כיפופי ידיים לקראת ההצבעה על התקציב: רפורמת הביצים יוצאת מחוק ההסדרים
כיפופי ידיים לקראת ההצבעה על התקציב: רפורמת הביצים יוצאת מחוק ההסדרים
לקראת ההצבעות בקריאה הראשונה על הצעת התקציב וחוק ההסדרים - הושגו הסכמות על העלאת גיל הפרישה לנשים. ליברמן: "הוכחה שהממשלה מתפקדת. סוף עידן הטרלול". ביטול התכנון במשק הביצים יחכה והרפורמה כולה תצא מחוק ההסדרים. קרבות בין ימינה למרצ על רשות הרגולציה
הצעת התקציב, חוקי ההסדרים וחוק המטרו עומדים לעבור היום (ה') משוכה נוספת עם הצגתם הבוקר במליאת הכנסת על-ידי שר האוצר אביגדור ליברמן. בתום דיון מרתוני יתחילו ההצבעות בסביבות השעה 20:00. לקראת התחלת הדיונים הוסכם על קידום רפורמה להעלאת גיל הפרישה לנשים. האוצר יקצה כ-900 מיליון שקל לשיפוי נשים שייפגעו מהשינוי. בין היתר הוסכם להרחיב משמעותית את רשת הביטחון החברתית לרבות מענקים ייחודיים לנשים מוחלשות בגיל מבוגר. בינתיים, העבודה ומרצ רשמו הישג בכך שכופפו את רפורמת הביצים של ליברמן ושל שר החקלאות עודד פורר שתצא מחוק ההסדרים.
נכון לשעות הבוקר, 18 ח"כים מסיעות העבודה, מרצ ויש עתיד איימו להצביע נגד חוק ההסדרים. ואולם, ככל שנקפו השעות נראה כי הושגו עוד פשרות. בהצבעה על חוק יסודות התקציב, הצביעו ח"כים ממרצ בעד, בהם ח"כ גבי לסקי שאיימה להתנגד. יו"ר האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו הגיע לאולם וינאם מהיציע בגלל הבידוד עם שובו מחופשה בהוואי.
ליברמן אמר הבוקר במליאת הכנסת כי "זהו התקציב הכי חברתי בתולדות מדינת ישראל ואני מכיר את כל התקציבים משנת 1996 והייתי מעורב בהם. הדיון היום מסמל יותר מכל תם עידן הטרלול וחזרה לנורמליות. זאת הוכחה שהממשלה הזאת מתפקדת". ליברמן העלה על נס את התוספת למשרד הבריאות ואת הקמתם של שני בתי חולים בקריית אתא ובבאר שבע.
במסגרת ההסכמות על העלאת גיל הפרישה לנשים הוכפל התקציב של מס הכנסה שלילי לנשים עובדות (עלות של 130 מיליון שקל). כמו כן סוכם על תוספת של 40 מיליון שקל על פני חמש שנים לטובת הכשרות מקצועיות של נשים מבוגרות. גולת הכותרת מבחינת הח"כיות שניהלו את המאבק היא העלאה של מענק הבטחת הכנסה ב-700 שקל בחמש שנים הקרובות לנשים בגיל 62 הזכאיות למענק. במסגרת הרפורמה יועלה גיל פרישה לנשים וישתווה בהדרגה לזה של גברים. אחת ההשלכות העיקריות של הרפורמה היא דחיית קצבת הזקנה לנשים, שכיום מתחילה להינתן בגיל 62.
את המשא ומתן עם האוצר ניהלו חברות כנסת מהקואליציה, ובהן יו"ר סיעת מרצ ח"כ מיכל רוזין, יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ אפרת רייטן וח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה, ח"כ ג'יידא רינאווי זועבי ממרצ וח"כ מירב בן ארי מיש עתיד.
