סגור
מנהיג חמאס אסמאעיל הנייה
מנהיג חמאס אסמאעיל הנייה (צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)

פרשנות
שחרור החטופים מגביר את הלחץ על הנהגת חמאס

החילוץ המוצלח של ארבעת החטופים יצר הלם ברצועת עזה ובחמאס, במקביל לאיום בגירוש מקטאר וההשתלטות של צה"ל על ציר פילדלפי שהוא ציר החמצן המרכזי של ארגון הטרור זה שנים

שמונה חודשים אחרי המתקפה הרצחנית של חמאס ב־7 באוקטובר, סוף השבוע האחרון הביא הישגים חשובים לישראל שמגבירים את הלחץ על חמאס. ההישג החשוב ביותר הוא כמובן שחרור ארבעת החטופים במבצע בלב רצועת עזה. קודם לכן ביום שישי אחר הצהריים השלים צה"ל את ההשתלטות המלאה על ציר פילדלפי בגבול הדרומי של רצועת עזה - צינור החמצן של חמאס במשך שנים. בנוסף, מתרבות הידיעות על כך שבמסגרת המאמצים להביא להפסקת אש, המתווכות קטאר ומצרים מאיימות על ראשי חמאס בסנקציות, כולל גירוש במידה שהמו"מ לא יעלה יפה.
לפי הדיווחים, כוחות הביטחון נכנסו למחנה הפליטים נוסייראת באמצעות רכבים כשהם מוסווים לעובדי סיוע. הפלסטינים טוענים כי במסגרת חילופי האש שהתפתחו במהלך הפעולה נהרגו מעל 150 פלסטינים ועוד רבים אחרים נפצעו. חלק גדול מהנפגעים היו מחבלים. החילוץ המוצלח יצר הלם ברצועת עזה ובדגש על חמאס. דובריו עסקו בשעות שלאחר החילוץ בניסיונות למזער את ההישג הישראלי בשורה של טיעונים, מה שמעיד על הלחץ שנוצר בארגון מהמבצע המוצלח. דוברי חמאס טענו כי למרות החילוץ עדיין בידי הארגון מספר גדול של חטופים, כולל כל החיילים שנחטפו ב־7 באוקטובר. הדוברים הדהדו גם דברים שאמר בעבר דובר גדודי עז א־דין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עביידה, כי מבחינת הארגון אין הבדל בין מספר קטן של חטופים או מספר גדול שלהם וכי דרישותיו לשחרור האסירים שלו יישארו גבוהות בכל מקרה. כמו כן, בחמאס ניסו להסביר את הכישלון מבחינתם בכך שהמודיעין האמריקאי הוא זה שסייע לישראל בפעולה מבחינת איסוף המידע המודיעיני, בין השאר תוך ניצול קיומו של המזח הימי מול חופי עזה.

