הממשלה נסוגה: לא העבירה את כרטיסי המזון למשרד הרווחה
הממשלה נסוגה: לא העבירה את כרטיסי המזון למשרד הרווחה
בטיוטה המתקדמת של התוכנית הכלכלית נקבע ש-300 מיליון השקלים המיועדים לכרטיסי המזון של ש"ס יועברו ממשרד הפנים, אבל בסופו של דבר הוחלט להשאירם; אחת הסיבות לביקורת על הכרטיסים היא שחלוקתם על ידי משרד זה מוכיחה כי מדובר בתקציב פוליטי שמיועד להזרים כמה שיותר כסף לבוחרי המפלגה
בניגוד להצעת החלטה שהוגשה לממשלה, היא החליטה בשלב זה לא להעביר את תקציב כרטיסי המזון המזוהים עם מפלגת ש"ס בראשות אריה דרעי למשרד הרווחה ולהשאירם במשרד הפנים. במסגרת אותה החלטה צומצם היקף התקציב לכרטיסים מ-600 מיליון שקל ל-300 מיליון שקל - כפי שנקבע בהצעה.
העובדה שמשרד הפנים ולא משרד הרווחה מחלק את כרטיסי המזון היתה אחת הסיבות העיקריות לביקורת עליהם. היא משקפת מאוד את העובדה שלא מדובר בפועל בתקציב רווחה אלא בתקציב פוליטי שמיועד להזרים כמה שיותר כספים לבוחרי ש"ס.
בטיוטה מתקדמת של התוכנית הכלכלית של תקציב המדינה נכללה ההחלטה "להקצות למשרד הרווחה סכום של 300 מיליון שקל בשנת 2024 לשם קידום תוכנית להבטחת הביטחון התזונתי". הדבר הותנה בתוצאות עתירות לבג"ץ של התbועה לאיכות השלטון ועמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון כנגד הקריטריונים המפלים של כרטיסי המזון.
אלא שבפרוטוקול הסופי של החלטת הממשלה נאמר ש"יוקצה סכום של 300 מיליון שקל בשנת 2024 לשם קידום תוכניות להבטחת הביטחון התזונתי בתוכנית 062001" - שהיא חלק מתקציב משרד הפנים. הדבר עומד לכאורה בניגוד להצהרת דרעי בישיבת סיעת המפלגה בשבוע שעבר כי הוא מסיר את התנגדותו להעברת התקציב למשרד הרווחה. שר הפנים משה ארבל אמר בתגובה ש"התחייבנו לבג"ץ להקים ועדת מנכ״לים והיא לא הוקמה עדיין. כשתקום ותבחן ותגיש המלצות, הדברים יתקדמו".
ש"ס קיבלה במסגרת הכספים הקואליציוניים לשנים 2024-2023 סכום של מיליארד שקל לחלוקה במסגרת כרטיסי המזון. היא חילקה 400 מיליון בסוף 2023 ובג"ץ הקפיא את 600 המיליון הנותרים בשל הקריטריונים המפלים העניקים עדיפות בוררה למשפחות חרדיות וביחוד לאברכים.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" מסמך של אגף התקציבים לפיו 30% מהסיוע שחולק בכרטיס מזון של משרד הפנים בסוף השנה היוצאת הגיע למשפחות חרדיות - פי 3.3 מחלקן בקרב המשפחות בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב), שעומד על 9%. האגף העביר את המסמך לוועדה לשורדי שואה של הכנסת בראשות ח"כ מירב כהן (יש עתיד).
מחישובי "כלכליסט" שנעשו על סמך טבלת היישובים שמשרד הפנים העביר לוועדה עולה שהסיוע הממוצע לתושב בעיר החרדית מודיעין עילית גבוה פי 10-9 מאשר בערי המפונים קריית שמונה ושדרות. ההקצבה הממוצעת למשפחה זכאית בערים חרדיות גבוהה פי שלושה מהממוצע הארצי.