הרפורמה בשוק הביצים תצא מחוק ההסדרים
הבוקר נועדו ח"כים הדורשים להכניס שינויים ברפורמה בחקלאות עם שר החקלאות עודד פורר במטרה להגיע לסיכומים. העבודה ומרצ כופפו את הרפורמה במשק הביצים שרצו לקדם פורר וליברמן והיא תצא מחוק ההסדרים. יו"ר סיעת העבודה ח"כ רם שפע כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "גאה לבשר: הצלחנו. לאחר מאבק עיקש שהובלתי עם שותפים רבים, מסיעתי המדהימה ומסיעות נוספות, הרפורמה בחקלאות תידון מחוץ לחוק ההסדרים ותקבל את היחס הרציני הראוי לנושא כה כבד. אני מודה לשר האוצר ושר החקלאות על שיתוף הפעולה ובטוח שנביא רפורמה שמיטיבה עם החקלאים וכלל אזרחי ישראל. ככה עובדת קואליציה שמכירה בשונות האידאולוגית שבתוכה ופועלת בשיתוף פעולה מתוך דאגה אמיתית לציבור".
ליברמן, פורר, יו"ר הקואליציה עידית סילמן, יו"ר ועדת החוץ והביטחון רם בן ברק, יו"ר ועדת הכנסת ח"כ ניר אורבך, סגן שר הביטחון אלון שוסטר, סגן שרת הכלכלה יאיר גולן, יו"ר סיעת העבודה ח"כ רם שפע וח"כ נירה שפק סיכמו את הדיון: "הגענו להסכמות ברפורמה בחקלאות כך שתיטיב הן עם הצרכן תוך התחשבות בהורדת יוקר המחיה והן עם החקלאות תוך השקעה בפיתוח ובתמיכות ישירות. הדיון בענף הביצים יימשך בשלושת החודשים הקרובים, לא במסגרת חוק ההסדרים".
פורר וליברמן הכריזו כי הם רוצים לבטל לחלוטין את התכנון במשק הביצים בתחילת 2022, וכעת הכוונה היא לדחות את ההליך בחמש שנים לשנת 2027. השר עודד פורר מבהיר כי המעבר ללולים חדשים העומדים בתקן האירופאי, הדואגים לרווחת העופות, יחל כבר עכשיו. כמו כן, לא יינתנו מכסות חדשות בתקופה הזו. המשמעות של דברי פורר היא כי חלק הייבוא בביצים יעלה בהדרגה, ויש סיכוי כלשהו להורדת מחירים עוד לפני תום הרפורמה.
בסביבת פורר אומרים: "לכולם היה ברור שלא נוכל לבטל את התכנון ברגע אחד, לא בטוח שזה היה עובר בגץ. עכשיו יהיה זמן לדאוג לפרישה מכובדת של כל המבוגרים". במילים אחרות, ההצהרה הדרמטית על ביטול התכנון באופן גורף וחד-משמעי, הייתה חלק מקלפי המיקוח של פורר וליברמן. שר האוצר הסביר במלית הכנסת את הפיצול של רפורמת ההטלה מתוך רפורמת החקלאות: "במחירי ההטלה אני הרבה יותר רגוע, בגלל שמדובר במחיר מפוקח, המחיר לא יכול לעלות הרבה. בנוסף, בשונה משוק הפירות והירקות ששווה 22 מיליארד שקל, שוק ההטלה הוא רק 2 מיליארד שקל. ולכן נעתרנו לבקשת הח"כים, וגם התחשבנו במכתב של היועצת המשפטית של הכנסת. לכן הוצאנו את הרפורמה מחוק ההסדרים, ונדון בזה בשלושת החודשים הקרובים".
ההסכמות בין חלקי הקואליציה גם כוללות שינוי מסוים של מתווה ביטול המכסים. פורר אומר כי "הרעיון של ביטול המכסים נשאר, לא נשתמש במכסים בשביל לחסום ייבוא, אבל אנחנו נשנה את הקצב, חלק מהדברים נבטל יותר מהר וחלק יותר לאט, כתלות בדרישות החקלאים ובצורך של הצרכן".
גם בסוגיית מחירי המים יש חילוקי דעות. יש התחייבות עקרונית להקפיא את מחירי המים, אך עדיין לא ברור כיצד היא תעוגן. ח"כ רם שפע ממפלגת העבודה אמר לכלכליסט כי "מדובר באירוע מורכב מאוד, בסוף הסמכות של מחירי המים היא בידי רשות המים. בנוסף, יש אתגר איך לוודא שהמים הולכים רק לחקלאות ולא לדברים אחרים".
