בלעדילמה מיהר דב בהרב להתפטר מתפקיד יו"ר חברת החשמל
בלעדי
למה מיהר דב בהרב להתפטר מתפקיד יו"ר חברת החשמל
תשובת חברת החשמל לרשות החברות פוסלת אחת אחת את טענותיו של בהרב לניהול לא תקין במינויים בחברה, חושפת את מאחורי הקלעים של הליך המינויים בחברה ומחדדת עוד יותר את השאלה הבלתי פתורה מדוע באמת התפטר
"התרשמתי מאוד מאוד מתהליך הבחירה, מהסדר, מהחשיבה מאחורי זה, מאיכות הביצוע... באמת ברמה שלא ראיתי כמוה בשום מקום... ישר כוח על העבודה הנהדרת הזאת". כך הצהיר היו"ר המתפטר של חברת החשמל דב בהרב בדיון שהתקיים בדירקטוריון החברה, לאחר שמאיר שפיגלר נבחר פה אחד למנכ”ל החברה.
דברים אלה עולים ממכתב שהעבירה השבוע חברת החשמל לבודק החיצוני שמינתה רשות החברות, לבדיקת הטענות הקשות שהעלה בהרב כשהתפטר מתפקידו בנוגע להליך איתור המנכ"ל. חברת החשמל מציינת כי בהרב ניהל את הליך בחירת המנכ”ל מרגע כניסתו לתפקיד, ולנוכח כך תמוה כיצד לא עצר את התהליך אלא המשיך לנהלו, שעה שנחשף, לטענתו, לפגמים חמורים שנפלו בהליך. לעניין התאמתו של שפילגר מביאה חברת החשמל במכתבה ציטוטים מתוך דיון בוועדת האיתור שהתקיים ב־14 באפריל. באותה ועדה ציין בהרב: "והגיעו שלושה מועמדים ראויים לתפקיד מנכ"ל. שמענו את מר שפיגלר, מאוד מאוד מרשים. .. בעיני יש את השניים היותר מרשימים, אחד מועמד פנימי". הכוונה ככל הנראה לאבי דויטשמן אחד משני המועמדים הפנימיים שהתמודדו מול שפיגלר.
"סיכום: מאיר הוא מועמד מרשים ביותר, אין ספק בכלל"... "אולי מה שהכי מרשים אצלו זה הרצון להתחדשות מתמדת כל הזמן"... "אני רוצה להגיד שזו החלטה קשה בינו (המועמד הפנימי) לבין שפילגר. מי שזכה ברוב הנקודות הוא שפיגלר, ושמענו פה שזה בהפרש גדול.. ונדמה לי שהוועדה צריכה לסכם את הפעילות שלה ובעצם להחליט שהוועדה ממליצה למועצת המנהלים לבחור בשפיגלר כמנכ"ל הבא של חברת החשמל". בדיון שהתקיים באותו היום בדירקטוריון החברה ציין בהרב כי "היו פה דעות בעד מועמד פנים, ביחוד בנסיבות הנוכחיות, והיו דעות בעד המועמד החיצוני, וזהו. וזאת הבחירה, ולפי דעתי אני לא רואה שום סיבה למה לא להמשיך בתהליך. מי בעד מינוי שפיגלר למנכ”ל חברת החשמל?" כל חברי הדירקטוריון הנוכחים באולם הישיבות הצביעו בעד שפיגלר פה אחד.
“הפוסל במומו פוסל"
בשבוע שעבר מינתה מנהלת רשות החברות עו”ד מיכל רוזנבוים בודק חיצוני – יעקב גינזבורג, לפרשת ההתפטרות של בהרב, שטען למעורבות פוליטית בהליך הבחירה במנכ”ל החברה החדש, שפיגלר, וכן טען ללחצים פוליטיים בהליך הבחירה במזכירת הדירקטוריון. לפי בהרב, בשני המקרים נעשה לכאורה ניסיון להטות מכרזים, תוך חשש לניגוד עניינים. בהרב, שהתפטר שלושה שבועות בלבד לאחר שמונה ליו”ר, שלח לשרי האוצר והאנרגיה מכתב שבו ציין כי נחשף ל”מעורבות אגרסיבית של שיקולים פוליטיים בקרב חברי דירקטוריון וגורמים בהנהלת החברה”.
