סגור
מנהיג איראן חמינאי וצמרת השלטון מול ארונו של הנייה ב טהראן
מנהיג איראן חמינאי וצמרת השלטון מול ארונו של הנייה בטהראן (צילום: EPA/IRANIAN SUPREME LEADER)

פרשנות
מחשש לתקיפה ישראלית: אווירת פאניקה סביב מעוז חזבאללה בביירות

אלפי תושבים ברובע דאחיה בביירות מנסים למצוא פתרונות דיור מחוץ לרובע ודמי השכירות באזורים מרוחקים ממנו מזנקים. בטהראן לא נראית תנועה של תושבים אל מחוץ לעיר אך נרשמו ירידות חדות בבורסה לצד מגמת היחלשות של הריאל 

רוחות המלחמה המנשבות באזור אינן משפיעות רק על הציבור הישראלי הנמצא במצב המתנה אלא גם על הציבור באיראן ובלבנון. ההשפעה על הציבור באיראן נראית מתונה יותר מאשר בישראל אם כי בלבנון, ובדגש על מעוז חזבאללה בדאחיה, מורגשת פאניקה של ממש מחשש לפרוץ מלחמה עם ישראל.
במהלך סוף השבוע וגם אתמול המשיכה התקשורת באיראן לצטט התבטאויות מצד בכירים במשטר האיראני על תגובה קשה שטהראן מתכוונת להנחית על ישראל, דבר שעלול להוביל להתלקחות אזורית. נראה שהמסר הזה נקלט על ידי הציבור האיראני, אבל הדבר לא בא לידי ביטוי בתופעות כמו התנפלות על מרכולים או בתנועה של תושבים אל מחוץ לטהראן. האוכלוסייה האיראנית ברובה מתמודדת בשנים האחרונות עם תנאי מחיה קשים, כולל חוסר יכולת לרכוש מוצרי מזון בסיסיים, אינפלציה מהירה ושחיקת כוח הקנייה, ולכן גם אם האיראנים היו מעוניינים להצטייד לקראת הימים הבאים על ידי הגדלת הרכישות שלהם, זו משימה מאתגרת.
בנוסף, נראה כי כל עוד ארה"ב לא משמיעה אמירות ברורות כי תתקוף מטרות איראניות במקרה של תקיפה בשטח ישראל, אלא רק תסתפק במשימות הגנה, מפלס הלחץ בקרב הציבור האיראני אינו גבוה.
עם זאת, על החשש המקנן בחלק מהציבור האיראני מהצפוי לבוא ניתן ללמוד ממה שקורה בשווקים הפיננסיים. שער הריאל האיראני בשוק השחור, שמהווה ברומטר לסנטינמנט בקרב הציבור האיראני וציבור הסוחרים, מעיד על סימני לחץ. בשבועיים האחרונים נמצא הריאל במגמת היחלשות כשהוא איבד 6.5% מערכו. הדבר מעיד על כך שממגוון של סיבות הציבור האיראני חושש לקראת הבאות ומעדיף להשקיע בדולר הנחשב לבטוח בעיתות משבר. מאז יום רביעי, אז נודע על חיסולו של אסמאעיל הנייה בטהראן, איבד הריאל כ־2% מערכו. זו אומנם ירידה מתונה יחסית אך מעידה על המגמה.
סימני לחץ מוגברים יותר ניתן להבחין בשוק המניות בבורסה של טהראן. ביום שבת רשם המדד המרכזי של השוק ירידה חדה של כ־3% וזאת עם חזרת הסוחרים לפעילות אחרי חופשת סוף השבוע באיראן. ביום המסחר של שבת כ־97% מהמניות הרשומות בשוק סיימו בירידה. בראשון נרשמו ירידות מתונות יותר אך גם כך הוא היווה את יום המסחר השביעי ברציפות שבו השוק האיראני סוגר בירידות. אומנם הירידות בבורסה של טהראן החלו עוד לפני חיסול הנייה ולפני האיומים של משטר האייתולות להנחית מכת תגמול קשה על ישראל, אך האנליסטים מייחסים את הירידה החדה של שבת לרוחות המלחמה.

1 צפייה בגלריה
יוצאים מהמדינה ב נמל התעופה ב ביירות לבנון
יוצאים מהמדינה ב נמל התעופה ב ביירות לבנון
תנועה ערה של יוצאים מנמל התעופה בביירות
(צילום: Anwar AMRO / AFP)
"לאחר חיסול הנייה ואפשרות התגובה הצבאית של איראן, הבורסה לניירות ערך בטהראן חוששת מאפשרות של מלחמה. החשש הזה הוביל למשיכה כבדה של כסף מהשוק", נכתב באחד מאתרי החדשות באיראן המסקר את הפעילות בבורסה המקומית למניות.
החשש ממלחמה אזורית חזק יותר בימים אלה אצל המשקיעים מאשר ניסיונות ההרגעה מצד הממשלה. שעות לאחר היוודע דבר חיסולו של הנייה הודיעה הממשלה כי היא מתכוונת להזרים לשוק את כספי "קרן הפיתוח הלאומית", אחת הקרנות הממשלתיות החשובות והגדולות ביותר באיראן המבוססת על הכנסות הנפט והגז. למרות הודעה זו, המשקיעים מעדיפים למשוך את כספם מהבורסה עד להתבהרות המצב האזורי.
בלבנון התמונה שונה ושם מאובחנים סימני לחץ ברורים בקרב הציבור, בעיקר באזור הבירה ביירות ובדגש על הפרברים הדרומיים שלה – הדאחיה – מעוז של חיזבאללה. המנהיג הצבאי הבכיר של חזבאללה פואד שוכור חוסל בשבוע שעבר על ידי ישראל במבנה הממוקם באזור שכונת חריכ בדאחיה, בקרבת בית החולים בהמאן. הדאחיה מורכבת מכמה שכונות, בהן א־שיאח, בורג' אלברג'נה, באר אל עבד. זהו אחד האזורים הצפופים ביותר לא רק בביירות אלא בלבנון כולה, ולכן החשש הוא כי אם ישראל תתקוף שם, מי שישלמו מחיר יהיו לא רק אנשי חזבאללה אלא גם האזרחים. מספר התושבים בדאחיה אינו ידוע. לפני כעשור הוערך מספרם בכ־600 אלף אך מאז זרמו אליו גם אלפים רבים של פליטים סורים.
החיסול ודיווחים שחזבאללה ממליץ לתושבים להתרחק מאתרים השייכים לו באזור הדאחיה הביאו לכך שאלפי תושבים מנסים למצוא לעצמם פתרונות דיור מחוץ לחלק הדרומי של הבירה הלבנונית. דמי השכירות עבור דירות ב"אזורים בטוחים", כלומר אזורים המרוחקים מהפרבר הדרומי של ביירות, זינקו פי שניים–שלושה בימים האחרונים. מנגד, תנועת הקנייה, המכירה וההשכרה של בתים ב"אזורים חמים" כמו הדאחיה, נבטיה ודרום לבנון נפסקה כמעט לחלוטין. לפי דיווחים, תושבים רבים ברחבי המדינה ולא רק בביירות נמצאים ב"מצב מלחמה", כלומר ארזו תיקי חירום והכינו בהישג יד מסמכים חיוניים כמו דרכונים ותעודות המעידות על השכלה אם יצטרכו לעזוב את בתיהם בהתרעה קצרה בשל התלקחות מלחמה כוללת.