פרשנותנתניהו העיד על הצורך שלו "לגוון" וחשף את האובססיה שלו לשליטה בתקשורת
פרשנות
נתניהו העיד על הצורך שלו "לגוון" וחשף את האובססיה שלו לשליטה בתקשורת
בעדותו מנסה נתניהו לטשטש את ההבדל המהותי בין דיאלוג שוטף ומקצועי שמקיימים אנשי ציבור עם עיתונאים לבין העיסוק הבלתי פוסק שלו בניסיון להשפיע על בעלות של גופי תקשורת ולגרום להם לתפוס עמדה פוליטית
בשלב מסוים במהלך עדותו היום עטה בנימין נתניהו הבעת סבל בל יתואר והתלונן על דברים איומים ונוראיים שכתבו עליו. למשל, "שבגדתי במדינה בפרשת הצוללות". אגב, בין הכותבים נמנים חמשת חברי ועדת החקירה לעניין הצוללות וכלי השיט בראשות נשיא בית משפט העליון בדימוס אשר גרוניס. בפרשה הזו קיבל ראש הממשלה מכתבי אזהרה חמורים על ״יצירת סיכון לביטחון המדינה תוך פגיעה ביחסי החוץ ובאינטרסים הכלכליים של מדינת ישראל״. נכון, לא בגד, אבל יצר סיכון, ולא הסיכון היחיד שיצר בתקופת כהונתו.
עדות נתניהו עולה בהדרגה על המסלול המשפטי. הנאומים מתקצרים, וכך גם להקות העידוד מהממשלה והכנסת. היום הגיע רק שר החינוך יואב קיש שהמתין בסבלנות עד שלכד את תשומת לבו של הבוס, ואז נטש. גם היעדרה של ח״כ טלי גוטליב הוסיף לרוגע המסוים שהופר רק בהתנפלות גסה של נתניהו על כתב חדשות 13 אביעד גליקמן.
במוקד העדות אתמול עמדו יחסי נתניהו-אלוביץ. ״מול כל בעלים של כלי תקשורת אני מדבר על הכשל הנוראי של שוק התקשורת, על הצורך לגוון. לאחר שהתבררו דעותיו הימניות של אלוביץ אמרתי לו: תבנה אתר בדמותך כמו ששוקן בנה את וואלה בדמותו״. אלא שאלוביץ התברר כ״ימין מבוהל״ שלא רוצה או לא יכול ליישם את העצה של נתניהו. ואפילו להיפך. לאחר שינון מגל עזב את וואלה הגיעו לשם רק עורכים שנחשבים מהשמאל כמו אבי אלקלעי וטלי בן עובדיה. ״שאול איש ערכי״, אמר נתניהו, ״כשפניתי אליו הוא אמר לי: אתה צודק אבל יש שם אנשים. עניתי – תחליף אותם״. אז, סבל נתניהו מוואלה, היום הוא ממנף את הסבל הזה כדי לנגח את אישום השוחד.
נתניהו חזר על האני מאמין התקשורתי שלו – לדבר עם בעלי שליטה ועורכים בכירים בכלי תקשורת. ״אין מי שלא דיברתי איתו על זה״, אמר, ״את מוזי ורטהיים פגשתי בבית קפה באבן גבירול ושטחתי אותה טענה. הוא אמר לי שהוא מתכוון למנות את נסים משעל לעורך חדשות 2. אמרתי לו שהוא איש של נוני מוזס ולא צריך עוד מאותו הדבר. ואז הוא העלה את השם של אבי וייס. לאלי עזור וירון דקל אמרתי אותו הדבר: אתם מוטים, צריך לגוון״.
נתניהו ניסה לשכנע את שלדון אדלסון לרכוש את וואלה מאלוביץ'. את היוזמה הזאת גייס כדי לתקוף את התזה בכתב האישום: ״אם הייתה לי כזו השפעה על וואלה, אם הוא היה אתר הבית שלי - אז איזה אינטרס יש לי שיימכר?" השופט משה בר-עם זרם איתו: ״הניסיון הזה למכור את וואלה לא מופיע בכתב האישום״. ונתניהו התנפל להנחתה: ״הם סילקו כל ראיה מזכה. וזו לא הזנחה או חוסר מקצועיות. זו חקירה מכוונת, כל ראיה מזכה זרקו הצידה או לא חקרו״.
עו״ד חדד חזר שוב ושוב על שאלות שהזמינו את אותה התשובה. ״לא היתה שום הבנה בינינו, לא סיכום, לא טלפתיה. שום כלום מול אלוביץ׳. הכל עורבא פרח״, חזר נתניהו על המנטרה הזו לאורך כל העדות היום. ״היענות חריגה? אי ההיענות היתה חריגה״, חזר ושנה שוב ושוב. וחדד לא התעייף ולא ויתר. מציג עוד ועוד כתבות מוואלה ושואל שוב ושוב: ״למה לא פנית לאלוביץ׳....״
״אדוני שואל את אותן שאלות ומקבל אותן תשובות״, העיר השופט עודד שחם לסניגור. גם לשופטים יש אישום שמופנה כלפיהם, שהם פסיביים מדי, שהם נותנים לנתניהו חבל אינסופי. ולא רק שאלוביץ׳ לא נתן, הוא גם לא קיבל. גם מצידו שלו – נותן התמורה לשוחד כביכול - שום כלום. נתניהו התגאה להציג עצמו כאחד שלא נותן כלום לאף אחד. ״היה ידוע שאומרים עלי שלא כדאי להיות חבר של ביבי. פעם ניר חפץ העלה איזה שם של חברה. דפקתי על השולחן. אני לא כאן בשביל חברה כזו או אחרת אלא בשביל כלכלת ישראל וטובת ישראל. זה מגוחך, כל מי שמכיר אותי אינני משרת אינטרס כזה או אחר״.
וכך, לא רק שלא הועיל לאלוביץ', הוא אף פעל נגד האינטרס שלו: ״נתתי לגלעד ארדן (שר התקשורת) גיבוי מלא לפירוק המונופול של בזק״, אמר. ״לא רק שלא ביקשתי לעכב את רפורמת השוק הסיטונאי, ביקשתי להאיץ. בלעדיי הרפורמה לא מתקדמת״.
שלמה פילבר, מנכ״ל משרד התקשורת שמינה נתניהו תחת אבי ברגר, הסיט את ספינת משרד התקשורת לטובת בזק. נתניהו סבור שזה יכול היה להועיל: ״כשעושים רפורמות כדאי לדבר ולשמוע את כולם. ברפורמת בכר אמרתי ליוסי בכר - תיפגש עם הבנקים תשמע אותם. כך מקדמים דברים״. על כישוריו לפתוח סתימות אמר נתניהו: ״אני צריך להתקבל לאיגוד האינסטלטורים הבינלאומי״.
תיקי 1000 ו־2000 הם תיקי האובססיה התקשורתית של נתניהו. בעניין הזה, הסביר לשופטים, הוא לא לבד. ״היועץ לשעבר מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן נפגשו עשרות פעמים עם עיתונאים״, אמר, ״לא כולל שיחות טלפון ותדרוכים. הם רוצים להשפיע על הסיקור שהם מקבלים. זה חובק את כולם. וזה קורה גם לאחרונה״.