סגור
שירות התעסוקה מובטלים דורשי עבודה שלט
לשכה של שירות התעסוקה. התמשכות המלחמה מקשה בלימת האבטלה (צילום: באדיבות שירות התעסוקה)

לראשונה זה חצי שנה: עלייה בשיעור האבטלה

שיעור האבטלה המורחב עלה מ-5% באפריל ל-5.3% במאי – מה שמעיד על הקושי של המשק לחזור לשגרה. שיעור התעסוקה ירד מ-60.5% באפריל ל-60.4% וגם הוא לא מצליח לחזור לרמת השגרה של 61%

לראשונה מאז חודש נובמבר נבלמה הירידה באבטלה ואף נרשמה עלייה קלה. שיעור האבטלה המורחב עלה מ-5% שהם 228.5 אלף בחודש אפריל ל-5.3% שהם 240.2 אלף בחודש מאי. במקביל, בשיעור התעסוקה (לא כולל אנשים בחל"ת) נרשמה ירידה קלה מ-60.5% ל-60.4% ולמעשה דרך במקום. בשל התמשכות המלחמה ופינוי הישובים, שני הנתונים אינם מצליחים לחזור לרמתם לפני המלחמה. כך עולה מנתוני סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודש מאי המתפרסמים היום.
שיעור האבטלה בהגדרה הקלאסית (בלתי מועסקים שמחפשים עבודה) עלה מ-3.0% שהם 135.4 אלף איש באפריל ל-3.3% שהם 149.5 אלף איש במאי. אלא שלנתון זה אין כמעט חשיבות מתחילת המלחמה והוא בכל מקרה נמוך מאוד. את חוסר הרלבנטיות של הנתון הזה כרגע ממחישה העובדה שהוא נמוך משיעור האבטלה הקלאסית בספטמבר, לפני המלחמה, שעמד על 3.4%, זה נובע מכך ששיעור האבטלה הקלאסי מאתר רק מי שאיבדו את עבודתם ומחפשים עבודה. הוא אינו כולל מצבי הביניים שמאפיינים את המלחמה כמו חל"ת או הורים שמנוטרלים מעבודה.
שיעור האבטלה כולל אנשים שנעדרו זמנית כל השבוע שלפני הסקר מעבודה מסיבות כלכליות (נתון שמאתר אנשים בחל"ת) עלה מ-3.8% שהם 169.5 אלף איש באפריל ל-4.0% שהם 181.9 אלף במאי. זהו הנתון המשולב של מובטלים קלאסיים ואנשים בחל"ת. זהו גם הנתון שהאוצר מייחס לו את החשיבות הרבה ביותר בימי משבר.
שיעור האבטלה במובן הרחב ביותר שכולל מובטלים קלאסיים, נעדרים בשבוע האחרון וגם מתייאשים מחיפוש עבודה, עלה כאמור מ-5% באפריל ל-5.3% במאי. באוקטובר, החודש הראשון של המלחמה, נסק שעור האבטלה המורחב ל-10.4%, כך שבסך הכל היתה התאוששות ניכרת. אבל זה עדין נתון גבוה משעור האבטלה המורחב בספטמבר שעמד על 4.2% שהם 192 אלף איש.
שיעור התעסוקה (לא כולל אנשים בחל"ת) ירד קלות מ-60.5% במרץ ל-60.4% באפריל ולמעשה דרך במקום. הנתון מתייחס לשיעור בני ה-15 ומעלה העובדים מכלל האוכלוסייה, לא כולל אנשים בחל"ת. עם זאת הוא טרם חזר לרמת השגרה שהיא כ-61% (61.1% בספטמבר לפני המלחמה).