נכסי אברמוביץ' בארץ: משכנתא של 113 מיליון שקל ושותפים אלמונים
נכסי אברמוביץ' בארץ: משכנתא של 113 מיליון שקל ושותפים אלמונים
ארגון התחקירנים הבינלאומי ICIJ פרסם תחקירים חדשים על מקלטי המס של אוליגרכים, בנקאים רוסים ומקורבים לפוטין. כחלק מהפרויקט חושף "שומרים" פרטים חדשים על הנכסים של רומן אברמוביץ' בישראל
ארגון התחקירנים הבינלאומי ICIJ פירסם אתמול (ב') שורה של תחקירים חדשים העוסקים באוליגרכים רוסים. התחקירים חושפים בין השאר הון של בנקאים רוסים שהועבר למקלטי מס.
הפרסום הוא פרק חדש בפרויקט מסמכי פנדורה שבו "שומרים" הוא שותף הפרסום הישראלי. הפרסום כולל אלפי מסמכים שמקורם בפירמת הייעוץ Alpha Consulting Group שבאיי סיישל, אחת החברות שמהן דלפו מסמכי פנדורה. בין לקוחות הפירמה היו גורמים פוליטיים בכירים המקורבים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הבולטים שבהם: ליאוניד ריימן, שר התקשורת לשעבר של פוטין שהחזיק שלוש חברות, ורומן אוודב, מקורב אחר לפוטין שהיה המוטב הסופי של שש חברות.
התחקיר חושף את התנהלותם של שמונה מנהלים בכירים במוסדות הפיננסיים המובילים ברוסיה שניצלו מקלטי מס כדי להסתיר סכומי עתק. חלק לא מבוטל מהעברות הכספים נעשה סמוך לאחר הפלישה הרוסית לחצי האי קרים וכן לאחר ההתערבות הרוסית הנטענת בבחירות 2016 בארה"ב. שלושה מהבנקאים השתמשו בחברות אוף שור כדי לרכוש נכסי יוקרה בלונדון ובקפריסין. ארבעה אחרים היו שותפים בחברות שהחזיקו ביחד כ־2 מיליארד דולר.
בתחקיר מתוארת פרקטיקה שהוזכרה לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה: רישום נכסים וכספים בידי בכירים רוסים על שמם של קרובי משפחה. לפי התחקיר, מנכ"ל Sberbank הרמן גראף השתמש ב־2015 במערך חברות בסינגפור כדי לנהל קרן משפחתית ובה כ־75 מיליון דולר. מסמכי פנדורה חושפים כיצד העביר 50 מיליון דולר לאחיין שלו המתגורר מחוץ לרוסיה.
התחקיר עוסק גם בארבעת הבעלים של Alfa Bank, הבנק הרוסי הגדול במדינה שאינו נשלט ישירות על ידי הממשלה. הארבעה – מיכאיל פרידמן, פטר אוון, גרמן קאן ואלכסי קוזמיצ'ב – וכן הבנק עצמו הם מושאים של סנקציות שהוטלו לאחרונה על ידי ארה"ב, האיחוד האירופי ובריטניה. על פי התחקיר, הארבעה הקימו בסוף שנות ה־90 מערך חברות באיי הבתולה והעבירו אליהן נכסים לאחר פלישת רוסיה לקרים.
פרידמן (שמחזיק גם באזרחות ישראלית) ואוון מסרו בתגובה כי לא פתחו חברות במקלטי מס כדי להימנע מתשלום מסים או כדי להתחמק מסנקציות וכי לא ביצעו דבר שאינו כשורה. הבנקאים האחרים שהוזכרו לא מסרו תגובה.
כחלק מהפרויקט בחן "שומרים" את נכסיו בישראל של רומן אברמוביץ', שהוא אזרח ישראלי. בעבר נחשף בהדלפת FinCen Files כי אברמוביץ', הידוע כתורם למטרות יהודיות וישראליות רבות, היה זה שעמד מאחורי תרומות של 100 מיליון דולר לעמותת המתנחלים אלע"ד, באמצעות חברות הרשומות באיי הבתולה. באחרונה ארגון יד ושם, שקיבל תרומות משמעותיות מאברמוביץ', פנה לארה"ב וביקש שלא להכניסו לרשימת הסנקציות.
הוכנס לרשימת הסנקציות
סוכנות הידיעות בלומברג מעריכה את שוויו של אברמוביץ' ב־14.2 מיליארד דולר. לפי פרסומי עבר, ההון הזה נצבר ממכירת נכסים מופרטים שרכש אברמוביץ' עם התפרקות ברה"מ, בין השאר אחזקות בענקית הנפט סיבנפט ובחברת התעופה אירופלוט. אברמוביץ' מוכר לציבור בעיקר בעקבות רכישת מועדון הכדורגל צ'לסי וסכומי העתק שהזרים אליו. עם הפלישה הרוסית לאוקראינה העביר את מניותיו במועדון לנאמנות.
