סגור

המהנדס שחשף את השחיתות בנתיבי ישראל זומן לשימוע לפני הפסקת התקשרות

אף שיואב סרנה, הבעלים של חברת א. אפשטיין ובניו, היה זה שחשף את פרשת השוחד בנתיבי ישראל, הוא הוזמן על ידיה כעת לשימוע שבו נשקלת הפסקת ההתקשרות עמו ועם חברתו. לבקשתו, הפרקליטות שלחה מכתב שמאשר שהוא חשף הפרשה

חברת נתיבי ישראל (נת"י) ערכה שימוע שבו נשקלת הפסקת התקשרות עם יואב סרנה, הבעלים של חברת ניהול פרויקטים גדולה שחשף שחיתות בחברה, וזאת אף שהמידע שמסר למשטרה, מיוזמתו, הוביל להרשעתו של מנכ"ל החברה הממשלתית לשעבר, אלכס ויז'ניצר, בעבירות של בקשת שוחד.


סרנה, מהנדס בניין במקצועו, הוא בעלי חברת ניהול הפרויקטים "א. אפשטיין ובניו". חברת ניהול הפרויקטים שהוא עומד בראשה היתה המובילה של נת"י בין 2009-2005 עם 33 חוזי ניהול פרויקטים בשווי של למעלה מ־130 מיליון שקל. סרנה שימש בעבר גם כיו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות (2013-2005), יו"ר הרשות לבטיחות בדרכים ויו"ר הוועדה לתקני בניין של מכון התקנים.
תואם מנגנון להעברת שוחד
החל מ־2005 ועד שנת 2009 פנה ויז'ניצר כמה פעמים לסרנה, ואמר לו כי הוא מצפה ממנו לתשלום עבור העבודות שאפשטיין מקבלת מנת"י, שכן הוא וסרנה "שותפים" וסרנה "חייב לו". ויז'ניצר אמר לסרנה כמה פעמים כי אם לא ייענה לדרישות השוחד שלו, הוא יביא לפגיעה בחברת אפשטיין.
בשנת 2010 ויז'ניצר הזמין את סרנה לפגישה בבית קפה שבה נכח אדי זלינגר המקורב לוויז'ניצר. בפגישה אמר ויז'ניצר לסרנה כי זו העת להסדיר את "חובו" ודרש להעביר אליו את כספי השוחד באמצעות זלינגר. בשל חששו של סרנה כי ויז'ניצר יביא לפגיעה ממשית בחברת אפשטיין, תיאמו סרנה וזלינגר מנגנון להעברת 100 אלף שקל לידיו של ויז'ניצר, וסרנה אף העביר המחאה בסכום זה לידיו של זלינגר. בסמוך לאחר מכן התחרט זלינגר והודיע כי הוא מסרב לקחת חלק במהלך.
סרנה מצדו פנה עם המידע על בקשת השוחד ללהב 433, היחידה הארצית למלחמה בפשיעה חמורה, ובעקבות כך נפתחה חקירה פלילית נגד ויז'ניצר. לאחר הגשת כתב האישום חתם ויז'ניצר על הסדר טיעון. בית המשפט גזר עליו אתמול עונש של שנתיים מאסר בפועל וקנס של 850 אלף שקל, לאחר שהודה בבקשת שוחד.

2 צפייה בגלריה
מימין אלכס ויז'ניצר ו יואב סרנה
מימין אלכס ויז'ניצר ו יואב סרנה
מימין: אלכס ויז'ניצר ויואב סרנה. הפרקליטות כתבה לסרנה: "חשפת מיוזמתך את פרשת דרישת השוחד שדרש ממך ויז'ניצר"
(צילומים: אור ירוק, אוראל כהן)

עם זאת, ואף שסרנה היה זה שסייע להילחם בשחיתות בחברה הממשלתית, בנת"י הוחלט לאחרונה לזמן אותו לשימוע על מעורבותו בפרשה. בעקבות זאת פנה סרנה לפרקליטות וביקש שתצייד אותו במכתב שיועבר לנת"י על מנת שלא יבוטלו חוזים עם חברתו. התובעת בתיק, עו"ד קרן שמיר עוז מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות, שלחה לפני כשבועיים לסרנה מכתב שאישר את דבריו. "הריני לאשר כי על פי חומר החקירה שהעובר אלינו ממשטרת ישראל, אתה חשפת מיוזמתך בפני המשטרה את פרשת דרישת השוחד שדרש ממך אלכס ויז'ניצר, כמו גם את פרטי מעורבותך בפרשה", כתבה התובעת במכתב שהועבר לנת"י. "הדברים שמסרת למשטרה הם אלה שהובילו לחקירת הפרשה ולבסוף להרשעתו של ויז'ניצר, על פי הודייתו במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום שהוגש לבית המשפט המחוזי מרכז".
אתמול, לאחר מתן גזר הדין, הסירה השופטת מיכל ברנט צו איסור פרסום שהוצא על שמו של סרנה כעד מדינה. "צו איסור הפרסום על שמו של סרנה כעד מדינה נדרש בזמנו על ידינו על מנת להבטיח כי יעיד ללא חשש", אמרה התובעת לשופטת. "התיק הסתיים ואין עוד צורך בצו איסור הפרסום, ואנו מסכימים להסרתו".
"אין בזימון כדי להעיד דבר"
מנתיבי ישראל נמסר: "אין בזימון לשמוע את מר סרנה כדי להעיד דבר או חצי דבר. לאור החלטת בית המשפט ולמען הקפדה על מינהל תקין בעבור הציבור הרחב שמכספו אנו פועלים, הוחלט על הזמנת מר סרנה להשמיע דבריו בפני ועדת המכרזים העליונה. חברי הוועדה הקשיבו בקשב רב לדבריו, בלב פתוח ובנפש חפצה. בימים הקרובים תתקבל החלטה, על בסיס החומר שהוצג, לרבות עמדתה הברורה של הפרקליטות".

2 צפייה בגלריה
מכתב משרד המשפטים
מכתב משרד המשפטים
המכתב ממשרד המשפטים
(ללא)

מטעמו של יואב סרנה נמסר: "מעולם לא נחתם עמו הסכם עד מדינה והוא הופתע לגלות זאת בכלי התקשורת, מה עוד שמיוזמתו של סרנה נחשפה בכלל דרישת השוחד שדרש אלכס ויז'ניצר מהחברה. מקצועיותה של חברת אפשטיין אינה מוטלת בספק, החברה, כאחת החברות המובילות בישראל בתחום ניהול הפרויקטים מזה עשרות שנים, עומדת בשנים האחרונות בקשר מקצועי עם נתיבי ישראל בפרויקטים שונים ותמשיך בכך גם בעתיד".