עלות שיקום הקרקעות החקלאיות בעוטף עזה - 300 מיליון שקל
עלות שיקום הקרקעות החקלאיות בעוטף עזה - 300 מיליון שקל
מאז פרוץ המלחמה, שטחים חקלאיים בעוטף עזה בהיקף 100 אלף דונם לפחות, משמשים לפעילות צבאית, הכוללת תנועת טנקים ועבודות עפר. עלות השיקום הראשוני מוערכת ב-1,000 עד 3,000 שקל לדונם, בהתאם לחומרת הנזק. החקלאים יצטרכו לתבוע פיצוי ממס רכוש
מלחמת ״חרבות ברזל״ גרמה לנזק כבד לקרקעות החקלאיות הסמוכות ליישובי הגבול הסמוכים לעוטף עזה, וכעת משרד החקלאות מעדכן: עד כה, מופו נזקים בשטחים חקלאיים בדרום בהיקף של 100 אלף דונם (שטח הדומה בהיקפו לשטחה של העיר ערד), והנפגעים העיקריים הם גידולי השדה. לפי הערכה ראשונית של משרד החקלאות, עלות שיקום הקרקע נאמדת ב-1000-3000 שקלים לדונם, בהתאם לחומרת הנזק. לפי ההערכות במשרד החקלאות, עלות שיקום הקרקע בשטחי החקלאות בעוטף עזה בלבד, נאמדת לפחות בכ-300 מיליון שקל. זוהי הערכה חלקית של הפגיעה בענף, המתייחסת להיבטי שיקום הקרקע בלבד. לעלות הזו תצטרף עלות נוספת של תיקון תשתיות ניקוז, הכשרת קרקע ראשונית, פחיתת יבול בשנים הבאות עד שתשוקם הקרקע באופן מלא – הליך שיכול לקחת זמן. מדובר בהערכה של הפגיעה בחקלאי הדרום בלבד, הגישה לשטחי הצפון הפגועים מוגבלת מאוד בשלב זה, ולכן טרם התבצעה הערכה של היקף הפגיעה באזור.
אלו הן הערכות ראשוניות בלבד של הנזק, שכן הגישה לחלק מהשדות עדיין מוגבלת, ולא ניתן לאמוד באופן מלא מה ידרוש השיקום, שעשוי בחלק מהמקרים לקחת זמן רב. כך למשל, אי אפשר לדעת בשלב זה בכמה יפחתו הגידולים בשנים הבאות וכמה זמן ייקח להחזיר את השדות והתפוקה למוטב. משרד החקלאות החל לעבוד על מתווה שיקום לאזור, ומתמקד בשישה סוגי נזקים עיקריים, ביניהם: ניקוי ידני של פסולת גושית ופגיעת הפסולת הנותרת בכלים חקלאיים וביבול הנאסף, פינוי קרקע מזוהמת ופסולת בניין בשדות, שיקום מקומי של מחפורות, שיקום ערוצים ומערכות ניקוז, שיקום דרכי גישה ושולי שדות, שיקום פגיעה במחזור הגידולים המתוכנן, פיזור חומר אורגני וזרעים לאחר ניקוי ואומדן פחיתת יבול בגידולים.
מאז השבעה באוקטובר שטחים חקלאיים נרחבים משמשים לפעילות צבאית, הכוללת תנועת טנקים וכלי רכב צבאיים אחרים, עבודות עפר ועוד. בעקבות פעילות זו חלה פגיעה חמורה במבנה הקרקע ובפוריותה, בכושר הצימוח של הגידול החקלאי באיכות ובכמות היבול בטווח הקצר והארוך. המשמעות היא שקרקע בהיקף נרחב הפכה לאטימה – ויידרש שיקום ארוך כדי לגרום לה לחזור למוטב. בנוסף, בשדות שבהם מוגבלת הגישה עקב המלחמה, לא מתבצעים הטיפולים והעיבודים הנדרשים בשדה, ועונת הגידול, ולעיתים גם העונה העוקבת יורדות לטמיון.
בחודשים האחרונים, מבצע האגף לשימור קרקע במשרד החקלאות וביטחון המזון מיפוי של נזקים לקרקע בשדות החקלאיים לטובת תיעוד של סוגי הנזקים ומידת חומרתם וכדי לסייע לחקלאים לשקמן. מיפוי הנזקים נעשה על ידי מומחי המשרד ומועלה לשכבה ייעודית במערכת מידע גיאוגרפית (GIS) של המשרד. עד כה אותרו ומופו נזקים בשטחים חקלאיים בהיקף של מעל 100,000 דונם, בעיקר בגידולי שדה. על פי חישוב עלויות הפעולות המומלצות בפרוטוקול, עלות השיקום הראשוני של הקרקע עומדת על בין 1,000 ל-2,000 שקל לדונם ובמקרים מסוימים עד 3000 שקל, בהתאם לחומרת הנזק. לעלות זו מצטרפות עלויות תיקון תשתיות ניקוז, הכשרת קרקע ראשונית, פיצוי עבור פחיתת יבול בשנים עד לשיקום המלא. את עיקר הפיצוי על הנזק, ייאלצו החקלאים לתבוע ממס רכוש.
בנוסף לכך, במשרד החקלאות מסבירים כי, כל חלקה אשר ניזוקה משימוש צבאי ומעבר של רכב צבאי משוריין וכבד, בעיקר בקרקע רטובה, תחייב התייחסות נפרדת ומיוחדת להערכת נזק ולאומדן פעולות השיקום הייעודיות. שטחים שכבר הושבו לחקלאים במהלך עונת הזריעה של גידולי החורף או האביב, השיקום שנדרש יידחה לביצוע בעונה יבשה ובהתאם לשיקום הקרקע.