סגור
ח"כ אריה דרעי יו"ר שס
אריה דרעי יו"ר שס (צילום: עמית שאבי)

בג"ץ התיר את חלוקת כרטיסי המזון - בשנה הבאה יידרשו קריטריונים חדשים

בג"ץ הסיר את צו הביניים שמנע את חלוקת 400 מיליון השקלים השנה, אבל הותיר צו שמונע את חלוקת הכספים בשנה הבאה. המדינה נדרשה להגיש לוח זמנים לקביעת קריטריונים חדשים לחלוקת הכרטיסים בשנה הבאה כדי שיוכלו לדון בהם בלי לחץ זמן

שופטי בג"ץ הסירו את צו הביניים שמנע את חלוקת כרטיסי המזון המזוהים עם יו"ר ש"ס אריה דרעי, המיועדים לחגים הנוכחיים בהיקף של 400 מיליון שקל. עם זאת, הם הותירו צו ביניים שאוסר על החלוקה בשנה הבאה בהיקף של 600 מיליון שקל, והורו למדינה להגיש לוח זמנים לקביעת קריטריונים חדשים לחלוקה במקום הקריטריונים הבעייתיים לפיהם יחולקו הכספים הפעם.
למרות ההיתר שנתן בג"ץ, בפועל פחות מחמישית מהזכאים יקבלו את הכסף עד ראש השנה. עם זאת ההחלטה תסייע מאוד לש"ס שתוכל להשתמש בחלוקת הכרטיסים בתעמולה שלה בבחירות לרשויות המקומיות.
המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן אמר בפתיחת הדיון על כרטיסי המזון ש"צריך להפריד בין 2023 שזו רכבת מאוד מתקדמת של סיוע לציבור נזקק מ-2024. כרגע אנחנו בפני מעשה עשוי שאומרים לנו שאנחנו עוצרים סיוע לאנשים מעוטי יכולת. אנחנו לפני החגים". פוגלמן הבהיר שב-2024 צפויים לבחון את הקריטריונים בכובד ראש ודרש לוח זמנים "שיאפשר ביקורת שיפוטית הולמת". השופטת ברק ארז ציינה כי "יש ממש בהנחה שהארנונה לא צריכה לקבוע", מה שעשוי לשנות בעתיד את כל אופן חלוקת הכרטיסים.
בהחלטה קובעים השופטים ש"אכן נדרשת בחינה נוספת בכל הנוגע לתוכנית חלוקת תווי המזון. המשיבים אף הצהירו כי בדעתם לערוך בחינה מחודשת כאמור, שתתייחס הן לאופן התקצוב, מסגרתו ותוכנו (לרבות המסגרת הסטטוטורית), הן לאמות המידה שייקבעו לזכאים. הבחינה תיערך, ביחס להמשכה הצפוי של התוכנית בשנת 2024, בהתייעצות עם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (עו"ד אביטל סומפולינסקי. ש"א)".
השופטים הורו לפרקליטות המדינה "להגיש הודעה מעדכנת, שבה תפרט את המועד המשוער שבו יסתיים תהליך הבחינה האמור, לרבות השלמת הכנתן של אמות מידה מעודכנות. זאת, על מנת לאפשר את המשך הדיון בעתירה במועד מתאים, לפני שתתקבלנה החלטות בלתי הפיכות לשנת 2024". בנסיבות האלו שחררו 400 מיליון שקל לחלוקה השנה, אבל הותירו את צו הביניים המונע את חלוקת 600 מיליון השקלים בשנה הבאה
הדיון עסק בשתי העתירות של התנועה לאיכות הישלטון ועמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון נגד הקריטריונים לחלוקת כרטיסי המזון. במסגרת הכספים הקואליציוניים קיבל דרעי מיליארד שקלים לחלוקת כרטיסי מזון באמצעות משרד הפנים. הכוונה של ש"ס היא לחלק 400 מיליון שקלים במהלך החגים הקרובים ואחריהם ועוד שתי פעימות של 300 מיליון בשתי תקופות החגים ב-2024. השאיפה של ש"ס היא לתת 300 שקל בכל פעימת חלוקה להורה ו-225 לכל ילד עד 8 ילדים.
הקריטריון העיקרי לחלוקת הכספים הוא קבלת הנחה של 70% בארנונה, קריטריון שמעניק העדפה ברורה למשפחות חרדיות בכלל ולמשפחות אברכים בפרט. רק 14% מהמשפחות הנמצאות בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב) עומדות בקריטריון. בעקבות הביקורת הקשה נוספו שורת אוכלוסיות למקבלי הכרטיסים. קשישים מקבלי השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי, נכים ניצולי שואה ומקבלי קצבאות הבטחת הכנסה ומזונות מהביטוח הלאומי. עם זאת חלקם יקבלו רק קצבה חלקית.
עו"ד יפעת סולל, סמנכ"לית ויועצת משפטית לעמותת חדו"ש- לחופש דת ושוויון: ש"אנחנו מקווים ש-600 מיליון השקלים שיחולקו ב-2024 אכן יועברו לקידום הביטחון התזונתי בהתאם להמלצות המועצה הארצית לביטחון תזונתי, ולא כמתנות לחג שניתנות לכאורה ממפלגה מסוימת כפי שנעשה כעת".
עו"ד אריאל ברזילי, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון: אמר ש"העתירה שלנו הצביעה על קריטריונים לחלוקה המפלים באופן קיצוני בין האוכלוסיות, ופוגעים בזכויות יסוד של ניצולי שואה, אימהות חד הוריות והאוכלוסיה הנזקקת ביותר. אנחנו מברכים את בית המשפט על כך שדרש מהממשלה להתנהל בצורה שקופה ושוויונית יותר בהמשך".
שר הפנים משה ארבל אמר ש״חלוקת תווי המזון למשפחות מעוטות יכולת היא צעד חשוב שיסייע למאות אלפי בני אדם במדינת ישראל, מכלל המגזרים וללא יוצא מן הכלל. החלטת בית המשפט העליון היום לעשות צדק ולא לאפשר את עצירת החלוקה מעידה על מקצועיות התהליך״.