זן קורונה חדש: מדינות באפריקה הוגדרו כאדומות, מלוניות הבידוד חוזרות
זן קורונה חדש: מדינות באפריקה הוגדרו כאדומות, מלוניות הבידוד חוזרות
בתום דיון מיוחד שכינס עקב זן חדש שהתגלה בדרום אפריקה, הודיע בנט כי שורת מדינות ביבשת יוגדרו מיד כאדומות - והטיסה אליהן תיאסר. כל מי שחוזר משם, גם מחוסנים בבוסטר, יופנה לבידוד במלונית. בזן החדש לפחות 10 מוטציות: "ייתכן שהוא מדביק יותר ועם יכולת לעקוף חלקים ממערכת החיסון"
שורת מדינות ביבשת אפריקה הוגדרו כאדומות, בעקבות זן קורונה חדש שמעורר דאגה בישראל ובעולם: ראש הממשלה נפתלי בנט כינס הערב (יום ה') דיון מיוחד עם בכירי מערכת הבריאות בעקבות גילוי זן חדש של הנגיף בדרום אפריקה, שלפי מדענים יש בו לפחות עשר מוטציות שחלקן לא מוכרות להם. בתום הדיון מסר בנט כי קיבל את המלצת משרד הבריאות להגדיר את מדינות שבהן יש חשש שהזן קיים כמדינות אדומות, אחרי תקופה ארוכה שבה הרשימה האסורה לטיסות עבור ישראלים הייתה ריקה. ההחלטה תובא לאישור השרים במשאל טלפוני, ותיכנס לתוקף באופן מיידי.
בדיון שקיים בנט הוחלט כי בשלב זה יגדרו כאדומות דרום אפריקה, לסוטו, בוטסואנה, זימבבואה, מוזמביק, נמיביה ואסוואטיני. זרים ממדינות אלו לא יוכלו להיכנס לישראל. כלל השבים לישראל ממדינות אלו, לרבות מחוסנים בחיסון שלישי, יופנו לבידוד במלוניות קורונה למשך שבעה ימים, וישוחררו לאחר ביצוע שתי בדיקות PCR שתוצאתן שלילית. נוסעים שיסרבו להיבדק יחויבו בבידוד שאורכו 14 ימים במלונית קורונה.
מלשכת בנט נמסר עוד כי רה"מ הנחה "לבחון עצירה מיידית של טיסות ממדינות אלו לישראל ומישראל אליהן, או את יישומו של מתווה אחר למניעת התפשטות הזן בישראל". בהודעה נוספת שפורסמה בעקבות דיון שני שקיים הערב בנושא, נמסר מטעם בנט כי "ראש הממשלה יקיים הערכות מצב באופן שוטף, ביחד עם שר הבריאות וגורמי המקצוע במשרדו, במטרה לעקוב באופן הדוק אחר התפרצות הזן החדש ולמנוע את התפשטותו בישראל". ההחלטות הערב התקבלו אחרי שגורמים במערכת הבריאות קראו היום למנוע כניסה לישראל ממדינות שבהן הזן הזה אובחן.
מוקדם יותר עדכנו במכון הלאומי לבקרת מחלות (NICD) של דרום אפריקה כי עד כה זוהו 22 מקרים של הזן החדש בקרב הנדבקים שם, באמצעות ריצוף גנטי. הם מסרו כי הם "עובדים שעות נוספות כדי להבין מה יכולות להיות ההשלכות של הווריאנט החדש". לפי המדענים בדרום אפריקה, הזן החדש, שטרם קיבל שם רשמי ושם הקוד שלו הינו B.1.1.529, כולל מספר רב של מוטציות.
המדענים בדרום אפריקה מייחסים לו את העלייה בתחלואה שנרשמה שם בשבועות האחרונים: מספר הנדבקים היומי במדינה, שבה כבר התגלה בשנה שעברה זן בעל יכולת הדבקה יעילה יותר ושכונה בהמשך זן "בטא", זינק שם פי עשרה מאז תחילת החודש. אתמול דווח שם על 1,200 נדבקים חדשים, לעומת 106 בלבד מוקדם יותר החודש.
טוליו דה אוליברה, וירולוג מדרום אפריקה שהודיע על הזן החדש, ציין כי הוא התגלה גם בבוטסואנה ובהונג קונג, בקרב כמה נוסעים שהגיעו מדרום אפריקה. בארגון הבריאות העולמי הביעו גם כן דאגה מהזן החדש, ומסרו כי הם "עוקבים מקרוב" אחר הדיווחים בנוגע לזן הזה. מחר צפוי כינוס של גורמים מטעמו, על מנת לקבוע אם להגדיר את הזן כ"זן מדאיג" שדורש מעקב מיוחד. "ניתוח ראשוני של הזן הזה מראה כי יש לו מספר רב של מוטציות אשר דורשות מחקר נוסף", מסר ארגון הבריאות.
לפי המדענים הדרום אפריקנים, בזן החדש יש כאמור לפחות עשר מוטציות, לעומת שתיים בלבד בזן הדלתא שהתגלה לראשונה בהודו ושלו מיוחסות כבר חודשים ארוכים התפרצויות של הנגיף ברחבי העולם, ושלוש מוטציות בזן הבטא. "מה שמעורר אצלנו חשש הוא שלווריאנט הזה אולי יש לא רק יכולת הדבקה מוגברת, כך שהוא מתפשט ביעילות רבה יותר, אלא שהוא יכול לעקוף חלקים ממערכת החיסון שלנו ומההגנה שיש לנו במערכת החיסון", אמר ד"ר ריצ'רד לסלס, מומחה למחלות מידבקות מדרום אפריקה. "הימים והשבועות הקרובים יהיו קריטיים בקביעת חומרתו של הזן".
מדענית נוספת מדרום אפריקה, פני מור, הזהירה שהמספר הרב של המוטציות בזן החדש הופך את ה"נטרול" שלו למשימה מורכבת יותר. "הזן כולל מוטציות רבות שאנחנו לא מכירים אותן", היא אמרה. באותה מסיבת עיתונאים שכינסו היום המדענים במדינה, הדגיש מנהל המרכז הדרום אפריקני לבקרת מחלות, ג'ון נקנגסונג, כי בנגיפים כמו נגיף הקורונה ישנם מוטציות רבות שכלל לא משפיעות על יכולות ההדבקה של הנגיף או על חומרת המחלה שהוא גורם לה. בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP ציינו בנוסף, בנוגע לזינוק בתחלואה בדרום אפריקה, כי מדענים שם צפו בכל מקרה גל קורונה חדש החל מאמצע דצמבר, בין היתר בעקבות נסיעות תכופות יותר בתקופה הזו.
גילוי הזן החדש מעורר דאגה בישראל גם על רקע העובדה שממילא במערכת הבריאות חוששים כעת מאפשרות של התפשטות מחודשת של הנגיף, על רקע העודה שמקדם ההדבקה עלה ליותר מ-1 ומעיד כעת על התפשטות של הנגיף, וכן בעקבות מופעים ואירועים במהלך חג החנוכה הקרב. התקווה במערכת הבריאות היא שחיסוני הילדים שהחלו השבוע יסייעו במניעת אפשרות של גל חמישי. החשש הגדול שאותו מביעים במערכת הבריאות הוא מאפשרות של זן חדש שיגלה עמידות בפני החיסונים, מה שבנט כינה בעבר זן "אומגה". רה"מ אף ערך בחודש שעבר תרגיל לאומי לבחינת היערכות של כלל הגורמים הרלבנטיים בישראל להתפשטות של זן חדש.