פרשנותהמסקנה מנתוני הירידה מהארץ: לא לעולם חוסן
פרשנות
המסקנה מנתוני הירידה מהארץ: לא לעולם חוסן
כדי לשכנע ישראלים להישאר בארץ צריך לטפל באומץ בסוגיות הכלכליות, החברתיות והחוקתיות שעומדות על הפרק
נתוני ההגירה והחזרה של ישראלים בשנה וחצי האחרונות שנחשפו בכלכליסט מציפים שוב את החוסן של הישראלים ואת הצורך של הממשלה להשאיר עין פקוחה ולא לקחת את העוצמות של העם כמובנות מאליהן. המסקנה הבולטת מהממצאים היא שהעם היהודי בישראל נהנה מחוסן לאומי משמעותי. ההשפעה של המלחמה על עזיבת ישראלים היתה מוגבלת לחודש הראשון בלבד ובחודשים שאחרי אוקטובר מגמת הגידול בעזיבה הופסקה כמעט לחלוטין. במקביל, ישראלים שכבר שהו בחו"ל לא שינו את התוכניות שלהם ורובם הגדול (כ-80%) חזר לישראל כאילו כלום לא קרה.
עם זאת אנו רואים אינדקציות חזקות לכך שערב המלחמה, בתקופה שהחברה בישראל היתה מפולגת סביב הרפורמה המשטרית והשפעותיה על עתיד המדינה, היתה עלייה במספר הישראלים שעזבו את הארץ לתקופה ארוכה (עלייה של 51% ביולי-ספטמבר 2023 לעומת התקופה המקבילה ב-2022). רואים גם כי מאז פרוץ המלחמה יש שיעור קטן אך לא זניח של ישראלים (כ-20%) שאולי דוחה את חזרתו ארצה בשל המצב הביטחוני. מעבר לנתונים, יש עדויות על ישראלים ששוקלים הגירה או מעבר לתקופה לחו"ל.
שילוב של שני הכוחות הללו מלמד כי הישראלים קשורים למולדתם בעבותות של אהבה ומוכנים להילחם ולמות למענה, אך מה שעשוי לשבור אותם זה התפתחות תפיסה עמוקה כי הממשלה מזניחה את האזרחים ומטפלת ברשלנות בחזיתות הפתוחות כעת.
במכתבם לפני חודשיים הסבירו הכלכלנים כי סוגיית אי השיוויון בנטל הביטחוני שעשויה להביא להארכת שירות המילואים ואי הנכונות לטפל בשילוב החרדים בכלכלה ובחיזוק המוסדות הדמוקרטיים עשויים לעורר גל של הגירה של האוכלוסיה החזקה בישראל.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הזכיר כמה פעמים כי אחרי המלחמה ייתכן גל עלייה לישראל שיביא לכאן כוח אדם מיומן ויתרום לכלכלה. עלייה היא כמובן מבורכת, אבל לפני שעוסקים בעידוד עלייה יש לעשות הכל בכדי שהישראלים יבחרו להישאר כאן ולחזור לכאן.
למעשה, גם גל העלייה שסמוטריץ' בונה עליו טרם החל, וכדי לעודד אותו ולוודא שהוא יקרה, צריך לעשות בדיוק מה שנדרש גם כדי לשכנע ישראלים ששוקלים לעזוב או לא לחזור - לטפל באומץ בסוגיות הכלכליות, החברתיות והחוקתיות שעומדות על הפרק.