סגור
מחאת הסטודנטים ירושלים
מחאת הסטודנטים בירושלים (צילום: REUTERS/Ammar Awad)

סנאט האוניברסיטה העברית: להשבית את האקדמיה אם חוק עילת הסבירות יאושר

הסנאט מצטרף בקריאתו למועצה המדעית של מכון ויצמן, וכמו כן מגנה את ההסלמה באלימות המשטרה: "צמצום הביקורת של בית המשפט על הממשלה ושריה צפוי לפגוע פגיעה קשה בחירויות הפרט". עם זאת ההחלטה על השבתה אינה נמצאת בסמכותו; גם סנאט האוניברסיטה הפתוחה קרא להשבית את המוסדות האקדמיים אם החוק יאושר סופית

סנאט האוניברסיטה העברית קורא להשבית את כל המחקר וההוראה באקדמיה הישראלית אם החוק לביטול עילת הסבירות יובא להצבעה במליאה. בכך מצטרף הסנאט - שהוא הגוף האקדמי העליון של האוניברסיטה וכולל את בכירי הסגל האקדמי - למועצה המדעית של מכון ויצמן, שפרסמה קריאה דומה בשבוע שעבר.
ההצעה התקבלה בסנאט ברוב של 32 מול 22 מתנגדים וארבעה נמנעים. הסנאט הוא אחד הגופים החשובים באקדמיה, אבל ההחלטה על השבתה אינה בסמכותו אלא בסמכות הנהלת האוניברסיטה העברית.
בהחלטת הסנאט נאמר: "האוניברסיטה העברית מביעה דאגה עמוקה מפני פגיעה בחוסנם של מדינת ישראל ומוסדותיה. צמצום הביקורת של בית המשפט על הממשלה ושריה צפוי לפגוע פגיעה קשה בחירויות הפרט ויאפשר מינויים ופיטורים שרירותיים, החלשת שומרי הסף וקבלת החלטות ללא בקרה, תוך פגיעה בכלכלה, בביטחון במחקר ובחינוך".
הסנאט מזכיר כי "אוניברסיטאות המחקר קראו לממשלה פעם אחר פעם לזנוח לאלתר את קידום החוקים המבקשים לשנות את שיטת המשטר בישראל, אבל הממשלה מסרבת להטות אוזן לזעקה שעולה משכבות רחבות בעם. לנוכח הסכנה המידית שניצבת לפתחנו, סנאט האוניברסיטה העברית קורא לראשי המוסדות לפתוח בהשבתת המחקר וההוראה עם הבאת הצעת החקיקה לביטול עילת הסבירות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית".
כמו כן גינה הסנאט כמעט פה אחד את אלימות המשטרה בהפגנות. לדבריו, "בימים האחרונים אנחנו חווים הסלמה באלימות המשטרה מול המפגינים. ראינו כולנו תמונות קשות של חוקרות וחוקרים משורותינו מפונים לבתי חולים עם פציעות לא פשוטות ללא שום התגרות. אנו גם עדים לניסיונות של התביעה להחמיר את הענישה כלפי מוחים, כולל הארכות מעצר ללא סיבה".
חברי הסנאט מציינים כי "לפני ימים אחדים נפצעה חברתנו ד״ר רוני פורת מהמחלקות למדע המדינה וליחסים בינלאומיים על ידי שימוש פרוע ואלים של המשטרה במכת"זית. ניסיונותיה של הממשלה להשתיק את המחאה באמצעות הגברת האלימות המשטרתית מהווים איום נוסף על זכויות האזרח במדינה". הסנאט "מגנה בכל תוקף את האלימות המופנית נגד מפגינים בלתי אלימים".
כאמור, סנאט האוניברסיטה העברית מצטרף בכך להחלטה של הגוף המקביל לו במכון ויצמן - המועצה המדעית - מהשבוע שעבר. המועצה קראה להשבתה כללית של מוסדות ההשכלה הגבוהה, כולל הוראה ומחקר, אם החוק לביטול עילת הסבירות יאושר בקריאה ראשונה - דבר שיצא לפועל בשבוע שעבר.
יו"ר אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית, יובל ריבלין, פרסם לעומת זאת הודעה בה הבהיר: "הבענו את התנגדותנו להשבתה ספציפית של האוניברסיטה העברית, שתפגע במאמציהם של אלפי סטודנטים וסטודנטיות לסיים את שנת הלימודים ותקופת המבחנים בהצלחה". לדבריו, "השבתה כזו עשויה להיות בעלת השלכות קשות ומרחיקות לכת על הכשרתנו האקדמית והמקצועית".
האגודה מציינת כי "הנהלת האוניברסיטה בשיתוף ותיאום אתנו הודיעה מפורשות כי לא תתקיים שביתה בימים הקרובים ושגרת המבחנים לא תיפגע". על פי האגודה, "במסגרת משאל הסטודנטים שהתקיים בחודש מרץ האחרון הוכרע כי לא תינקט עמדה בנושא הרפורמה. אנו מחויבים להחלטה זו ונמשיך לפעול ברוחה, תוך הגנה על הזכויות הסטודנטיאליות שלנו".
גם סנאט האוניברסיטה הפתוחה קרא לוועד ראשי האוניברסיטאות להשבית את המוסדות האקדמיים עד להודעה חדשה, מרגע שיובאו הצעות החקיקה הפוגעות במערכת המשפט להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. לטענת הסנאט, חוק צמצום עילת הסבירות "יפתח פתח לשחיתות שלטונית ולכוח בלתי מוגבל בידי הממשלה. הוא צפוי לפגוע פגיעה קשה בחירויות הפרט, ויאפשר מינויים ופיטורים שרירותיים. בחקיקה יש סכנה ממשית לא רק לעתיד הדמוקרטיה בישראל, אלא גם לעתיד המחקר וההשכלה הגבוהה. אין אקדמיה חופשית ומשגשגת ללא דמוקרטיה ליברלית איתנה".
הסנאט מזהיר כי "הפגיעה במערכת המשפט והחוק לקידום מינויים והחלטות על בסיס פוליטי וסקטוריאלי ללא בקרה יאפשרו התערבות פוליטית בכל תחומי החיים האקדמיים.
"אכן, נעשו ניסיונות למנות גורמים פוליטיים במועצה להשכלה גבוהה. פגיעה בהפרדת הרשויות והחלשת מערכת המשפט יובילו לפגיעה ישירה בכל אוכלוסיית הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה. אל לנו לעמוד מנגד".
הגוף שנקרא "מחאת הסטודנטים" בירך על הודעת העברית: "נוכח הדהירה של הממשלה לביטול הסבירות, המדינה צריכה לעצור מלכת. הממשלה קורעת את העם ואנחנו נמצאים בשעת מבחן. צאו לרחוב, תתנגדו!"