דו"ח: עלייה של 1.5% חלה בפליטת חומרים מסרטנים
דו"ח: עלייה של 1.5% חלה בפליטת חומרים מסרטנים
המשרד להגנת הסביבה מצא כי פליטת גזים מזהמים פחתה ב־3%־19%. 15 מפעלים בלבד אחראים ל־80% מהעלויות החיצוניות
המשרד להגנת הסביבה פרסם אתמול (ד') את דו"ח מרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2021, שממנו עולה כי כמות הפליטות פחתה בשיעור של 19%-3%, אולם חלה עלייה של 1.5% בפליטת חומרים החשודים או המוכרים כמסרטנים. אך למרות העלייה בהשוואה לשנת 2020, חלה הפחתה של כ־45% בפליטת חומרים אלו לעומת 2012. כ־43% מפליטת החומרים המסרטנים נגרמו משריפה פתוחה לא חוקית של פסולת עירונית.
נתון זה מצטרף למידע שפרסם המשרד בתחילת השבוע, ולפיו הסובלות העיקריות משריפת פסולת עירונית הן רשויות מקומיות בדירוג כלכלי נמוך. כמו כן דווח על ירידה ניכרת בזיהום במפרץ חיפה מאז 2012 בשיעור של 50% עד 94%.
הדו"ח מעריך את סך העלויות החיצוניות של הפליטות לאוויר בכ־12.5 מיליארד שקל, כ־1.1 מיליארד שקל פחות מאשר שנת 2020. בעלויות חיצוניות הכוונה לאובדן רווחה חברתית. כ־80% מהעלויות החיצוניות נגרמים מ־15 מפעלים בלבד. מתוך 15 המפעלים המזהמים ביותר כ־11 הם תחנות כוח לייצור חשמל. בראש המפעלים המזהמים נמצאים תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל אורות רבין בחדרה ורוטנברג באשקלון, נשר מפעלי מלט בישראל, מפעל רותם אמפרט, מפעלי ים המלח ובז"ן.
ממצא נוסף היה שרוב חברות התעשייה הגדולות בארץ לא מפרסמות דו"חות אחריות תאגידית, שבהם מוצגת השפעת החברה על סוגיות חברתיות וסביבתיות. בישראל לא קיימת חובת דיווח כזו.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "הנתונים מראים המשך מגמת הפחתה ניכרת במזהמים וכן המשך הפחתת העלות החיצונית של פליטת חומרים מזהמים, אך עדיין יש עבודה רבה לפנינו בהורדת זיהום האוויר בישראל, בעיקר בכל הקשור בתעשייה וכן בשריפות הבלתי חוקיות".