בהרב טען עוד עם התפטרותו כי בנוגע למינוי המנכ"ל נחשף ל"האצת התהליך למרות פרסום ההודעה שיש מועמד נבחר ליו"ר". לגבי טענה זו מציינת חברת החשמל במכתב לבודק החיצוני כי החברה התנהלה במשך קרוב לשנה ללא יו"ר, וכי בנסיבות אלה עם הודעתו של עופר בלוך על סיום כהונתו כמנכ"ל, החלה היערכות להליך איתור מנכ”ל מוקדם ככל שניתן. זאת עוד הרבה לפני שנודע על מינויו הצפוי של בהרב. לוח הזמנים, לדברי חברת החשמל, לא רק שלא זורז, אלא אף נעשתה בו דחייה במענה לפניית שרת האנרגיה כדי לאפשר את השתתפותו של בהרב בדיוני הוועדה ושל דירקטור נוסף אם ימונה כזה, כדי לשלבם בוועדת האיתור, וכך אכן היה.
טענה נוספת שהיפנה בהרב היתה בנוגע ל"מתן ציונים מוגזמים למועמד כדי לייצר פער בבחירה". בנוגע לטענה זו מציינת חברת החשמל במכתבה כי חברי ועדת האיתור ניקדו את המועמדים בשלבים שונים של התהליך בהליך שלווה על ידי הייעוץ המשפטי, ובמקומות שבהם סברו כי נדרש להציף סוגיות לבחינה חוזרת הנושא הוצף בפני חברי הוועדה. כך למשל, הועלה פעמיים בפני חברת ועדת האיתור הצורך בשקילת תיקון/ הרחבת ההנמקה לגבי ניקוד השלב הקשיח בסעיפים מסוימים, וחברי הוועדה בחנו שוב את הניקוד שניתן על ידם בשים לב להערות שהועלו.
"זאת ועוד", מציינת חברת החשמל במכתבה כי “טענתו זו של בהרב הינה בבחינת 'הפוסל במומו פוסל', כאשר בהרב עצמו, כיו"ר הוועדה, ביקש לא אחת מחברי הוועדה לעשות דיפרנציאציה בין המועמדים, כך שהמועמדים היותר טובים יקבלו הרבה נקודות והמועמדים הפחות טובים יקבלו מעט נקודות, כדי שהטובים ביותר - אלה יגיעו לשלישייה".
"ואכן, בפועל", מציינת חברת החשמל "היה זה בהרב עצמו שנתן ציונים מוגזמים על דרך השלילה לשפיגלר, אולי כדי לייצר פער בבחירה לטובת מועמד פנימי. כך בניקוד ניסיון בתחום החשמל, תשתיות ואנרגיה בהרב נתן לשפיגלר בשלב הראשון ציון 0 (מתוך 10) ולאחר שהוצף בפני חברי הוועדה חוסר האיזון, תיקן בהרב את הניקוד ל־1. כך גם בשלב הראיונות נתן בהרב לשפיגלר - בשלב ראשון 10 נקודות מתוך 20 ובשלב שני 3 נקודות מ־15".
בנוגע לשאר הטענות שהעלה בהרב במכתב שהגיש עם התפטרותו ציינה חברת החשמל כי לא נמצאה לכך כל ראייה, וכי בהרב גם לא הביא כל פירוט או ביסוס עובדתי או ראייתי לטענותיו. וכי טענותיו אילו היה בהן ממש ראוי ומתחייב היה שיעלו על ידו תוך כדי ההליך ולא בדיעבד לאחר השלמתו. כמו כן ציינו כי לא נתקלו במעורבות של שיקולים פוליטיים במהלך דיוני הוועדה.
