סגור
הפגנה משפחות ה חטופים מפגינות מול הקריה ב תל אביב
הפגנה משפחות החטופים בת"א (צילום: עידו ארז)

משרדי הממשלה מתווכחים כבר 11 יום, ועדיין אין חוק סיוע למשפחות החטופים

הפתרון לבעיית הסיוע הכלכלי לנעדרים אמור להגיע בצורת הסכם זמני. אלא שוויכוחים בין משרדי הביטחון והאוצר והביטוח הלאומי מעכבים אותו

שבוע עבר מאז חשף "כלכליסט" שאין אפשרות חוקית לסיוע כלכלי למשפחות החטופים והנעדרים ועדיין לא נמצא פתרון. למרות החלטת מועצת הביטוח הלאומי מיום שלישי לאשר מתווה של חקיקה שתצמיד את המשפחות לאלו של חללי פעולות איבה, לא הובאה כל החלטה לאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת. כרגע כלל לא ברור אם הוועדה תצליח להתחיל לדון בנושא השבוע והאם תאשר סיוע זמני או קבוע אפילו בשבוע הבא. הצורך לגשר על חילוקי דעות בין משרדי הביטחון והאוצר והביטוח הלאומי מעכב את הפתרון.
אחד המסלולים שנשקלו היה אישור הסכם זמני בין האוצר לביטוח הלאומי וחקיקה לטווח ארוך יותר. היתרון של הסכם הוא שבדומה לתקנות הוא מהיר יותר ומחייב רק הצבעה אחת בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת ואינו מחייב חקיקה. במטה הממונה על החטופים והנעדרים אומרים שעובדים על החלטת ממשלה. כך שיש כמה מסלולים שאף אחד מהם לא מגיע לכדי מימוש.
כזכור בחמישי שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי לא ניתן להעניק סיוע כלכלי למשפחות החטופים והנעדרים כיוון שמעמדן אינו מוסדר בחוק נפגעי פעולות איבה או בכל חוק קיים אחר. מאז נערך מאמץ ליזום חוק כזה אך הוא מתקדם באיטיות. בין היתר קיימים חילוקי דעות בין משרד הביטחון לביטוח הלאומי. משרד הביטחון ביקש להסתפק בתמיכה כספית ונפשית. הביטוח הלאומי רצה להעניק את כל מעטפת השירותים הרחבה של חוק נפגעי פעולות איבה והעמדה שלו הכריעה.
הנוסח שאושר טרם פורסם אבל ככל הידוע הוא מצמיד את מעמד משפחות החטופים והנעדרים לזה של משפחות חללי פעולות איבה ולא למעמד של מאושפזים. לכך מספר סיבות ביניהן: מדובר בסכומים גבוהים יותר, הצורך לתת את הסיוע למשפחות וההנחה שחלק מהם נהרגו.
על פי הצעת משרד הביטחון סכום התגמול היה צפוי לעמוד על 8–15 אלף שקל. על פי ההצעה החדשה התגמול לבן או בת זוג יעמוד על 9,600 שקל למשפחה ללא ילדים ויגדל עם מספר הילדים. משפחה עם 3 ילדים תקבל 15,200 שקל. הורים לחטוף או נעדר יקבלו 8,400 שקל כשאין לו אחים ו־12 אלף שקל במידה ויש שלושה אחים. בנוסף תינתן מעטפת של שירותים תומכים וכיסוי הוצאות בנושאי דיור, סיוע בהקמת ושיקום עסק, הוצאות רפואיות ועוד.
לכאורה עלות הסיוע של 200 חטופים צפויה להגיע ל־30 מיליון שקל בשנה ועם הנעדרים ל־50 מיליון ויותר. אלא שבשל ההנחה הטרגית שחלק משמעותי מהחטופים והנעדרים הרוגים או פצועים המדינה היתה משלמת עבורם בכל מקרה כנפגעי פעולות איבה, כך שהעלות הריאלית פחותה בהרבה. כמובן יש לקוות שגם העלויות למשפחות החטופים זמניות.