סוגיה נוספת שעדיין נמצאת במחלוקת, היא התמיכות הדיפרנציאליות בחקלאים. האוצר נופף בכך שהוא בעד תמיכה זהה (בשיעור של 100 שקל לדונם) ללא קשר למיקום הקרקע ולסוג הגידול. כעת יש הסכמה עקרונית על יצירת דיפרנציאליות בתמיכות, אך עדיין יש ויכוחים לגבי האופן המדויק שבו יוחלקו התמיכות. האוצר מתעקש שהתמיכות לא צריכות להיות מושפעות מסוג הגידול שהחקלאי בוחר לגדל.
רגולציה במחלוקת: ימינה ומרצ מתבצרות
באשר לרשות הרגולציה, יש התנגדויות בעיקר בקרב מרצ. בשעה 13:00 החלה ישיבה בניסיון לפתור את המחלוקות סביב רפורמת הרוגלציה שבה משתתפים בין היתר יו"ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן (ימינה), מזכיר הממשלה שלום שלמה, ח"כ מוסי רז וח"כ מיכל רוזין (מרצ). ההערכה היא שעד לערב תושג פשרה שתאפשר הסרת האיום של ח"כים ממרצ להצביע נגד חוק ההסדרים.
חבר הכנסת מוסי רז (מרצ) שהשתתף במשא ומתן אתמול במשרד האוצר והיום במשרד ראש הממשלה הודיע אמש בתום הפגישות כי הוא תומך בהקמת רשות רגולציה אך לא יתמוך בהצעה כפי שהיא מנוסחת "המזיקה לבריאות ולסביבה". סגן השר אביר קארה מתנגד לשינויים שדרשה מרצ. בימינה מסרבים לכל פשרה כעת ואומרים שיהיו מוכנים לפרק את הקואליציה על מנת להעביר את החוק כלשונו. מרצ העניקה אמש גיבוי לח"כים בהתנגדותם לחוק ההסדרים. ההערכה היא שגם הנושא הזה ייפתר ברגע האחרון.
במסגרת רשות הרגולציה אמור לקום אגף נוסף במשרד ראש הממשלה שיהיה בעל סמכויות בנוגע להחלת רגולציה חדשה ובנוגע לרגולציה קיימת. פקידי האוצר ומשרד ראש הממשלה, שכנעו את ראש הממשלה נפתלי בנט ובעיקר את סגן השר אביר קארה, כי הרפורמה הזו תשים קץ על כל בעיות הרגולציה בישראל. קארה מפעיל מכבש לחצים כדי שהרפורמה הזו תעבור על כל פרטיה. הבוקר אמר לכלכליסט, כי טרם הגיעו להסכמות בנושא.
בכירים באוצר אומרים כי הח"כים המתנגדים – בעיקר השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג וח"כ מוסי רז ממרצ – "עלו על עץ שעכשיו קשה להם לרדת ממנו". אך נראה כי גם ליברמן, סער, ובנט (שהשתתפו במסיבת העיתונאים שהכריזה על הקמת הרשות) יתעייפו בשלב מסוים מהאיום הזה על גורל הקואליציה שצמח לממדים לא סבירים.
צריך להזכיר שכבר כיום במדינת ישראל יש אגף מדיניות רגולציה שפועל מאז 2014. מומחי משפט אמרו לכלכליסט: "כדאי לזכור כי חוק 'יסודות האסדרה' שכולל את הקמת הרשות, הוא גם החוק הראשון שמגדיר את השיקולים שהרגולטור חייב לשקול. למעשה זה הופך את החובה להערכת מדיניות רגולציה לחובה בחוק, כבר השינוי הזה יביא להפחתת רגולציה".
גם שגית אפיק, היועצת המשפטית של הכנסת, התנגדה להכללתה של רשות הרגולציה בתוך חוק ההסדרים הנוכחי. גם אם זו תקום, היא לא תתחיל לפעול לפני 2023.