בחודש שעבר הוכנס אברמוביץ' לרשימת הסנקציות של האיחוד האירופי, בריטניה וקנדה, אך לא לרשימה האמריקאית. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", אוקראינה המליצה לארה"ב שלא להכלילו ברשימה. לפי דיווח אחר, אברמוביץ' סבל מתסמיני הרעלה לאחר שניסה לתווך בין הצדדים.
מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה נעשה מאמץ ניכר לאתר נכסים של אוליגרכים ובעלי הון רוסים, נכסים שלא תמיד נרשמו תחת שמם. כך, למשל, אתר "פייננשל טיימס" חשף כי אברמוביץ' מחזיק בחמש יאכטות. אתר התחקירים OCCRP, בשיתוף עם "הגרדיאן" וכלי תקשורת נוספים, מיפה נכסים של אברמוביץ' בשווי של יותר מ־8 מיליארד דולר.
לאיתור הנכסים יש משמעות כלכלית ניכרת שכן על מוסדות פיננסיים נאסר להמשיך ולטפל בנכסים של גורמים שהוטלו עליהם סנקציות. ישראל אמנם לא הטילה סנקציות בעצמה, אבל כדי להימנע מהפרת הסקנציות שהוטלו על ידי ממשלות אחרות, חברות ישראליות נדרשות לבחון לעומק את הלקוחות שלהן.
שני בתים ובניין משרדים
לפי הדיווחים בתקשורת העולמית, לא כל נכסיו של אברמוביץ' רשומים על שמו באופן ישיר, ולא מן הנמנע כי זהו המצב גם בישראל. כאן רשומים על שמו שלושה נכסים: שניים למגורים (מתחם מלון ורסנו בנווה צדק ובית בהרצליה פיתוח) ובניין המשרדים "בית המגן" בתל אביב.
נכסים אלה נרשמו תחת שמו ומספר תעודת הזהות הישראלית שלו. כתובתו, כפי שמופיעה בטאבו, היא במוסקבה והוא רשום כתושב זר (הגדרה שיש לה השלכות משמעותיות בין השאר מבחינת מיסוי). את מלון ורסנו בתל אביב רכש אברמוביץ' ב־2015 תמורת כ־100 מיליון שקל.
לפני כשנתיים רכש את האחוזה בהרצליה פיתוח שבה התגורר עד אז בשכירות, תמורת כ־225 מיליון שקל. הבית נרכש מאלן הווארד, פילנתרופ יהודי־בריטי, שרכש אותה מלני רקאנטי ב־2006. האחוזה כוללת בין היתר מגרש טניס ובריכה.
בית המגן ברחוב שנקר 2 בתל אביב נרכש ב־2019 תמורת כ־200 מיליון שקל על ידי שתי חברות שפתח אברמוביץ' בישראל: "בית המגן נכסים" ו"בית המגן פרויקטים". בתחילת השנה דווח כי הבניין יהפוך לבית מלון.
את הרכישה ביצע אברמוביץ' לבדו אך במהלך 2020 נכנסה לכל אחת מהחברות שותפה זרה ממדינת דלוואר בארה"ב: Tlv Nz Holdings One ו־Tlv Nz Holdings Two. בדלוואר לא נדרש לדווח מיהם בעלי המניות של חברות, כך שלא ברור מי עומד מאחוריהן.
אשתקד קיבלו שתי החברות הישראליות משכנתא של 113 מיליון שקל מבנק הפועלים ועוד כמה משכנתאות בסכומים קטנים יותר, כשהבטוחה היא הבניין עצמו וכן כמה חשבונות בנק של החברות.
אברמוביץ' הוא בעל המניות היחיד המופיע במסמכי החברה בשמו, אולם במסמכי החברה והמשכנתא מופיע שם נוסף, של הדירקטורית היחידה בחברה, טטיאנה חייקין. לא ברור מהו הרקע העסקי של חייקין, תושבת חיפה כבת 35, שפעילותה העסקית הרשמית היחידה היא חברות בדירקטוריונים של שתי החברות של אברמוביץ'. בהליך משפטי שהתקיים לפני כעשור (ושאינו קשור לחברות או לנכסים שהוזכרו) ובו היו מעורבים בני משפחתה של חייקין, נטען כי הם קרובים של אברמוביץ'. "שומרים" פנה למשפחת חייקין, אך זו סירבה להשיב לשאלות בנושא. בקשת תגובה הועברה גם לאנשיו של אברמוביץ' אולם לא נענתה.