“טענה חמורה ביותר"
בנוגע לטענות בהרב על הליך איתור מזכיר דירקטוריון, מציינת חברת החשמל כי לנוכח ניודו של מזכיר הדירקטוריון הנוכחי, מינה המנכ”ל ועדת איתור לתפקיד, פורסמה מודעה והוגשו הצעות לחברת ההשמה גישה שונה שליוותה את התהליך מטעם החברה. עוד צוין כי בישיבה הראשונה של הוועדה הוצגו 19 מועמדויות שהוגשו. הוועדה אישרה 6 מתוכם שעמדו בתנאי הסף. שלושה שבועות לאחר מכן נערכה ישיבה נוספת לאחר שחברת ההשמה הודיעה כי התגלתה תיבת דוא"ל נוספת שלה, שאליה הוגשו כ־40 מועמדויות נוספות. הוועדה אישרה 3 מתוכם שעמדו בתנאי הסף. 8 מתוכם הגיעו לראיונות בפני הוועדה (אחת הסירה מועמדותה). אולם לנוכח התקדמות שחלה במינויו של בהרב ליו"ר, התבקשה היועמ”שית של חברת החשמל לעדכן את הליך הבחירה. פרטי 3 המועמדים שזכו לניקוד הגבוה ביותר הועברו למנכ”ל לצורך קבלת החלטה לקיום ראיונות ביחד עם בהרב. זאת, מציינת חברת החשמל, בניגוד למתכונת הרגילה, במסגרתה מועבר לאישור המנכ”ל רק המועמד המקבל את הציון הגבוה ביותר מוועדת האיתור.
ב־12 באפריל נערכו ראיונות עם 3 המועמדות הסופיות בהשתתפות בהרב, המנכ"ל וסמנכ"ל משאבי אנוש. יומיים לאחר מכן אישר דירקטוריון חברת החשמל את מינויו של שפיגלר למנכ”ל. שלושה ימים לאחר מכן פנה בהרב, שעדיין לא מונה רשמית ליו"ר, אל היועמ”שית של חברת החשמל כדי לקבל את חוות דעתה בעניין ביטול הליך האיתור לתפקיד מזכיר החברה, והשארת המזכיר הנוכחי בתפקידו. בהרב לדבריה הציג שיקולים עניינים, כגון הצורך בשימור הידע הארגוני, ואף ציין כי המזכיר הנוכחי הביע הסכמתו להישאר בתפקיד. היועמ”שית ציינה בפניו כי ניתן יהיה להגן משפטית על ביטול ההליך, וכי החלטה כזו מסורה לסמכותו של מנכ”ל החברה (בלוך עדיין שימש בתפקידו), ששהה בחו”ל באותה עת. היועמ”שית הוסיפה כי יומיים לאחר מכן, ב־19 באפריל, עדכן אותה בלוך שסיכם עם בהרב שהנושא יטופל על ידו עם שובו מהחופשה שלו בחו”ל ב־27 באפריל.
יום לפני שובו של בלוך מחו”ל, ב־26 באפריל, הודיע בהרב על התפטרותו. גם בנוגע להליך זה טען בהרב כי ניתנו ציונים מוגזמים למועמדים כדי לייצר פער בבחירה. חברת החשמל טוענת כי מדובר ב"טענה חמורה ביותר" ואף מביאה במכתב את הציונים שקיבלו כל המועמדים שעלו לשלב הסופי. 5 מתוך 9 קיבלו ציון של 94 ומעלה, כך שלא ניתן לטעון לציון מוגזם ומכוון ליצירת פער, נכתב. כמו כן, לנוכח מינויו הצפוי של בהרב ליו"ר, עודכנה מתכונת ההליך באופן שיאפשר את מעורבותו. זאת חלף הליך שבו המנכ”ל הוא זה שמקבל את ההחלטה בדבר המינוי. זאת אף בניגוד לנוהל הקיים בחברה, שלפיו חברי דירקטוריון אינם מעורבים בהליך בחירת מזכיר.