דברים שלא ידעתםכך העלימו מגדלי הענק את הסוכות מהרחוב החילוני
דברים שלא ידעתם
כך העלימו מגדלי הענק את הסוכות מהרחוב החילוני
מדוע עמד סוכות במרכזה של מחלוקת חוקתית בקנדה במאה שעברה, כיצד הוא הפך לחג הפסטיבלים, מה אומר החוק על בניית סוכה במרחב הציבורי והאם מותר לבנות סוכה על גלגלים - דברים שלא ידעתם על החג
בונים מגדלים, לא סוכות. בפסח כמעט כל החילונים שותפים לסדר ורבים אוכלים כשר לפסח. אבל הארוחה המשפחתית של הסתיו היא בראש השנה, וחילונים ממעטים מאוד לקיים את מנהג הקמת הסוכה. זה נובע מירידת קרנה של החקלאות ואיתה של החגים החקלאיים ומהמאמץ וההשקעה הכרוכים במנהג, אך לא פחות מכך זה נובע מהמעבר לבניית בתים רבי קומות, מה שאומר שיש הרבה פחות שטחים פנויים לסוכה. אם כבר סוכה, אז חושה בסיני.
לולב, אתרוג, ומה עוד? בסקר שערך המכון למדיניות העם היהודי ב-2018 התברר שרק רבע מהחילונים (26%) אמרו שישבו בסוכה ורק חצי (52%) מהמסורתיים הקרובים לחילוניות. כלומר, הסוכה הפכה לבילוי לילדים או משהו שעושים כשמתאפשר. לא צריך סקר בשביל לדעת שחילונים לא רוכשים ערכות ארבעת המינים, וספק אם רובם יודעים למנות את הארבעה.
חופשת סוכות גדלה. על פי ההסכם עם המורים, החל מהשנה הבאה חופשת סוכות תתארך - היא תתחיל בערב יום כיפור ותסתיים בשמחת תורה. המורים יקבלו את הימים שבין יום כפור לסוכות כחלק מהפיצוי על כך שלא יהיה עוד חופש בימי האיסרו חג של סוכות, פסח ושבועות וכן בתענית אסתר ובל"ג בעומר. אלה היו ימים שהקשו במיוחד על ההורים וגרמו נזקים לא קטנים למשק. בכל מקרה, המושג "איסרו חג" עומד לצאת מחיינו - וטוב שכך.
תקדים לאשוח. בקנדה שאלת הזכות לבנות סוכה במרפסת הפכה בסוף המאה שעברה למחלוקת חוקתית קשה במיוחד. הנהלת מתחם דירות היוקרה "לה סנקצ'ואר" במונטריאול אסרה הקמת סוכות בהסתמך על תקנון הבית שאוסר הקמת מבנים במרפסת ודרשה שהדיירים יסתפקו בסוכה מרכזית. ב-2004, בסופו של מאבק שנמשך שבע שנים ושלוש ערכאות משפטיות, קבע בית המשפט העליון הקנדי שחופש הדת גובר על תקנון הבית המשותף. עם זאת, השופטים חייבו את הדיירים לפרק את הסוכות מיד לאחר החג. המאבק לווה בהאשמות באנטישמיות - אבל ההנהלה טענה שהיא דווקא חוששת שתקדים הסוכות יאפשר בעתיד גם עצי אשוח.
מטרד קצר טווח. קשה להאמין, אבל בישראל השאלה אם מותר לבנות סוכה בשטח המשותף הגיעה לראשונה לפתחו של בית המשפט העליון רק ב-2012. היא הגיעה רק לפתח משום שהשופט יורם דנציגר דחה את בקשת הערעור שהוגשה לעליון על הסף וקיבל את הכרעת הערכאות הדומות שדיירים יכולים להקים סוכות בשטח המשותף. זאת, בשל העובדה שמדובר במטרד קצר טווח. פסק הדין המקורי של שופטת השלום דאז עידית ברקוביץ' מציין בין היתר שהעובדה שלא היו כמעט תיקים כאלה בישראל מלמדת שבדרך כלל אין התנגדות להקמת סוכות בארץ.
חג הפסטיבלים. חול המועד סוכות, בדומה לפסח, הפך למועד שבו כל עיר שמכבדת את עצמה אימצה פסטיבל - או כמה. בין הבולטים באירועי החג: פסטיבל הסרטים בחיפה, הפסטיבל לתיאטרון אחר בעכו, פסטיבל מספרי סיפורים בגבעתיים ופסטיבל התמר למוזיקה במצדה. בחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית ייערך פסטיבל הפפריקה, שכולל סדנאות, פעילות מים וקטיף פפריקה. עוד אפשרויות: פסטיבל הבירה באילת ופסטיבל אסיף בבית שאן. מי שירצה, יוכל לראות בכך המשך של מסורת "שמחת בית השואבה", מעין פסטיבל בו השתתפו העולים לרגל לירושלים בימי בתי המקדש.
ניידת סוכה. במלחמת יום הכיפורים מצאו עצמם חיילים רבים ללא סוכה והתקינו סוכות ניידות על הרכבים. מתברר שזה לא היה מופרך מבחינה הלכתית - סוכה על גלגלים כשרה אם היא עומדת ברוח סבירה. אולי בגלל היעלמות הסוכות מהנוף החילוני, חב"ד התחילו בעשורים האחרונים לספק שירותי סוכה ניידת על נגררים.