קרן העושר הנורבגית מפסיקה לעבוד עם המערכת הבנקאית בישראל
קרן העושר הנורבגית מפסיקה לעבוד עם המערכת הבנקאית בישראל
הקרן, המנהלת נכסים ב-1.3 טריליון דולר ונחשבת לגדולה בעולם, נוקטת את הצעד במחאה על ההתנחלויות. מיטב וקרן הגידור ION של יונתן קולבר מנהלות את ההשקעות בארץ עבור הקרן. משרד החוץ: "הנושא החמור מוכר ומטופל". בין האחזקות של הקרן בישראל - קבוצת דלק, בזק וסלע נדל"ן
קרן העושר של נורבגיה, המנהלת נכסים בכ-1.3 טריליון דולר ונחשבת לגדולה בעולם, מפסיקה לעבוד עם המערכת הבנקאית בישראל במחאה על ההתנחלויות. במשרד ראש הממשלה ובמשרד החוץ מודעים לכך ומטפלים בנושא מאחורי הקלעים. הקרן מחזיקה בפורטפוליו של כ-9,000 מניות. בעשור האחרון היא מכרה את אחזקתה במאות חברות כדי להימנע מסיכונים סביבתיים, חברתיים ומנהליים שהן עלולות לייצג.
לפני שישה ימים פורסם בסוכנות הידיעות רויטרס כי הקרן החליטה להפסיק את השקעותיה בשלוש חברות בשל סיכון להפרת זכויות אדם. בין החברות הללו נמצאת גם חברת הסייבר קוגנייט הישראלית. מיטב וקרן הגידור ION של יונתן קולבר מנהלות את ההשקעות בארץ עבור הקרן, אולם למיטב לא נודע על התפתחות בנושא. במשרד האוצר לא ידעו על ההתפתחויות, אך בבנק ישראל עודכנו בהן. מבנק ישראל אמרו כי הנושא מוכר, והוא בטיפול משרד החוץ. ממשרד החוץ נמסר בתגובה כי "הנושא החמור מוכר ומטופל".
על פי נתוני קרן העושר הנורבגית, נכון לתחילת השנה הנוכחית, משקיעה הקרן ב-77 מניות ישראליות. האחזקה הגדולה ביותר היא באיי.סי.אל (כיל לשעבר) בהיקף של 672 מיליון שקל (1.55%). שתי ההשקעות הגדולות האחרות של הקרן בישראל הן בשני הבנקים הגדולים - בנק לאומי, בהיקף של 575 מיליון שקל, ובבנק הפועלים, בהיקף של 541 מיליון שקל. הקרן החזיקה בשני הבנקים מעט יותר מ-1%. השקעה בולטת נוספת של הקרן היא בחברת הטכנולוגיה נייס, שהסתכמה ב-505 מיליון שקל (0.75%).
מבחינת אחזקה בחברות, שיעור האחזקה הגדולה ביותר הוא במניית קבוצת דלק, שבה הקרן מחזיקה ב-2.96% מהמניות, בהיקף של 230 מיליון שקל. ההשקעה השנייה הבולטת של החברה היא בזק, שבה הקרן מחזיקה ב-2.94%, שמסתכמים ב-480 מיליון שקל. שיעור האחזקה השלישי בגודלו הוא בקרן הריט סלע נדל"ן, שמסתכם ב-2.44%, 45 מיליון שקל. אחזקות בולטות נוספות הן דנאל (1.92%, 30 מיליון שקל) וסלקום (1.77%, 54.5 מיליון שקל).