סגור

ניצחון ללבייב בסכסוך היצרי על פרויקט נדל"ן במוסקבה; יפוצה ב-8 מיליון שקל

בית הדין לבוררות בינלאומית בלונדון דחה את טענת איש העסקים הישראלי דוד נשיא מסביון כי לבייב נישל אותו במרמה מהזכויות בפרויקט. לבייב הפעיל במסגרת הסכסוך את חברת המודיעין העסקי דאיונאה, כדי לגלות כיצד הגיע אל נשיא מידע על משפחתו ממשטרת מוסקבה

ניצחון לאיש העסקים לב לבייב בסכסוך היצרי, שכלל הזמנת מבצע ריגול מחברת המודיעין העסקי דאיונאה וטענות לשוחד סביב מו"מ להקמת פרויקט נדל"ן על קרקעות בשווי של מיליארד דולר במוסקבה.


בית הדין לבוררות בינלאומית בלונדון (LCIA) פסק כי איש העסקים הישראלי דוד נשיא מסביון ישלם לחברת AFI פיתוח של לבייב פיצוי והוצאות משפט של כ-8 מיליון שקל, לאחר שנדחתה טענתו כי לבייב נישל אותו במרמה מפרויקט בנייה המשתרע על 130 דונם במוסקבה.


1 צפייה בגלריה
לב לבייב איש עסקים יור אפריקה ישראל
לב לבייב איש עסקים יור אפריקה ישראל
לב לבייב
(צילום: אביגיל עוזי)

פרטים אלו עולים מבקשה לאישור פסק הבוררות שהוגשה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בתל אביב. בין העדים בבוררות, יו"ר בנק דיסקונט לשעבר, רו"ח שלמה זהר, שהיה מעורב במו"מ והעיד לטובת לבייב.
שורשי הסכסוך בין לבייב לנשיא נוצרו באדמת מוסקבה הקפואה של חורף שנת 2012. לטענת נשיא, הוא הצליח באותם ימים לקבל אופציה לרכישת קרקעות בהיקף של כ־130 דונם בפרוורי הבירה הרוסית. המחיר עמד אז על 33 מיליון דולר. נשיא טוען שחיפש שותפים לפרויקט רחב ההיקף וכך הגיע ללבייב ו-AFI.
על פי תביעות הדדיות שהופנו לימים לבוררות בלונדון, על אף התקדמות בפרויקט, הקמת חברה ייעודית ואישורים מרשות התחרות הרוסית, הודיע לבייב באפריל 2013 כי החליט לסגת מהפרויקט ולוותר עליו. גם המעורבים הנוספים, לטענת נשיא, "הגישו כתף קרה".
הפרויקט נמכר בסוף לצד שלישי. נשיא טען שהוא נפל קורבן למצגי שווא ולבייב בעצם נישל אותו מהפרויקט. לבייב הכחיש כל טענה למרמה ומצגי שווא. ביולי 2014, לדברי נשיא, משום שלא הצליח להשיג ראיות, הוא התפשר עם לבייב וחתם על הסכם פשרה שבמסגרתו קיבל 3 מיליון דולר.
אלא שלטענת נשיא, בתביעה שהגיש תחילה בישראל, והופנתה בהמשך לבוררות בלונדון, במהלך 2018 הגיעו לידיו "ראיות חותכות וברורות לכך שהצהרותיו של לבייב כי נסוג מהפרויקט היו שקריות". כאמור, בית הדין לבוררות בינלאומית קבע כי לבייב לא הציג מצגי שווא או נישל במרמה את נשיא מהפרויקט.
לאור הפרת הסכם הפשרה בין הצדדים, נקבע שנשיא יפצה את AFI בחצי מיליון דולר, ובנוסף יישא בהוצאות משפט של 1.6 מיליון ליש"ט, אשר ביחד עם ריבית מגיעים לכ-8 מיליון שקל.