סגור

שטרן, אבידר ולפיד מציגים: אין שינוי בממשלת הריפוי

אלעזר שטרן ואלי אבידר, בתפקידיהם המיותרים, מככבים בתפקיד אורלי לוי אבקסיס ודוד אמסלם של הממשלה הקודמת. ויאיר לפיד אמנם הכריז אשתקד שיבטל את משרת ראש הממשלה החלופי, אך במקום זאת הוביל להנצחתה

הרוחות בשבוע שעבר סערו סביב שר המודיעין אלעזר שטרן, על רקע ראיון שבו הודה בגריסת תלונות על הטרדות מיניות בצה"ל. ההתבטאות האומללה הובילה להסרת מועמדותו לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית, מה שיותיר אותו בתפקידו הנוכחי. אלא שהמצב הזה מייצר צרה פוליטית לממשלה: מי שהיה אמור לתפוס את מקומו של שטרן הוא אלי אבידר מישראל ביתנו, שמכהן כשר לתכנון אסטרטגי. אבידר הסתכסך עם יו"ר מפלגתו אביגדור ליברמן ונחשב לאיום על שלמות הקואליציה. כדי לרצותו הובטח לו תיק המודיעין. החשבונאות הפוליטית הזו אינה מעניינת כשלעצמה, אך היא מציפה שני תפקידים מיותרים לחלוטין בממשלה.
השר לתכנון אסטרטגי הוא בעצם המצאה פוליטית נעדרת מהות ביצועית. מה עושה שם אבידר? איזה תכנון אסטרטגי הספיק לבצע בחודשי כהונתו? האם בכלל יש צורך בפונקציה הזו? מדוע המשרה הזו נחוצה כשבמשרד ראש הממשלה פועלת המועצה לביטחון לאומי והמועצה הלאומית לכלכלה שכל ייעודן הוא תכנון אסטרטגי? ואם יש צורך בה, איך מוותרים עליה כל כך בקלות כדי לרצות את המאוויים הפוליטיים של אבידר?
1 צפייה בגלריה
ח"כ אלעזר שטרן התנועה
ח"כ אלעזר שטרן התנועה
אלעזר שטרן. נשאר בתפקיד ומייצר צרה פוליטית לממשלה
(צילום: בשמת איבי)
אבידר היה אחד מהלוחמים הקולניים ביותר נגד ממשלת נתניהו ואף השתתף באופן סדיר בהפגנות בבלפור. במאי אשתקד הוא צייץ בנוגע לממשלת נתניהו־גנץ: "ממשלה מנופחת, מנותקת, לא קשורה למציאות. אני מתבייש".
אבידר, יש לציין, סירב לקבל לשכה במשרד ראש הממשלה, והוא ממשיך לעבוד כשר מתוך הלשכה שבה השתמש כחבר כנסת, אף שהתפטר ממנה עם מינויו לשר במסגרת החוק הנורבגי. אבידר נמנע מלממש את כל התקציב המוקצה לו כשר בלי תיק, והוא  מעסיק שלושה יועצים על חשבון הממשלה, בדומה למספר היועצים הפרלמנטריים שהיו לו בכהונתו כח"כ.
הממשלה שבה אבידר לוקח חלק, ועוד את החלק המיותר שבה, כוללת ראש ממשלה, ראש ממשלה חלופי, 26 שרים וחמישה סגני שרים, ובסך הכל 33 נושאי תפקיד. אמנם היא קטנה מהממשלה הקודמת, שמנתה 35 שרים ושמונה סגני שרים, אבל רזה היא לא. היא אפילו מתקרבת לממשלת נתניהו (2018-2015), שמנתה בדצמבר 2018 ערב פיזור הכנסת 31 שרים וחמישה סגני שרים.
זאת ועוד, בממשלת נתניהו ובממשלת נתניהו־גנץ העניק נתניהו ג'ובים מינסטריאליים כדי לרצות את "כ-ו-ל-ם": הוקמו שלושה משרדים מיותרים ובזבזניים: המשרד לקידום קשרי קהילה לאורלי לוי אבקסיס, משרד משאבי המים וההשכלה הגבוהה לזאב אלקין ומשרד הדיגיטל והסייבר לדוד אמסלם.
הממשלה הנוכחית לא רק שהעניקה ג'וב מיותר לאבידר, אלא נמנעה מביטול משרות לא נחוצות למען ח"כים מהקואליציה: משרד המודיעין שניתן לאחדו עם משרד ראש הממשלה; משרד התפוצות, שניתן לנחמן שי (עבודה), שאפשר למזגו עם משרד החוץ; המשרד לשיתוף פעולה אזורי, שם יושב עיסאווי פריג' (מרצ), ואפשר לאחדו עם משרד החוץ. ומונו גם סגני שרים מיותרים: אביר קארה מונה לסגן שר לרגולציה, יאיר גולן לסגן שרת הכלכלה ועידן רול לסגן שר החוץ.
בנוסף, בניגוד להכרזות דאשתקד של לפיד שיבטל את משרת ראש הממשלה החלופי, הונצחה עבורו המשרה המיניסטריאלית המיותרת הזו בעלות של מיליוני שקלים בשנה. גם "החוק הנורווגי" הורחב עוד יותר. מאז הקמת הממשלה התפטרו 21 שרים וסגני שרים כדי לאפשר כניסת ח"כים חדשים, שעלות לשכתם 35.7 מיליון שקל לכנסת עבור הח"כים החדשים וכ־160 מיליון שקל לקדנציה של 4.5 שנים. אבידר, שטרן, לוי אבקסיס ואמסלם הם רק עוד שמות מתחלפים באופנת הבזבזנות הממשלתית.