מועצת העיר חיפה החליטה בניגוד להצעת ראשת העיר: פטור מהיטל השבחה בכל העיר למעט בכרמל
מועצת העיר חיפה החליטה בניגוד להצעת ראשת העיר: פטור מהיטל השבחה בכל העיר למעט בכרמל
ההחלטה שהתקבלה היא תמריץ ליזמי ההתחדשות העירונית ובשורה לתושבי השכונות המוחלשות, שעינת קליש-רותם הציעה לפטור רק אותן מההיטל. חבר המועצה: "נתנו לעצמנו בוקס בבטן"
אחרי דיון סוער במועצת העיר חיפה התקבלה הצעת האופוזיציה, המכונה "מועצת השינוי", למתן פטור מלא מהיטל השבחה בכל חלקי העיר פרט לאזור הכרמל. הצעתה של ראשת העירייה עינת קליש רותם, שחילקה את העיר כך שבאזורים האמידים יותר יחול היטל השבחה בשיעורים של 50% ו-25%, לעומת אזורים מוחלשים שבהם יהיה פטור מלא, נדחתה. אופרטיבית, מדובר בתמריץ משמעותי ליזמי ההתחדשות העירונית ובשורה לדיירי מתחמי השיכונים.
חוק ההסדרים האחרון, שאושר בנובמבר 2021, קבע כי ממאי 2022 רשאית כל רשות עירונית לחלק את העיר ולייצר דיפרנציאציה בגובה היטל ההשבחה לפי אזורים, וזאת על מנת לעודד התחדשות עירונית באזורים מסוימים. ההצעה של מהנדס העיר חיפה, שהובאה אתמול לאישור מועצת העיר, התבססה על "השוני בערכי הקרקע, בצפיפות הקיימת והמוצעת ובצורכי הפיתוח בכל אחד מהאזורים". על פי ההצעה, האזורים המוחלשים יותר, של שיכוני שנות ה-50 וה-60, יקבלו פטור מלא. כך לגבי אזור מתחם מנספלד בשכונת שער העלייה, הדר תחתון, רמת ויז'ניץ, ואדי ניסנאס, מתחי טרומן, דגניה וורבורג בקרית חיים מערבית, מתחם השיכונים, והשכונות חליסה, תל עמל, נוה יוסף ונוה פז.
בשכונות קריית אליעזר, קריית אליהו, קריית שפרינצק, שכונות החוף - נוה דוד, שער העליה ועין הים, ויזרעאליה, הוצע פטור של 25%, ובשכונות רמת הדר, מרכז נוה שאנן, רמת שאול - טשרניחובסקי, רמז, נו"ש מזרח, זיו, בת גלים, כרמל צרפתי, רוממה חדשה ורוממה ישנה, הוצע פטור של 50%.
מהנדס העיר חיפה, האדריכל אריאל וטרמן, אמר בישיבה אתמול כי "יש מטלות ציבוריות שאינן מטלה של היזם אלא מטלה של העירייה. מבדיקה שעשינו גילינו שרק על תשתיות עיליות העירייה צריכה לשלם חצי מיליארד שקל, וסכום זה יכול להגיע גם למיליארד שקל. השמיכה קצרה. התקציב שנקבל ממשרד השיכון, אם נעמוד במיכסות, מגיע ל-80 מיליון שקל. אנחנו נכנסים מראש למינוס של יותר מ-300 מיליון שקל. צריך מקורות לזה. הדרך היחידה לממן את זה היא מהיטלי פיתוח והיטלי השבחה".
בישיבה אמש נדחתה הצעת ראשת העירייה, והתקבלה ההחלטה שהיתה יוזמה של האופוזיציה. זו קבעה שיינתן פטור מלא מהיטל השבחה בכל רחבי העיר, פרט לשכונות הכרמל. חברה ב"מועצת השינוי" הסבירה שהמוטיבציה של האופוזיציה היתה עידוד ההתחדשות העירונית בכל העיר: "הסתכלנו על המודל שנקבע בירושלים ובקריית אונו. דו"ח הרשות להתחדשות עירונית לשנת 2021 מדבר בעד עצמו. חיפה כלל לא מופיעה בעשר הערים המובילות. זה אומר שלא אישרנו שום תוכנית בשנת 2021. לא קודם שום פרויקט פינוי בינוי בשנה זו. יש תוכניות שמונחות על שולחנו של מהנדס העיר. אי אפשר לבוא עכשיו ולקבוע תנאים אחרים. זה יתקע את כל הפרויקטים".
שלום שיטרית, הבעלים של חברת היזמות והקבלנות שתית, מברך על ההחלטה: "מעבר לכל הקשיים בהקמת פרויקט התחדשות עירונית, נושא היטל ההשבחה היה מכה, וזה העיב על הצמיחה של העיר חיפה. המספרים של שלוש השנים האחרונות חלשים מאוד, וזה הפסד גדול להכנסות העיר". שיטרית אינו מוטרד מאובדן ההכנסות של היטלי ההשבחה: "יש מספיק כסף. צריך לזכור שכל בניין מביא לעירייה היטלים בסך 3 מיליון שקל על כל בניין שנבנה. לעירייה אין הוצאות. ואני לא מדבר על הכנסות מארנונה, וכספים שמגיעים מהמדינה. שתית נמצאת היום במצב שבו יש 20 פרויקטים של התחדשות עירונית בחיפה, ואנחנו משוועים לקידום התחום. אשמח להעביר מחר למהנדס העיר צ'ק על 75 מיליון שקל, דמי ההיטלים על הפרויקטים שלנו. שרק יתנו לנו היתרי בנייה".
חבר מועצת העיר חיפה, אביהו האן, חושב שנעשה כאן מהלך שגוי: "ההחלטה תגרום לכך שלעיר לא יהיה כסף לקדם פתרונות תשתית, תחבורה, מבני ציבור, מים וביוב. למעשה, מי שמרוויח מההחלטה הזאת אלה רק יזמי הנדל"ן, שלא יצטרכו לשלם לעיר את מאות מיליוני השקלים שהיא צריכה. אני חושש שההחלטה הזאת לא רק שלא תקדם הליכי התחדשות עירונית, אלא אף תעצור אותם, מפני שהמערכת לא תוכל לקדם פרויקטים ללא פתרונות התשתית הראויים. נתנו לעצמנו בוקס בבטן. זו החלטה הרסנית לעיר".
למרות פניות "כלכליסט", לא נתקבלה תגובה מעיריית חיפה.