סגור
גג עמוד NSO דסקטופ
תוכנת ריגול פגסוס NSO
המשטרה שאבה מידע מנייד של אזרח שלא נאשם כלל בפרשה (צילום: גטי)

פרסום ראשון
המשטרה שאבה חומרים עם רוגלה - והשתמשה בהם לקבל מידע מהבנקים

על פי מסמך של הפרקליטות שנוגע לפרשת ארגון הפשיעה אבו לטיף בצפון, המשטרה הדביקה ברוגלה אזרח שזהותו לא נחשפה. באמצעות המידע שנשאב מהנייד של האזרח, קיבלה המשטרה מבית המשפט צו לקבלת מידע מהבנקים על בתו בת ה-19 של אחד החשודים בחקירה

המשטרה השתמשה במידע שנשאב באמצעות רוגלה מנייד של אזרח, על מנת לקבל מבית המשפט צו לקבלת מסמכים מהבנקים על בת של חשוד בפרשת "המיליארד השחור". כך עולה מתמצית מודיעינית (פרפרזה) שהעבירה הפרקליטות להגנה במסגרת חקירת ארגון הפשע של נידאל אבו לטיף בצפון.
על פי הפרפרזה בחודש ספטמבר 2021 נשיא המחוזי בנצרת דאז, אברהם אברהם, חתם על צו האזנת סתר לתקשורת בין מחשבים - מסוג הצווים שלטענת המשטרה היו לשיטתה הכיסוי החוקי לשאיבת מידע באמצעות רוגלות כגון פגסוס של NSO. טענה שנדחתה על ידי צוות מררי.
הצו שהוצא הופנה נגד האזרח שזהותו לא נחשפה בפרפרזה, אך נכתב לגביו שהוא אינו נאשם או עד תביעה בפרשה שהבשילה לימים לכתב אישום. כלומר, לא ברור אם היה חשוד בפרשה בעת הוצאת צו האזנת הסתר, אך הוא בוודאות היה יעד לאיסוף מודיעין לחקירה שהייתה אז סמויה.
בעקבות הפעלת הרוגלה על האזרח, שזהותו כאמור לא נמסרה להגנה, המערכת הטכנולוגית שאבה מידע. "המערכת הטכנולוגית הניבה תוצרים", נכתב. עוד עולה, כי "מפיקי האזנות הסתר בחנו את ההודעות ותיעוד השיחות ותמצית מתוכם שימשה להוצאת צו המצאת מסמכים". נציין כי סוג המידע ששימש להוצאת הצו לבנקים לא פורט. מה שכן נכתב הוא כי: "המערכת ביצעה פעולות נוספות – מלבד האזנת סתר – לקבלת אנשי קשר, מספר הודעות ומספר פרטי מידע מוספים שהיו אגורים בטלפון".
1 צפייה בגלריה
עו"ד איתי בר עוז
עו"ד איתי בר עוז
עו"ד איתי בר עוז, מייצג את פאדי ערטול
כאמור במידע המודיעיני שהושג באמצעות הדבקה ברוגלה, ולא פורט בדיוק מהו, נעשה שימוש במפלג הונאה ופשיעה כלכלית במחוז צפון של המשטרה כדי לקבל צו המצאת מסמכים מבנקים. הצו ניתן נגד חלא ערטול - בתו בת ה-19 באותו מועד של פאדי ערטול. פאדי ערטול, המיוצג על ידי עו"ד איתי בר עוז, הוא חברו של נידאל אבו לטיף. מי שכתב האישום בפרשה - שמופנה נגד 11 אנשים מהישובים ראמה, מג'אר ועיילבון בצפון על עבירות סחיטה באיומים, הלבנת הון ומס - ממקם אותו כמספר 2 בארגון של נידאל אבו לטיף.
נציין כי על פי פרפרזה נוספת, המשטרה חדרה באמצעות רוגלה גם לנייד של חאלד אבו לטיף, קרוב משפחתו של נידאל אבו לטיף שעל פי כתב האישום עומד כאמור בראש ארגון הפשיעה בצפון. קרוב המשפחה חאלד מואשם בהלבנת הון של כ-195 אלף שקל. על פי הפרפרזה, באמצעות הרוגלה שאבה המשטרה מידע בניגוד לחוק מהנייד של חאלד. מדובר "במספר פרטי מידע נוספים בטלפון של חאלד". לא פורט מה הם הפרטים הנוספים. החומר שנשאב, נטען, לא הועבר לצוות החקירה.
עד היום, על פי הפרקליטות, נמצאו כ-25 מקרים של שאיבת מידע שלא כחוק מניידים של אזרחים – חשודים, בני משפחתם או מקורבים להם.
התיקים שבהם נמצא עד היום שנשאב מידע בניגוד לחוק באמצעות רוגלות, מתוך 1,086 מקרים של ניסיונות הדבקה באופן סמוי שכאשר הם הצליחו נשאב מידע אסור כגון הודעות, פתקים, אנשי קשר ורשימת אפליקציות, הם: תיק הצוללות וכלי השיט (תיק 3000), תיק 4000, תיק טלגראס, חקירה בעיריית חדרה, תיק עבירות מס, תיק סחיטה באיומים, תיק ארגון פשיעה והלבנת הון, פרשת השחיתות ברכבת ותיק רצח כפול בטול כרם – שבו הפרקליטות פסלה ראיות שהתברר שמקורן בפעילות מודיעינית לא חוקית. בסך הכל מדובר בתשעה תיקים.
במקרה הרצח בטול כרם, המשטרה הדביקה את הנייד של אב של חשוד, שאבה מידע באמצעות אפליקציית השליטה שלו במצלמות האבטחה בביתו, ועשתה שימוש בסרטונים ששימשו בהמשך את החוקרים. בשל העובדה שהראיות זוהמו בפעולות לא חוקיות – נפסלו הראיות. לאחר מכן פתחה הפרקליטות בבדיקה חוזרת של כ-200-250 תיקים.
מעו"ד איתי בר עוז, המייצג את חאלד אבו לטיף ופאדי ערטול נמסר: "יש להצר על כך שמבחינת משטרת ישראל המטרה מקדשת את האמצעים - כאשר מדובר במי מבני משפחת אבו לטיף. המשטרה עשתה שימוש לא חוקי ברוגלות כנגד חאלד אבו לטיף, צעיר שהואשם בסופו של יום בהלבנת הון בסכום נמוך שאינו מצדיק הפרת זכויות כה בוטה. לא ברור לנו מדוע הופעלה רוגלה ונעשה שימוש בתוצרים ממנה כנגד בני משפחתו של פאדי ערטול והדברים יתבררו במסגרת עתירה להסרת חסיון. התיק שהוגש וזכה לכינוי 'המיליארד השחור' גם כך מנופח ומעוות, וכעת אנו יודעים שרשויות האכיפה עשו שימוש לא חוקי ברוגלות על מנת לקדם בו את החקירה".