להעניק ייעוץ רוקחי מקצועי לחולים, חשוב להקל עליהם במשימות איסוף התרופות מהמדפים.
"רובוט אינו תחליף לרוקח אנושי"
ד"ר אלינה אמיתי, יו"ר ארגון הרוקחות: "באוצר רואים את מקצוע הרוקחות בראייה טכנית בלבד ומתעלמים לגמרי מהפן הקליני והטיפולי שבו. הרפורמות המוצעות בחוק ההסדרים חסרות תכנית סדורה להנגשת היעוץ וההדרכה הרוקחית למטופלים. צפויה פגיעה מהותית במיליוני ישראלים, ובראש ובראשונה חולים מורכבים, קשישים ואנשים נוספים שמועדים להיפגע על רקע שימוש לא נכון בתרופות או טעויות, אנשים עם קשיי שפה, אוכלוסיות עם צורך בהנגשת ידע ומידע בתחום הטיפול התרופתי ועוד.
"רוקח אינו עובד לוגיסטי, רובוט אינו תחליף לרוקח אנושי, מישהו החליט להוציא את הרוקח מתהליך הניפוק בבתי מרקחת בלי לתת פתרון לנושא הייעוץ וההדרכה, שהם קריטיים לבריאות הציבור. עוד ברפורמה המוצעת הן ניידות בתי מרקחת, הצעה זו היא לעג לרש, ומי שעומד מאחוריה לא עצר לרגע לחשוב מה משמעות הדבר לנכים, קשישים והורים עם ילדים המגיעים לבתי המרקחת לצורך קבלת טיפול תרופתי בצד ייעוץ והדרכה לשימוש נכון ובטוח בתרופות. מה שמוצע בחוק ההסדרים הינו בעצם 'התייעלות פופוליסטית' על חשבון המטופלים ועלול להוות פגיעה אנושה בעיסוק ברוקחות, ללא אך ורע בעולם בכלל ובארץ בפרט".