איומים בסנקציות נגד חמאס

במהלך סוף השבוע נמשכו המגעים כדי להביא להפסקת אש כוללת ברצועת עזה שתכלול את שחרור החטופים. המגעים לעסקה מתקיימים בהתאם למתווה שהציג הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן לפני למעלה משבוע וכולל שלושה שלבים, שבסיומם ישוחררו כל החטופים הישראלים תמורת שחרור אסירים פלסטינים, נסיגת צה"ל מהרצועה ותחילת עבודות השיקום. המתווה הזה מבוסס על הצעה ישראלית שהועברה לארה"ב.
עד כה, חמאס לא הגיב באופן רשמי על ההצעה, אך לפי מקורות ערביים הוא נוטה לדחות אותה מאחר שאין בה התחייבות חד־משמעית לסיום המלחמה. נוכח מה שמסתמן כסירוב, התרבו בסוף השבוע הדיווחים כי המתווכות, קטאר ומצרים, מאבדות סבלנות ומגבירות את הלחץ על ראשי חמאס כדי לקבל את תנאי העסקה. לפי אותם דיווחים, שתי המדינות איימו על ראשי חמאס כי אם לא יקבלו את ההצעה הנוכחית, הן ינקטו כלפיהם בסנקציות, כולל אפשרות למעצר.
האיום העיקרי מגיע מצד קטאר, שם מתארחים זה שנים ראשי הזרוע המדינית של הארגון, בראשות איסמעיל הנייה וח'אלד משעל. לפי אותם דיווחים, קטאר מאיימת לגרש את ראשי חמאס משטחה ולהחרים את רכושם. האיום הזה יכול להיות משמעותי בעיקר ביחס למשעל שבשנים האחרונות דווח כי ברשותו נכסים כלכליים רבים בקטאר ובכלל זה נדל"ן, בעלות על קניון מקומי ומספר חברות, חלקן רשומות על שם בני משפחתו.
האיומים כביכול של קטאר לגרש את בכירי חמאס מתחומה אינם חדשים והופיעו בשבועות האחרונים כמה פעמים, אם כי דוברים רשמיים של קטאר הכחישו בפומבי את הדברים. האחרון שעשה זאת הוא שר ההגנה הקטארי ח'אלד בן מוחמד אל־עטייה, שהצהיר ביום שישי כי אין כוונה לגרש את ראשי חמאס משטח המדינה.
חשוב להדגיש כי גירוש ראשי חמאס מקטאר, שם הם נהנים זה שנים מכל מנעמי החיים, מהווה איום רציני מבחינתם אך ספק אם הדבר עומד לנגד עיניהם של ראשי חמאס־עזה, בראשות יחיא סינוואר ומוחמד דיף שלהם המילה האחרונה בנושא עסקת החטופים.

השתלטות על ציר פילדלפי

ביום שישי השלימו כוחות צה"ל את ההשתלטות המלאה על ציר פילדלפי עם הגעתם לחוף של רפיח. ציר פילדלפי, שאורכו כ־14 ק"מ, מהווה את הגבול הדרומי של רצועת עזה עם מצרים. במשך שנים וממש עד לאחרונה ציר זה שימש צינור החמצן של חמאס ברצועת עזה. על ציר זה ממוקם מעבר רפיח ששימש לתנועת נוסעים וסחורות בין הרצועה לסיני בשטח המצרי ודרכו הבריח חמאס נשק וכסף. קצת מערבית למעבר רפיח פעל מעבר בלתי רשמי להברחת סחורות - מעבר סלאח א־דין - שדרכו עברו לרצועה בכל חודש טונות של סחורות כולל מלט וברזל, ללא פיקוח ממשי, דבר שסייע להתעצמותו של חמאס עד 7 באוקטובר.
מעבר לכך, ציר פילדלפי שימש במשך שנים כציר הברחות מתחת לקרקע עם אלפי מנהרות בפיקוחו של חמאס. בשנות השיא של פעילות ההברחות במנהרות, הסחר בהן הוערך בכ־700 מיליון דולר בשנה, כשחמאס מצד אחד וגורמים מצריים מצד שני גרפו את הרווחים. לאורך השנים, הסחר במנהרות העסיק אלפי אנשים משני צדי הגבול. מצרים טענה כי השמידה למעלה מ־1,500 מנהרות בציר פילדלפי במהלך העשור האחרון, אך הדיווחים מהשבועות האחרונים מעלים כי עוד עשרות מנהרות פעלו ממש עד לאחרונה מתחת לציר פילדלפי, מתחת לאפם של הכוחות המצריים וייתכן כי תוך עצימת עיניים מבחינתם.
השתלטות צה"ל על כל ציר פילדלפי וההחלטה המצרית להפסיק את הפעילות במעבר רפיח מהוות התפתחות שלילית מבחינתו של חמאס ונועדו להגביר עליו את הלחץ ללכת לאישור העסקה. בימים הקרובים יתברר אם אמצעי לחץ אלה ביחד עם שאר ההתפתחויות אכן מביאים לשינוי בעמדות הנהגת חמאס עזה.