הנגיד: "חשיבות מתעצמת ללימודי ליבה לכל תלמידי ישראל"
הנגיד: "חשיבות מתעצמת ללימודי ליבה לכל תלמידי ישראל"
נגיד בנק ישראל אמיר ירון ניצל את נאומו בטקס הארכת כהונתו כדי לגעת בשורה של סוגיות כלכליות. על קידום התחרות בבנקים: "היציבות הפיננסית לא מובנת מאליה, חבל שיש מי שמקלים בכך ראש"; על הצעות חוק שמתערבות בשיעור הריבית: "לצערי רה"מ היה צריך להתערב מספר פעמים"; על המדיניות המוניטרית: "השארת יעד האינפלציה בעינו מאפשרת גמישות"
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ניצל את נאומו בטקס הארכת כהונתו כדי לגעת בשורה של סוגיות כלכליות. בשל המעמד החגיגי הדברים נאמרו ברוח חיובית, אך עם זאת, בחירתו להעביר ביקורת עדינה על הממשלה במעמד זה עשויה לרמז כי גם בקדנציה הבאה הוא מתכוון שלא להסתיר את חילוקי הדעות בינו לבין הממשלה.
מלבד התייחסותו לתקציב, עליו אמר כי יש לבצע התאמות תקציביות בצורה שתבטיח ירידה של יחס החוב-תוצר של ישראל בעתיד, התייחס הנגיד גם לסוגיית לימודי הליבה בחברה החרדית, מבלי להתייחס לחרדים במפורש: "השינויים הטכנולוגיים, ובכלל זה מהפכת הבינה המלאכותית, מביאים שינויים תכופים יותר, וזה מחייב מיומנויות רלוונטיות. בעולם שכזה מתעצמת חשיבות לימודי הליבה עבור כל תלמידי ישראל. חינוך הוא מפתח לצמיחה, פתיחת אפשרויות וצמצום אי-השיוויון, אנו רוצים שהזדמנויות אלו יעמדו בפני כל ילדי ישראל".
הנגיד ניצל את הנאום בכדי לעקוץ את משרד האוצר שמנסה לקדם כל העת תחרות בבנקים באופן שלדעת בנק ישראל מעמיד בסיכון את היציבות הפיננסית ואמר כי "היציבות הפיננסית לא מובנת מאליה, חבל שיש מי שמקלים בכך ראש. ההיסטוריה הכלכלית מלמדת שזעזועים שאליהם מתלווה גם משבר פיננסי הופכים להיות העמוקים והכואבים ביותר מבחינה כלכלית. זו הסיבה שנקטנו צעדים נחושים ומהירים בקורונה ובמלחמה הנוכחית". עם זאת, הנגיד אמר כי הבנק ימשיך להוביל צעדים של תחרות וחדשנות במערכת הפיננסית.
הנגיד התייחס גם ל"חשיבות של החוזק והעצמאות של המוסדות השונים, וביניהם בנק ישראל. בתקופה האחרונה חווינו אמירות וניסיונות חוזרים ונשנים להתערבות במנגוני השוק בנושא בנקאות ופיננסים ואף בנושאי המדיניות המוניטרית באמצעות הצעות חקיקה. חשוב להבין שפגיעה בתחומים אלו היא פגיעה בכלכלה הישראלית". הכוונה של הנגיד היא לשורה של הצעות חוק שביקשו להתערב בהשפעת העלאת הריבית של הבנק המרכזי על המשכנתאות. הנגיד הזכיר כי "ראש הממשלה מבין היטב את חשיבות הנושא, ולצערי היה צריך להתערב מספר פעמים בנושא הזה. אני מודה לו על כך".
הנגיד התייחס גם לסוגיית האינפלציה, שבמדד האחרון ירדה ל-3.3%. הוא נמנע מלרמוז לגבי החלטת הריבית הקרובה, אך יחד עם זאת אמר כי לחצי אינפלציה עלולים להיווצר גם בתום מחזור האינפלציה הנוכחי. "הפרספקטיבה הזו מחזקת את הניתוחים שנעשו בבנק ישראל לאורך השנתיים האחרונות לגבי השארת יעד האינפלציה בעינו - בין אחוז לשלושה אחוזים - המאפשר גמישות הכרחית למשק כשלנו. אנו כמובן נמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות העולמיות בנושא זה", אמר. דברי הנגיד מגיעים על רקע יוזמה בה החל בספטמבר 2019, אז היה רצון לבחון האם נכון לשנות את יעד האינפלציה בישראל, אך כעת חזר הנגיד על דעתו לפיה יש להישאר עם היעד הנוכחי.